Tomaten zijn rijk aan lycopeen, de stof die ze hun rode kleur geeft. Hoe roder de tomaat, des te meer lycopeen erin zit. Lycopeen staat bekend als een krachtige antioxidant en ontstekingsremmer.
Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes.
De sterke antioxidanten die er aanwezig zijn (zoals bijvoorbeeld de carotenoïden) werken ontstekingsremmend en daardoor onderdrukken ze zelfs de symptomen van reuma. Het eten van zure producten, zoals bijvoorbeeld tomaten, beïnvloedt de zuurtegraad (pH) van het bloed immers niet.
Het heeft krachtige antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen , waardoor het belangrijk is voor de preventie van chronische degeneratieve en ontstekingsaandoeningen. Tomaten pletten of fijn snijden helpt om het lycopeen vrij te maken uit de celwanden van de tomaat, waar het gebonden is aan vezels.
Te veel tomatine of solanine kan leiden tot koorts, slaperigheid, lusteloosheid, buikpijn, diarree, overgeven, zwakheid en depressie.
Dagelijkse inname van tomaten kan een grote boost geven aan het welzijn, samen met het verbeteren van de smaak van voedsel . Tomaten zijn rijk aan natuurlijke voedingsstoffen en mineralen, zoals vitamine A, K, B1, B3, B5, B6, B7 en vitamine C. Het bevat ook foliumzuur, ijzer, kalium, magnesium, chroom, choline, zink en fosfor.
Sommige mensen kunnen anafylactische reacties krijgen wanneer zij na het eten van tomaten gaan sporten. Deze reactie komt ook wel bij andere voedingsmiddelen en heet inspanning-geinduceerde anafylaxie. Tomaten kunnen ook na contact met de huid galbulten veroorzaken. Dit worden contact-urticaria genoemd.
Groene, chlorofylrijke groente (andijvie, spinazie, postelein, veldsla, boerenkool etc) heeft, via veel biochemische wegen, een ontstekingsremmende werking in ons lichaam.
Veel alcohol en sterke drank, suiker in eten en in drankjes zoals frisdrank en energydrank, fastfood zoals hamburgers met patat, mayonaise, veel dierlijke producten, en bewerkt eten zijn niet gezond en zorgen voor bacteriën die ontstekingen juist aanmoedigen.
Nachtschadegroenten :
Sommige mensen zeggen dat ze pijn en ontsteking ervaren bij het eten van nachtschades. Nachtschades blijven glycoalkaloïden bevatten, waarvan in sommige onderzoeken is aangetoond dat ze ontstekingen veroorzaken.
Van aardbeien en bramen tot veenbessen en bosbessen, deze vruchten zijn bijzonder krachtig in antioxiderende en ontstekingsremmende activiteit. Samen met vezels en vitamine C bevatten bessen fytochemicaliën van plantpigment, zoals anthocyanines en ellaginezuur, die mogelijk de oorzaak zijn van hun gezondheidsvoordelen.
Voor de botopbouw en een evenwichtige darmflora is de tomaat eveneens goed. Dit heeft te maken met het mineraal magnesium, waar het eveneens rijk aan is. Tot slot bevat het de bioactieve stof lycopeen. Evenals vitamine C is dit een antioxidant die een positief effect heeft op de gezondheid.
Hoeveel stukstomaat zou je per dag moeten eten? Om één portie van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 5 porties van fruit/groenten te bereiken, zou je één medium tomaat of 7 cherrytomaten moeten eten.
Tomaten zijn rijk aan vitamine A, C en B6, betaalbaar en gemakkelijk verkrijgbaar. Ze kunnen rauw of gekookt gegeten worden, afhankelijk van de voorkeur . De lycopeen die in tomaten aanwezig is, wat de immuniteit verbetert, wordt echter beter opgenomen als ze gekookt zijn dan wanneer ze rauw gegeten worden.
De tomaat helpt, onder andere, oxidatie stress op celniveau te voorkomen. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat de tomaat de botten, lever, nieren en de bloedbaan beschermt. Vitamine C en E die in de tomaat te vinden zijn, dragen bij aan een gezond hart- en bloedvatensysteem.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
Verder blijken zuivelproducten als karnemelk en yoghurt en peulvruchten verband te houden met ontstekingsremmende bacteriën.
Uit eerdere onderzoeken bleek dat atleten minder ontstekingen hadden in hun lichaam na het eten van bananen dan na het gebruik van sportdranken. De gedachte vooraf was dat fruit, naast suiker, ook andere natuurlijke stoffen bevatten die invloed hebben op de prestaties van sporters en op hun herstel.
Amandelen zijn rijk aan gezonde enkelvoudige onverzadigde vetten en vezels. Andere voordelen van amandelen: Ze zijn rijk aan vitamine E, wat huidveroudering tegen helpt te gaan en ontstekingsremmend is.
Als antwoord daarop, raden we een biertje aan. Yep. HOP is een bekende ontstekingsremmende plant en is volledig natuurlijk. Hoewel we aanraden om alcohol te vermijden tijdens een flare-up, kan de hop in bier de negatieve effecten van alcohol tegengaan als je na het werk een drankje neemt.
De adviezen om geen voeding uit de nachtschadefamilie te eten, zoals aardappel, tomaat, aubergine en paprika, visoliecapsules te slikken en geen melk of koffie te drinken, zijn dus niet voldoende bewezen. Bij artrose neemt het kraakbeen af, maar de oorzaak van deze aandoening is nog steeds onduidelijk.
Uit talloze wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat tomaten een sterk gezondheidseffect hebben. Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen. Deze stof heeft bewezen te werken tegen kanker.
Groenten domineren over het algemeen de top van de lijst, met ook groenten als spinazie (86) en boerenkool (49). net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat.