Nee, wel kunnen de complicaties van de ziekte of als gevolg van medicijngebruik ernstiger verlopen. In een zeer enkel geval kan dit (bv.in geval van een hersenbloeding) leiden tot de dood.
Is trombocytopenie gevaarlijk? Dat is afhankelijk van hoe laag de trombocytenwaarde precies is en wat de omstandigheden zijn. Niet iedereen met trombocytopenie heeft er klachten van, maar in geval van hevige bloedingen of een operatie kan het gevaarlijk zijn.
Meer bloedplaatjes is over het algemeen geen probleem, maar minder wel. Bij een tekort aan bloedplaatjes (thrombocytopenie) ontstaan stollingsproblemen, die zich uiten in allerlei veelvuldig optredende ziekteverschijnselen zoals onderhuidse bloedingen, neusbloedingen of heftige menstruaties.
De belangrijkste klachten van weinig bloedplaatjes zijn bloedingen. Bij ITP komen vooral bloedingen voor in de huid (blauwe plekken of puntbloedinkjes, langer nabloeden bij wondjes) en in de slijmvliezen (neusbloedingen, tandvleesbloedingen en hevige menstruaties).
Bij een waarde van 20 tot 30 miljard bloedplaatjes per liter kan er al bij klein letsel een bloeding ontstaan. Bij een trombocytenwaarde lager dan 10 miljard bloedplaatjes per liter is het risico op bloedingen het grootst. Er kan dan zelfs zonder letsel een inwendige of uitwendige bloeding ontstaan.
Nee, wel kunnen de complicaties van de ziekte of als gevolg van medicijngebruik ernstiger verlopen. In een zeer enkel geval kan dit (bv. in geval van een hersenbloeding) leiden tot de dood.
Trombocytopenie ontstaat doordat je lichaam antilichamen aanmaakt tegen eiwitten in de celmembraan, bijvoorbeeld door een infectie. Het afweersysteem breekt de bloedplaatjes daardoor versneld af. Omdat het beenmerg niet snel genoeg nieuwe bloedplaatjes kan aanmaken, ontstaat er een tekort aan bloedplaatjes.
De eerste symptomen (verschijnselen) van acute leukemie zijn vooral vermoeidheid en bloedarmoede. Ook kunt u vaker infecties hebben, blauwe plekken en slijmvliesbloedingen in mond en neus. Daarnaast ontstaan soms klachten als botpijnen, gezwollen tandvlees en klachten als gevolg van vergrote lymfklieren en milt.
Bloedplaatjes zitten in je bloed en worden aangemaakt in je beenmerg. Ze blijven 8 tot 10 dagen in leven nadat ze in je bloedsomloop zijn gekomen. Hierna breken de bloedplaatjes af in je milt, lever en longen.
Trombocytopenie door geneesmiddelen kan berusten op een toxische beenmergbeschadiging of op een immunolo- gisch mechanisme. Dit laatste is aangetoond voor sedormid, kinidine, kinine, sulfapreparaten, thiazide-diuretica en digi- toxine.
Bij jonge kinderen is ITP meestal een voorbijgaande aandoening die nogal eens optreedt na een infectie. Vaak is bij jonge kinderen geen behandeling nodig. Bij oudere kinderen en volwassenen daarentegen is ITP een ziekte die ernstig kan zijn en meestal wel behandeling behoeft (dia 3).
ITP is een auto-immuunziekte. Iemand met ITP kan last hebben van bijvoorbeeld: Grote blauwe plekken. Kleine bloedingen in de huid (petechiën)
Stamcellen kunnen verschillende typen bloedcellen maken in het beenmerg. Bij een stamceltransplantatie worden de zieke (en gezonde) cellen van de patiënt in het beenmerg vernietigd en vervangen door gezonde, goedwerkende (donor)stamcellen. Deze moeten het beenmerg herstellen en opnieuw bloedcellen gaan maken.
ITP is een auto-immuunziekte die leidt tot een tekort aan bloedplaatjes. Dit komt doordat je antistoffen aanmaakt die een deel van je bloedplaatjes afbreekt. Vervolgens ontstaat er een tekort aan bloedplaatjes en krijg je problemen met de stolling van je bloed. De ziekte komt vooral voor bij jonge kinderen.
Bij ongeveer 80% van de patiënten met chronische ITP kunnen antistoffen worden aangetoond in het bloed. ITP is een zeldzame ziekte. Het precieze aantal patiënten is niet goed bekend. Het aantal nieuwe ITP-patiënten per jaar wordt geschat op 2 per 100.000 personen.
Leukopenie is een tekort aan witte bloedlichaampjes in uw bloed. Deze witte bloedlichaampjes zorgen voor afweer tegen infecties. Als u hier een tekort aan heeft, dan bent u vatbaarder voor infecties.Het kan zijn dat u last krijgt van misselijkheid en braken.
Zijn er te weinig witte bloedcellen (leukopenie), dan ontstaat een groter risico op infecties en bijgevolg ook koorts. Een niet-behandelde infectie en koorts kunnen ernstige gevolgen hebben tijdens een kankerbehandeling.
Bij acute leukemie vindt die uitrijping niet plaats. De afwijkende witte bloedcellen blijven jong en het worden er ook snel meer. Hierdoor kunt u in korte tijd (binnen enkele dagen tot weken) ernstig ziek worden.
Leukemie is de naam voor meerdere soorten beenmergkanker.
Door bloedonderzoek en/of onderzoek van het beenmerg weten ze zeker dat het om leukemie gaat. DNA-onderzoek kan helpen om te bepalen wat er precies mis is.
Door een woekering van deze lymfocyten ontstaat er een ophoping van niet goed werkende cellen in het lichaam, wat klachten kan geven. Deze klachten kunnen bestaan uit vermoeidheid, nachtzweten, koorts, opgezette lymfeklieren en bloeduitstortingen.
Tandvlees dat veel of langer bloedt dan normaal, spontane neusbloedingen, wondjes die blijven bloeden, het spontaan optreden van grote blauwe plekken na een kleine stoot of een onzachte aanraking zijn mogelijk tekenen dat je bloed 'te dun' is.
De grotere rode cellen zijn rode bloedcellen. De meest voorkomende oorzaken van thrombocytose zijn ontstekingsprocessen en infecties waardoor het beenmerg tijdelijk meer thrombocyten produceert. Ijzergebrek leidt ook tot een matige verhoging van het aantal bloedplaatjes.
Na een levensduur van 100-120 dagen is een rode bloedcel verouderd en wordt het afgebroken door de milt of lever. Per seconde breken deze organen 2-3 miljoen rode bloedcellen af.