Tijm kan bij allerlei infecties worden gebruikt, vooral bij klachten aan de luchtwegen zoals verkoudheid, holte-ontstekingen, hoest, overmatig slijm, etc. De plant bevat onder andere vitamine C en de mineralen calcium en ijzer.
Tijm is het klassieke kruidenmiddel tegen hoest, bronchitis en slijmvliesontstekingen. Het lost slijm op, houdt ziekteverwekkende kiemen tegen en heeft een ontstekingsremmende werking. Als natuurlijk wapen tegen verkoudheden is dit kruid dan ook een van de belangrijkste medicinale planten.
Wat heb je nodig om tijmthee te maken? Op een liter kokend water gebruik je vier tot vijf takjes verse tijm. Vijf minuten laten trekken en je tijmthee is klaar om te drinken. Het is altijd verstandig om niet te lang dezelfde kruidenthee achter elkaar te drinken, wissel het lekker af.
De ondersteunende werking van tijm op de spijsvertering is al van oudsher bekend. Het stimuleert de spijsvertering en zorgt ervoor dat vooral vette en moeilijk verteerbare maaltijden beter verteerd worden. Zeker bij een gebrekkige leverfunctie kan dit uitkomst bieden. Bovendien helpt het tegen een opgeblazen gevoel.
Er zijn veel verschillende manieren voor een darmreiniging. Denk aan een klysma, een hoge darmreiniging, colonhydrotherapie en laxeermiddelen. Vaak worden deze darmspoelingen gedaan om van bepaalde problemen met de stoelgang af te komen. Denk hierbij aan obstipatie, onrustige darmen of buikkrampen.
Tijm is een geneeskrachtig kruid die goed is voor de luchtwegen. Zo helpt het dus niet alleen bij de hoest, maar werkt het ook bij symptomen van astma, bronchitis. Vaak zie je tijm daarom in hoestsiropen terug komen.
Eigenschappen van tijm
Tijm thymol: Zeer sterk microbendodend (antibacterieel, schimmeldodend, antiviraal), ontstekingsremmend, slijmoplossend, expectorant, doorbloedingsbevorderend, anti- oxidant, tonicum, concentratiebevorderend, opwekkend, versterkend, stimulerend.
Twee glazen per dag blijkt een positief effect op de bloeddruk te hebben, meer dan twee glazen een negatief effect. Weinig zout, maar veel kruiden als basilicum, oregano en tijm.
De zachte stelen zijn allemaal eetbaar en hebben vrijwel dezelfde smaak als de blaadjes. Denk hierbij aan basilicum, bieslook, dille, koriander en peterselie. Kruiden met harde of stevige stelen zijn bijvoorbeeld munt, oregano, rozemarijn, salie en tijm. Hiervan kun je beter alleen de blaadjes gebruiken.
Harde en zachte stelen
De zachte stelen zijn allemaal eetbaar. Ze hebben dezelfde smaak als de blaadjes van het kruid. Kruiden met een zachte, eetbare, steel zijn bijvoorbeeld bieslook, dille, peterselie, basilicum en koriander. Kruiden met harde, niet eetbare, stelen zijn tijm, salie, oregano en rozemarijn.
Tijm is antibacterieel en lost het slijm in de luchtwegen op, het stimuleert ook de productie van witte bloedcellen en helpt zo het immuunsysteem om infecties van de luchtwegen te bestrijden. Een verkoudheid, keelpijn en zelfs bronchitis kunnen behandeld worden met tijm.
Het is wel erg belangrijk dat je een goede kwaliteit gedroogde tijm in huis hebt van schone bodem, als je niet zeker bent van de bodemkwaliteit gebruik dan geen tijm uit eigen tuin maar koop een gedroogde tijm zoals onze tijm thee. Zet de thee met kokend water en laat het 4-10 minuten trekken naar smaak.
Tijm in de soep
Tijm gaat inderdaad zeer snel overheersen. Je kan het verbeteren door wat extra soep te maken zonder tijm. Zelfs met wat verse peterselie zal de tijm blijven doorsmaken.
Tijm(-siroop) verzacht de keel. Bij hoest. Verzacht een geïrriteerde keel binnen enkele minuten. Hierdoor neemt de neiging om te hoesten af.
Rozemarijn bevordert de spijsvertering en helpt bij chronische galaandoeningen, slechte leverfunctie, hoofdpijn en migraine door lever- en galstoornissen, winderigheid, zwakke maag, maagdarmkrampen en gebrek aan eetlust. Niet in grote doses gebruiken bij zwangerschap (wel als keukenkruid).
Wil je tijm langer bewaren? Dan kun je de kruiden ook invriezen. Dep de tijm goed droog voor je deze invriest. Ingevroren blijft tijm ongeveer 1 jaar houdbaar.
Een echte topper is tijm. De etherische olie ervan werkt bacteriedodend en lost de slijmen op. Veel mensen hebben het in huis als keukenkruid. Dus als je plots voelt dat je luchtwegen wat ondersteuning nodig hebben, neem je gewoon het potje tijm uit de keukenkast en maak je er kruidenthee van.
Bij verstopping lukt het niet goed om te poepen. U poept minder dan 3 keer per week. De poep blijft te lang in uw dikke darm en wordt daardoor hard en droog.
Voor het reinigen van maag en darmen en ondersteuning van het behouden van een normale zuurgraad in je maag: 1 theelepel Zuiveringszout in een glas warm water, roeren en opdrinken. Je kan dit het beste doen nadat je een maaltijd hebt genuttigd.
Vooral vette vis remt ontstekingen en draagt bij tot een goede darmflora. Een gezond dieet bestaat uit groenten, vetten en eiwitten. Dierlijke eiwitten vinden we met name in zuivel, kip, roodvlees en vis. Het eten van vis is gezonder dan het eten van rood vlees.