Plantkundig gezien is tomaat fruit, tuinbouwkundig gezien is het een groente. Over het algemeen rekenen we tomaat tot de groenten, omdat we deze vrucht vaak eten als groente. In Veggipedia kun je tomaat dan ook terugvinden bij de groenten.
Tomaten zijn plantkundig gezien fruit, maar dat houdt mensen niet tegen om ze onder de noemer groente te plaatsen. Een discussie hierover liep zo uit de hand dat er in Amerika in 1893 iemand naar het hoger gerechtshof trok en de rechtszaak won. Sindsdien zijn tomaten officieel een groente.
Vruchtgroenten zijn groenten waarvan, in tegenstelling tot de meeste andere groenten, de vruchten worden gegeten. De bekendste en meest gegeten soorten zijn tomaten, aubergines, courgetten, komkommers, paprika's en pompoenen.
Binnen de tuinbouw wordt paprika daarom gezien als een groente, en niet als fruit. Paprika's groeien namelijk aan een kruidachtige plant. Een andere tuinbouwkundig argument dat paprika een groente is, is dat een paprika aan een eenjarige plant groeit.
Aardbei is een fruitsoort. Aardbeien bevatten weinig calorieën. Er zit veel vitamine C in aardbei, en de vrucht draagt bij aan de inname van foliumzuur. Aardbei staat net als ander fruit in de Schijf van Vijf.
Jazeker! Hoe verrassend het ook klinkt, botanisch gezien worden bananen als bessen beschouwd. Bananen zijn afgeleid van een enkele bloem met meer dan één eierstok, waardoor ze een samengevoegde vrucht zijn.
Plantkunde: komkommer is fruit
Groenten bestaan juist uit andere delen van een plant zoals de stelen, wortels of bladeren. Een komkommer groeit uit een bloem en bevat zaadjes die kunnen worden gebruikt voor het kweken van nieuwe komkommers. De komkommer is dus botanisch gezien fruit.
De aardappel is een groente, maar tegelijk is hij ook een bron van koolhydraten. Hij bevat diverse vitaminen en mineralen die in pasta en rijst niet voorkomen, bv. vitamines B1, B6 en C.
Ze worden beschouwd als een groente met weldadige eigenschappen. Ze bevatten zwavelverbindingen en organische zuren die diuretisch werken wanneer we de uien rauw consumeren. Een ander bestanddeel van de ui is quercetine, een belangrijk antioxidant.
Volgens de tuinbouwkundige definitie is de banaan een groente.Volgens de culinaire definitie is het echter een vrucht, omdat banaan meestal wordt gegeten als tussendoortje of dessert. Bananen groeien aan een tros die ongeveer vijftig kilo weegt.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: champignons zijn eigenlijk geen groentesoort. Het is een schimmel, net als alle andere paddenstoelen. Maar omdat ze gegeten worden als groente en om het overzichtelijk te houden, vallen ze onder de noemer AGF (aardappelen, groenten, fruit) in de categorie groente.
In de culinaire wereld worden voedingsmiddelen vaak geclassificeerd op basis van hun smaakprofiel en de manier waarop ze in gerechten worden gebruikt. Hoewel peper botanisch gezien een fruit is, wordt het vaak beschouwd als een groente vanwege zijn smaak en toepassing in hartige gerechten.
Augurken zijn heel gezonde groente met weinig calorieën, omdat 100 g ingelegde augurken slechts 12 kcal bevatten en 0% vet. Ze zijn rijk aan vitamines, voedingsstoffen, koolhydraten en proteïnes.
Botanisch gezien is een courgette (een soort pompoen) absoluut een vrucht . Het heeft niet alleen zaden en komt ook uit zaden, het groeit ook op het bloeiende deel van de courgetteplant.
Wist je dat olijven vruchten zijn? Een olijf is geen groente, maar wel een fruitsoort. De olijfboom is een prachtige boom en hij levert je bovendien ook nog eens heerlijke vruchten op. Olijven zijn niet rechtsreeks eetbaar van de boom, dan zijn ze van net iets te bitter en te hard.
Ja, knoflook is een groente. Het is een soort bol die vaak wordt gebruikt als specerij bij het koken om gerechten op smaak te brengen. Knoflook komt oorspronkelijk uit Centraal-Azië en wordt al duizenden jaren in veel verschillende culturen als culinair ingrediënt gebruikt.
Paprika is een vruchtgroente en valt onder de groente. Paprika's zijn er in allerlei kleuren en vormen. Zo zijn er oranje, gele, rode en groene paprika's en puntpaprika's. Groente staat in de Schijf van Vijf.
In uien zit veel inuline. Om inuline (en FOS) af te breken hebben de darmen 'goede' bacteriën nodig. Die zien inuline en FOS als voedsel, smullen ervan en vermenigvuldigen zich. Als er veel goede bacteriën in je darmen leven, kan dat je weerstand verbeteren.
De aardappel is een groente. Je eet de vruchten van een plant die in het geval van een aardappel toevallig onder de grond groeien. Dat doet een wortel, een knolselderij en zelfs een pinda ook, dus zo bijzonder is dat niet.
Hoewel aardappelchips technisch gezien als "groentechips" worden beschouwd , aangezien dit de meest voorkomende vorm van chips is, wordt elk ander soort groentechip in een aparte categorie geplaatst.
Avocado is een vruchtgroente. Het wordt bij de groente ingedeeld omdat het meestal als groente wordt gegeten. Avocado telt dus mee voor de richtlijn van 250 gram groente per dag.
Leuk weetje: Ananas is een populaire fruitsoort in Nederland.
Pompoenen zijn botanisch gezien vruchten, omdat ze zaden bevatten. Pompoen is familie van de komkommer en de meloen. Culinair en voedingswaardetechnisch gezien is pompoen echter een groente.
Welke soorten groente zijn er? Deze soorten groente zijn er: Bladgroenten, bijvoorbeeld: andijvie, sla, spinazie, veldsla, ijsbergsla, raapstelen, raapstelen, postelein. Vruchtgroenten, bijvoorbeeld: courgette, komkommer, paprika, pompoen, tomaten, aubergine, zoete maïs, avocado, artisjok.