Als voeding voor de tuinDe losse thee uit de zakjes bevatten namelijk gunstige stoffen als zuren en tannine. Hiervoor kunt u de inhoud bij uw planten in de volle grond, maar ook bij planten in potten leggen.
Hoe handig is dit dan in de tuin? Zeker wanneer het wat droger is, kan dit erg handig zijn. De theezakjes houden het water net wat langer vast waardoor de planten er langer van kunnen genieten. Prima zo!
Geef buitenplanten een extra boost aan voedingsstoffen
Wanneer u theebladeren in uw tuingrond verwerkt, geven ze op natuurlijke wijze stikstof af, wat helpt bij het in evenwicht brengen van koolstofrijke materialen die mogelijk al aanwezig zijn . Het hergebruiken van theebladeren helpt u ook bij het verbeteren van de drainage en draagt bij aan de bodemstructuur.
Planten bemesten
Door de tannine (wat voor de bittere smaak zorgt) en antioxidanten in theebladeren, zijn ze een uitstekende meststof. Ze stimuleren de groei van planten. Als het theezakje van biologisch afbreekbaar materiaal is, kun je het in zijn geheel op of in de grond leggen.
Theedik is een gezonde toevoeging aan organische composthopen, omdat het ontbindende bacteriën stimuleert. Zonder organische compost kan theedik aan uw tuingrond worden toegevoegd voordat u uw zomer- of wintertuin plant .
Theeblaadjes hergebruiken
In de keuken: Een theezakje kan je opnieuw gebruiken in de pan met rijst of pasta. Het zorgt voor een extra smaakje aan je maaltijd. Zonnebrand: Koude thee of gekoelde gebruikte theezakjes verzachten de pijn bij kleine brandwonden of verbranding door de zon.
Thee zit boordevol mineralen en voedingsstoffen die de plantengroei aanzienlijk kunnen helpen. Zoals eerder vermeld, is het water geven van uw planten met gezette thee vergelijkbaar met het geven van voedingsrijk water .
Thee. In thee zit het stofje tannine, dat niet alleen de groei van je planten stimuleert, maar ze ook een prachtige glans geeft. Je kan de losse blaadjes van een theezakje direct op de grond leggen; bij het bewateren trekken de voedingsstoffen de grond in.
Koffiedik bevat ook de nodige macro- en micronutriënten voor planten, zoals fosfor, kalium en magnesium. Theebladeren bevatten daarentegen een behoorlijke hoeveelheid stikstof, een macronutriënt die de bladgroei bevordert.
Bepaalde verbindingen in thee kunnen als een natuurlijk afweermiddel dienen voor ongedierte zoals slakken en naaktslakken . U kunt gebruikte theezakjes of gedroogde theebladeren rond planten strooien die gevoelig zijn voor ongedierteschade om ze af te schrikken.
Plantenvoeding: Gebruikte theezakjes dienen ook als handige meststof vanwege hun looizuur, wat op zijn beurt zorgt voor hogere stikstofniveaus. Veel planten, waaronder rozen en potplanten, profiteren van de verhoogde niveaus, dus meng of verspreid die getrokken theeblaadjes direct over de grond.
Koffiepads en theezakjes mogen (met label en touwtje) bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft). Gooi de zakjes en pads niet op je eigen composthoop, daar vergaan ze vaak niet snel genoeg. Losse koffie en thee mag niet door de gootsteen, maar hoort in de gft-bak of op je eigen composthoop.
Ook in pure vorm kunt u de thee uit de theezakjes hergebruiken in de tuin. De losse thee uit de zakjes bevatten namelijk gunstige stoffen als zuren en tannine. Hiervoor kunt u de inhoud bij uw planten in de volle grond, maar ook bij planten in potten leggen. De bruikbare stoffen trekken zo in de grond.
Bij vermoeide ogen werkt een gekoeld en vochtig theezakje kalmerend en voedend. Ook bij huidirritaties en muggenbeten helpt het én stopt het de jeuk. Het zorgt ook voor verlichting als je huid in de zomer verbrand is door de zon.
Thee als voeding voor planten
Thee bevat cafeïne/theïne die de groei van planten op een biologische manier bevordert. Elke theesoort die gemaakt is van de theeplant en waar geen smaakjes aan zijn toegevoegd zijn geschikt. Een rooibos, kruiden of vruchten thee hoort hier niet bij.
Thee bevat voedingsstoffen zoals looizuur en andere mineralen die gunstig zijn voor planten. Gebruikte theezakjes kunnen worden begraven bij de wortels van zuurminnende planten zoals rozen, hortensia's of rododendrons . De theezakjes zullen geleidelijk ontbinden, waardoor deze voedingsstoffen in de grond vrijkomen en de plantengroei wordt gestimuleerd.
Heb je geen tuin, maar wel kamerplanten? De tannine (die voor de bittere smaak en de kleur zorgt) in de theebladeren is heel voedend, waardoor je planten lekker zullen doorgroeien, blijkt uit onderzoek. Zwarte thee zou de meeste voedingsstoffen bevatten.
Jazeker!Het is niet alleen milieuvriendelijk, maar het biedt ook een overvloed aan voedingsstoffen voor je kamerplanten, rozen en tomaten.
Elke theesoort is geschikt als plantenvoeding omdat het tannine bevat, dat de groei van planten bevordert. Afgekoelde thee kun je verdunnen met water en bij de kamerplanten gieten. Of makkelijker: hang een gebruikt theezakje in een gieter.
Zelfs als de thee niet meer lekker is om te drinken, kan het zonde zijn om het gewoon in de prullenbak te gooien. Gelukkig is thee veelzijdig en heeft het een heleboel toepassingen naast de primaire functie als lekker drankje. Sommige mensen gebruiken oude theebladeren in hun composthoop, waar ze een stikstofrijk component toevoegen aan de composteergrond.
Magnesium is een essentieel voedingselement bij de vorming van bladgroen. Deze meststof zorgt voor een betere structuur en vruchtbaarheid van de bodem. Zwavel zorgt voor versterking van de groei van binnenuit. Daarnaast herstelt de meststof verkleuring en draagt het bij aan een gezonde, sterke plant.
Gooi je oude theezakjes of losse thee niet weg. Zo kun je natte theezakjes gebruiken voor huidverzorging. Het helpt bijvoorbeeld tegen huidirritaties of het verminderen van wallen. Ook kun je er een lekker voetenbad mee maken.
Gebruikte theebladeren worden 'chagra' genoemd en worden al duizenden jaren door mensen over de hele wereld gebruikt, met name in Japan. Je droogt je gebruikte theebladeren gewoon in de zon of op een droge plek tot ze helemaal droog zijn, en dan kun je ze voor allerlei dingen gebruiken, zoals plantenvoeding of badzakjes!
oxideren: Theeblad wordt door het plukken al licht beschadigd waardoor er enzymen vrijkomen.Deze enzymen versnellen de reactie welke zuurstof heeft met de ook vrijgekomen polyphenolen. Door een chemische reactie ontstaat de typische theesmaak.