Topsport brengt ook extra belasting van het hart mee, waardoor dat hart wel sterker en beter belastbaar wordt, maar er tijdens het sporten iets meer risico op een ritmestoornis is. Ook kan de topsporter na zijn of haar carrière in sommige gevallen last kan krijgen van een vergroot hart (sporthart).
Topsport is niet per definitie gezond, hoewel topsporters proberen hun gezondheid zo goed mogelijk te bewaken om optimaal te kunnen presteren. Het vinden van de juiste balans tussen topsport en gezondheid blijft voor topsporters een lastige zaak.
Het geeft een doel in je leven of een missie. Topsport kan heel gericht zijn. Met sport heb je constant feedback dus je weet steeds of je op weg bent om je doelen te behalen. Dit kan helpen om heel gericht en doelbewust te leven.
De website Topendsports analyseerde de leeftijden van alle deelnemers aan de Olympische Spelen in 2012 en 2016 en kwam uit op een gemiddelde van 26,5 jaar in Londen (jongste: 13,5 – oudste: 71,3) en 26,8 jaar in Rio (jongste: 13,7 – oudste: 62,3).
Uit onderzoek blijkt dat veel topsporters te maken krijgen met mentale problemen. Rondom belangrijke gebeurtenissen in hun carrière lijken ze meer risico te lopen op psychische klachten, variërend van motivatieproblemen tot een burnout of depressie.
Leontien van Moorsel kreeg anorexia tijdens haar carrière als wielrenner. Turner Yuri van Gelder kampte met een cocaïneverslaving. Michael Boogerd belandde in een zwart gat na beëindiging van zijn wielercarrière. Voorbeelden van (oud)-topsporters met psychische problemen zijn snel genoeg gevonden.
Boksen. Boksen zorgt er op meerdere manieren voor dat je zelfvertrouwen verhoogd wordt. Zo is het een intensieve krachtsport, waarmee je zowel een fitter als een sterker lijf werkt. Ook geeft het je het gevoel dat je voor jezelf op kunt komen.
In de topsport zien we steeds meer atleten die op latere leeftijd nog op topniveau spelen. Denk bijvoorbeeld aan toptennisser Roger Federer of topvoetballer Zlatan Ibrahimović. Beiden zijn 39 jaar en presteren nog steeds op topniveau.
Topsport wordt vaak omschreven als het beoefenen van sport op het hoogste niveau, zowel nationaal als internationaal. Dit kan (maar hoeft niet) op professionele basis zijn. Sommige topsporters hebben nog een baan of studeren naast hun topsport carrière. Topsporters trainen al snel tussen de 20 en 30 uur per week.
Hoewel de trainingsuren per topsporter en sport verschillen, trainen topsporters gemiddeld ongeveer 20 uur per week, verspreid over zes dagen in de week. Een topsporttalent zit op 17 uur per week.
Als topsporter heb je maatschappelijke status, je krijgt publieke aandacht en erkenning, je staat in de schijnwerpers. Mede daardoor levert het vaak een (gigantisch) inkomen op, dat overigens per sport sterk uiteenloopt.
Neem minimaal één volledige dag rust in de week. Je gaat dus niet trainen, ook niet een herstelloopje. Veel sporters zeggen dat ze een rustdag nemen, maar toch even een herstelloopje doen. Je kan best een herstelloopje doen de dag na een zware training, maar wanneer je één rustdag neemt per week, pak dan ook die rust.
Topsport is het beoefenen van een sport op het hoogste niveau, nationaal of internationaal. Het onderscheidt zich van zuiver recreatieve sport en algemene wedstrijdsport doordat de nadruk vrijwel volledig op de prestaties ligt.
1. Zwemmen. Zwemmen heeft een indrukwekkende lijst met (gezondheids-)voordelen. Je traint er er namelijk niet alleen heel veel verschillende spiergroepen mee, maar het is ook goed voor je conditie.
Sommige mensen stellen dat iedereen topsporter kan worden als er maar hard genoeg getraind wordt. Volgens deze onderzoekers kan iedereen die meer dan 10.000 uur traint topsporter worden.
30-40 jaar
Elk jaar slinken ze een beetje, waardoor je minder sterk wordt dan in je jonge jaren. Het goede nieuws: als je lekker intensief sport, dan kun je die achteruitgang flink remmen. Ideaal is een combinatie van duursport (hardlopen, wielrennen), krachttraining (fitness) en ontspanning (yoga).
Uit een groot Italiaans onderzoek onder competitieve sporters van 12 tot 35 jaar is gebleken dat op elke 100.000 atleten er ieder jaar 3,6 op deze wijze overlijden. Onder niet-sportende jongeren is dat één op de 100.000. Mannen blijken een tien keer grotere kans te hebben op plots overlijden dan vrouwen.
Welke sporten zijn het meest blessuregevoelig? Zoals eerder vermeld is veldvoetbal de sport waarbij de meeste blessures worden opgelopen, maar liefst 25%. Dit betekent niet dat veldvoetbal ook de meest risicovolle sport is. Veldvoetbal staat bovenaan omdat het veel beoefend wordt.
Wat enorm belangrijk is bij het plotseling stoppen met trainen is de verandering in insuline gevoeligheid van de cellen. We zien, dat dit gepaard gaat met een toename in lichaamsvet. De vraag is, of een verminderde voedselinname dit kan voorkomen.
Om te starten met karate is er geen ideale leeftijd. Je kunt met alle leeftijden beginnen aan karate. Of je jong, oud, herstellend of rustig wil beginnen, iedereen kan op elk moment beginnen met het trainen van karate. Ons oudste karatelid is in de zestig en kan prima meekomen.
Vechtsport kan het uithoudingsvermogen, de flexibiliteit, het evenwichtsgevoel, de kracht en het algehele energieniveau helpen verbeteren. Een andere (vooral bij kinderen) populaire reden om aan een vechtsport te doen is om 'levensvaardigheden' te ontwikkelen.
Uit de analyse van 54 studies bleek dat veel topsporters geregeld minder dan 7 uur per nacht slapen, en vaak minder dan 85 procent van hun tijd in bed daadwerkelijk slapend doorbrengen. De nacht volgend op een wedstrijddag slapen topsporters bovendien gemiddeld circa 60 minuten minder dan de 2 nachten ervoor.
De piek van deze supercompensatie periode ligt tussen 48 en 96 uur, op 72 uur dus. Bij goed getrainde mensen, en met optimale voeding, ligt die piek dichter bij de 48 uur, bij minder getrainde mensen en lagere voedingskwaliteit ligt die dichter bij 96 uur.