Tomaten in blik: polpa di tomato
Polpa di tomato is dan ook minder geconcentreerd dan tomatenpassata of tomato frito. Gebruik de tomatenpulp bijvoorbeeld in gerechten die je een lichte, niet al te overheersende tomatensmaak wil geven.
De delicate smaak en de zachte textuur maken dit de perfecte basis voor stoofgerechten, in een pasta, op een pizza of in een rijstgerecht. De variatiemogelijkheden zijn eindeloos! Hier vind je alle inspiratie die je nodig hebt om een heerlijke, makkelijke maaltijd op tafel te zetten.
Passata zijn gekookte tomaten die, zonder vel, gezeefd zijn. Tomaten puree is een geconcentreerde bewerking van de tomaat. De tomaten puree vind je vaak in de kleine blikjes of kleine tubes.
Tomatenpuree: geconcentreerde smaakmaker
Van tomatenpuree heb je maar weinig nodig om een gerecht smaak te geven. Vanwege de dikke consistentie en de heldere, rode kleur, voegt tomatenpuree body en kleur toe aan sauzen, soepen en stoofschotels.
Tomatenpuree geeft veel smaak aan sauzen, maar kan wat zurig of bitter zijn. Je kunt tomatenpuree gemakkelijk zelf 'ontzuren' door de puree even te bakken in wat olijfolie. Blijf er altijd bij, want tomatenpuree brandt snel aan. Door het verwarmen wordt de tomatenpuree lekker zoet.
We vertrekken van het voorbeeld van de tomaten in blik (1). In zo'n tomatenpuree zit bisfenol A, een chemische stof die in verpakkingsmateriaal verwerkt zit. Het kan daardoor in kleine hoeveelheden in onze voeding terechtkomen.
Tomatenpuree uit blik is in veel opzichten gezonder dan verse tomaat. Tomaten bevatten lycopeen, een stof die heel gezond is. Maar de lycopeen zit opgesloten in cellen. Ons darmstelsel is niet in staat die cellen kapot te maken, zodat de stof vrijkomt en door het lichaam kan worden opgenomen.
Het dubbele concentraat wordt verkregen door de puree korte tijd op hoge temperatuur te verhitten, zodat een kwart van het vocht verdampt. Een blikje met een percentage van 18-20% heeft dus iets minder kwaliteit, is een iets meer waterige tomatenpuree.
Na openen 5 dagen houdbaar in de koelkast.
Tomato frito – In de supermarkten vind je tegenwoordig een scala aan geconserveerde tomaten. Weet jij de verschillen tussen al die varianten? De tomato frito is er ook zo één. In feite is het gewoon een gepureerde tomatensaus met knoflook en ui.
Tomatenpuree (de naam zegt het eigenlijk al), is gepureerde tomaat. Deze puree is dik en stevig omdat het meeste vocht uit de tomaat wordt gehaald. Hierdoor krijgt het een sterke tomatensmaak en is het een ideale smaakmaker in soepen, sauzen en zelfs aangelengd als tomatensap.
Oliën, sauzen en smeervetten Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Zit amper zout in en geen suiker, gewoon puur! Gezeefde tomaten komen dan wel uit een pakje of fles, maar het is heel erg gezond (mits je kiest voor merken die niets extra's toevoegen) en de saus is meer geconcentreerd dan wanneer je zelf tomaten gaat pureren.
Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes.
Verse tomaten en tomaten uit blik zijn even gezond. De voedingswaarden van beiden blijven hetzelfde. Echter kunnen fabrikanten (ongezonde) toevoegingen doen bij het product. Je kunt hierbij denken aan zout, suiker of conserveermiddelen voor de houdbaarheid.
Teveel tomaat heeft z'n keerzijde
Maar bij een te hoge inname vergroot het de kans op hartproblemen variërend van hoge bloeddruk tot hart- en vaatziekten.
Het vetgehalte en het vetprofiel van het bloed verbetert
De krachtige anti-oxidant in tomaat, lycopeen, zorgt ervoor, dat de lever beter functioneert. Het vetprofiel van het bloed verbetert en het LDL gehalte (slechte cholesterol) verlaagt.
Volgens kenners zijn de aller-allerbeste tomaten uit blik San Marzanotomaten met een officiële D.O.P.
Uit onderzoek is gebleken dat tomatenpuree supergoed werkt tegen rimpels en huidveroudering. Meng daarvoor iedere dag tien eetlepels tomatenpuree met 10 gram olijfolie. De werkzame stof in tomaten is de antioxidant lypoceen. Deze zorgt voor de aanmaak van procollageen, een eiwit dat de huidstructuur verbetert.
We leggen het je graag even uit! Door hem even te fruiten, ontzuur je de tomatenpuree. Zo krijg je een minder zure of bittere tomatensaus. Ook krijgt de tomatenpuree meer smaak omdat hij door het verwarmen wat zoeter wordt.
Je kan tomatenpuree ook in de vriezer bewaren. Schep het restant in kleine bakjes, zakjes of nog beter in een ijsblokjesvorm. Op die manier kan je het wel maanden bewaren. Vergeet niet om de datum erop te schrijven.
Bak de tomatenpuree maximaal 2 minuten even aan. Bak de tomatenpuree niet te lang aan, anders zal deze gaan verbranden. Voeg eventueel eerst een klein klontje boter toe aan de pan om te voorkomen dat de tomatenpuree snel zal verbranden. Tegenwoordig zijn de meeste blikken tomatenpuree niet heel erg zuur meer.
Je kunt sauzen indikken met allerlei bindmiddelen zoals maïzena maar de beste manier om een saus te laten indikken is door ze gewoon te laten inkoken. Laat ze wat langer pruttelen op het vuur zodat het vocht verdampt en de saus vanzelf dikker wordt.