Tijm (Thymus vulgaris) Tijm is het klassieke kruidenmiddel tegen hoest, bronchitis en slijmvliesontstekingen. Het lost slijm op, houdt ziekteverwekkende kiemen tegen en heeft een ontstekingsremmende werking. Als natuurlijk wapen tegen verkoudheden is dit kruid dan ook een van de belangrijkste medicinale planten.
Tijm is antibacterieel en lost het slijm in de luchtwegen op, het stimuleert ook de productie van witte bloedcellen en helpt zo het immuunsysteem om infecties van de luchtwegen te bestrijden. Een verkoudheid, keelpijn en zelfs bronchitis kunnen behandeld worden met tijm.
In kruidenthee zit namelijk geen theïne. Dit type thee bevat enkel planten die al eeuwen bekend staan om hun rustgevende effect. Een populair voorbeeld van een geschikte slaapthee is kamillethee. Daarnaast zijn theesoorten zoals valeriaan, lavendel, citroenmelisse en passiebloem ook goede opties.
Ook lavendel is een fijn kruid dat helpt bij ontspanning. Zoals je leest kun je wel stellen dat sommige theesoorten een rustgevende werking kunnen hebben. Rooibos thee als je verzekerd wilt zijn van cafeïnevrij, kruidenthee om je meer dagelijks te ontspannen en kamillethee om je maag tot rust te brengen.
Toch drink je in de avond beter geen zwarte of groene thee. In deze thee zit namelijk theïne (cafeïne in thee) wat ervoor kan zorgen dat je moeilijk in slaap kunt vallen. Kruidenthee, rooibosthee en fruitthee bevatten geen theïne. Daar kun je in de avond beter voor kiezen.
Tijm voor een vlotte spijsvertering
Tijm werkt temperend op angst en stress en zorgt zo voor een algemeen gevoel van welzijn. Ook maakt het je maag rustiger. Dankzij zijn antiseptische werking heeft tijm bijvoorbeeld een positief effect op maagzweren, oprispingen en een opgeblazen gevoel.
De zachte stelen zijn allemaal eetbaar en hebben vrijwel dezelfde smaak als de blaadjes. Denk hierbij aan basilicum, bieslook, dille, koriander en peterselie. Kruiden met harde of stevige stelen zijn bijvoorbeeld munt, oregano, rozemarijn, salie en tijm. Hiervan kun je beter alleen de blaadjes gebruiken.
Valeriaan (Valeriana officinalis radix)
De plant waarmee we beginnen is gelijk het meest bekende kruid om de zenuwen te kalmeren. Het is een algemene rustgever bij stress en heeft een gunstige invloed op het zenuwstelsel en het bevorderen van de slaap.
Beweeg vaak. Veel bewegen en sporten maakt stress minder. Het helpt om u minder zorgen te maken. U voelt zich positiever.
Natuurlijke rustgevers zijn supplementen op natuurlijke basis die je kunnen helpen ontspannen. Dit zijn vaak kruiden of kruiden-extracten die stoffen bevatten met een kalmerende werking op het zenuwstelsel. Dit soort supplementen kun je gebruiken in tijden van stress en spanning.
Tijm in de soep
Tijm gaat inderdaad zeer snel overheersen. Je kan het verbeteren door wat extra soep te maken zonder tijm. Zelfs met wat verse peterselie zal de tijm blijven doorsmaken.
Uit onderzoek is gebleken dat oregano een positief effect heeft op de gezondheid. Oregano bevat meerdere vitamines en is rijk aan antioxidanten die de gezondheid bevorderen. De gedroogde blaadjes remmen de groei van bacteriën en schimmels. Ook zou oregano een pijnstillende werking hebben.
Eucalyptusolie. Etherische eucalyptusolie wordt gebruikt ter verlichting van de luchtwegen. Dit effect op de luchtwegen heeft waarschijnlijk te maken met onderdrukken van de hoest en, een mogelijk anti-bacteriële werking van Eucalyptusolie.
Rozemarijnolie staat voor alles wat stagneert in lichaam en geest en versterkt dat wat energie nodig heeft. Rozemarijn stimuleert en verwarmt (psyche, lichaamsweefsels en bloedsomloop), is opwekkend en bevordert doorbloeding, met name het cineoltype.
↑ Thymol zit niet alleen in planten uit het geslacht Tijm, maar ook in planten als bergamotkruid, bonenkruid, zwarte bes, dille, grapefruit, selderijzaad en zoethout. ↑ Tegen ziekten als kalkbroed.
Sterk getrokken saliethee wordt regelmatig ingezet als natuurlijk antibioticum bij hoest en verkoudheid. Saliethee helpt ook goed bij overgangsklachten. Het drinken van saliethee vermindert opvliegers, transpiratie en nachtelijk zweten. Daarnaast staat salie bekend om haar kalmerende werking.
Tijm zit bomvol vitamines, mineralen en vezels. Zo bevat het riboflavine (vitamine B2), vitamine B6, folaat (vitamine B11), vitamine C en bètacaroteen, een stof die in je lichaam kan worden omgezet in vitamine A. Deze vitamines hebben allemaal belangrijke functies in je lichaam.
Het werkt licht ontstekingsremmend en ontsmettend. Het heeft ook een licht ontspannend effect op maag en darmen. Het wordt gebruikt bij maag- en darmklachten, keelpijn, hoest, verkoudheid, nervositeit, mondinfecties en huidklachten.
Bovendien leidt een te grote maaltijd tot een sterke stijging van de lichaamstemperatuur, wat niet goed is om in slaap te vallen. Ook pikant eten kan je beter vermijden, net als koekjes, donuts, cake of bladerdeeg. Wat drinken betreft: beter niet te veel alcohol, en uiteraard ook liever geen cafeïne.
Maar wist je dat gemberthee ook heel fijn is vlak voor het slapengaan? Dat komt doordat gember je maag en darmen kalmeert. Het helpt bij het verteren van je avondeten en dat zorgt er dan weer voor dat je sneller in slaap valt en lekkerder door kunt slapen.
INGREDIËNTEN SLAAP LEKKER THEE
De kamille in deze thee helpt je te ontspannen en ondersteunt je om je hoofd leeg te maken en je zorgen te vergeten. Ook valeriaan helpt je te ontspannen omdat het een natuurlijke spierontspanner is en je helpt makkelijker en sneller in slaap te vallen.