De kiwibes is net een kleine gladde mini-kiwi van circa 10 gram. Heerlijk zoet en gewoon met schil te eten.
De kiwibes is dus eigenlijk gewoon een minikiwi. De kiwibes heeft geen haartjes op zijn schil. Je kan deze kleine kiwivrucht dus meteen opeten zonder eerst te schillen. Het groene vruchtvlees met zaden is dan weer wel vergelijkbaar met dat van de gekende kiwi.
De kiwibes zit vol vitamine C. Vitamine C heeft een functie als antioxidant en helpt daardoor je lichaamscellen beschermen tegen schade. Verder is de vitamine belangrijk voor een goed functionerend zenuwstelsel en het in stand houden van je immuunsysteem.
Kiwibes bereiden & bewaren
De kiwibes moet worden gerijpt voordat hij eetbaar is, dit kan het beste bij kamertemperatuur. De kiwibes is eetbaar als ze wat donkerder gekleurd zijn en zachter aanvoelen. De rijpe kiwibes kan het beste worden bewaard bij een temperatuur van 0 tot 4°C.
In een interview van het AD vertelt Patricia Schutte, voorlichter bij het Voedingscentrum: "Je kunt bijna alle soorten fruit met schil en al opeten. In de schil zitten inderdaad vaak iets meer vezels en vitaminen.
Zespri Gold is wel zo'n vijfendertig procent duurder dan kiwi's, vooral omdat het productieproces veel arbeidsintensiever is. Zo worden de vruchten volledig met de hand geplukt. Dat geldt ook wel voor kiwi's, maar een Zespri Gold is veel kwetsbaarder en vereist een voorzichtiger behandeling.
Wat is Kiwi Red? De rode kiwi's die je bij Groentebroer.nl kunt kopen zijn heerlijk zoet met een vleugje bessensmaak. Deze vrucht is aan de buitenkant groenbruin en aan de binnenkant bevat de kiwi lichtgroen vruchtvlees met rond de witte kern een helderrode ring.
Na vier jaar geeft de kiwibes vruchten. De vruchtjes kun je eind september, begin oktober plukken. Het zijn kleine vruchtjes in de vorm van 'haarloze mini-kiwietjes'. De grootte van de kiwibes verschilt per ras maar de besjes zijn over het algemeen zo'n 5 cm lang.
De kiwi of Chinese kruisbes (Actinidia chinensis) is de eetbare vrucht van een snel groeiende slingerende klimplant. De vruchten van de gewone kiwi zijn gewoonlijk langwerpig ovaal van vorm, hebben helder vruchtvlees met een witte kern en een ring van zwarte pitjes rondom deze kern.
Toch kun je een kiwi met schil en al gerust eten. In de schil zitten de meeste vezels en vitaminen, maar dit is in vergelijking met de vrucht zelf weinig en daardoor zal het voor je gezondheid niet uitmaken of je een kiwi met of zonder schil eet.
Noordereiland kiwi's worden maximaal maar 65 centimeter groot, toch leggen de vogels in verhouding tot hun lichaamsgrootte de grootste eieren van alle vogelsoorten. De eieren van een Noordereiland kiwi wegen namelijk 15 tot 20 procent van het totale lichaamsgewicht van het vrouwtje.
Hiervoor is de kiwi 'Atlas' geschikt, welke ook bij ons te koop is. De kiwi Hayward heeft tot wel 5 jaar nodig om vruchten te gaan dragen. Voor sneller resultaat adviseren wij de kiwi 'Moniek', of de kiwibes 'Issai'. Deze rassen zijn zelfbestuivend en geven sneller fruit, maar hebben kleinere vruchten.
Kiwibessen zijn eenvoudig te vermeerderen door zomerstekken (scheutstekken). Zowel hielstekken als gewone stekken zijn te gebruiken. Gebruik bij voorkeur hielstekken, deze geven een betere beworteling. Kruidachtige stekken kunnen in juli gestekt worden (= zomerstekken).
Net als de gewone kiwi is de mini-kiwi een krachtig groeiende slingerplant. De groeikracht is echter iets minder dan die van de gewone kiwi. In tegenstelling tot de gewone kiwi zijn de planten van de mini-kiwi volledig winterhard (tot −30 °C). Bovendien rijpen de vruchten eerder.
De kiwibes is perfect winterhard, maar wanneer de temperaturen in de late winter of in de lente beginnen te stijgen, ontluiken de knoppen. Late nachtvorst kan hier schade aanbrengen aan de knoppen waardoor geen vruchten worden gevormd.
De plant die je koopt is gemiddeld 3-5 jaar oud, zo lang duurt het voor er kiwi's aan groeien. De meeste soorten zijn zelfbestuivend, daar heb je geen omkijken naar. Hebben ze eenmaal vruchten gedragen, dan kun je met de juiste verzorging elk jaar rijkelijk oogsten in… november.
Wil men verzekerd zijn van een oogst dan moet men de Page 5 [5] plant beschermen. Vorstschade kan men dan voorkomen door bij kleine planten te overdekken met een vliesdoek of bij grotere of meerdere planten te sproeien door middel van een sprinklerinstallatie zoals bij fruitplantages gebeurt.
Aanvoerlanden van de gele kiwi zijn onder andere Nieuw-Zeeland, Frankrijk en Italië. De gele kiwi is, in tegenstelling tot de groene kiwi, niet het hele jaar door verkrijgbaar. Van mei tot oktober worden gele kiwi's aangevoerd uit Nieuw-Zeeland, van november tot januari uit Frankrijk en Italië.
Boordevol vitamines
Een kiwi is gezond, supergezond zelfs. Kiwi's zijn rijk aan vitamine C, B en E. Door de vele vitamine C draagt het eten van een kiwi bij aan een goede weerstand. Groene kiwi's bevatten zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel of wel drie citroenen.
Zespri kiwi: de kampioen van vitamine C
Ze bevatten ook meer vitamine C dan sinaasappels, met 85,1 mg per 100 g. Dat betekent dat een Zespri kiwi per dag eten genoeg is voor de vereiste hoeveelheid vitamine C. De aanbevolen inname in Europa is 80 mg per dag.
De kiwi gold barst van de vitamine C. Per kiwi (75 gram) bevat hij maar liefst 121 milligram vitamine C, dat is zelfs twee keer zo veel als zijn groene naamgenoot!
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Let op: Als je graag wilt afvallen, is het verstandig om niet te veel kiwi's te eten. Kiwi's bevatten namelijk, net zoals veel andere fruitsoorten, fructose (fruitsuiker). Een teveel hiervan kan het afvallen tegenwerken.
De schil van een ananas, meloen of granaatappel is echt niet te genieten. Dat geldt ook voor kiwi's, hoewel deze in Nieuw-Zeeland graag ongeschild worden gegeten.