De meeste gerechten worden geserveerd met rijst, maar de Thai eten ook diverse soorten noedels. De Thaise keuken is vaak erg pittig! Aan zo'n beetje elk gerecht worden hete pepers (chillies) toegevoegd en vaak krijg je over of bij je gerecht nog wat gedroogde chili om het naar eigen wens nog pittiger te maken.
Een perfecte harmonie van verschillende smaken maakt een Thai gerecht helemaal compleet. Zoet, zuur, zout en vooral die typische pittige smaak vind je in veel gerechten terug. De pittigheid van Thaise maaltijden wordt meestal gekenmerkt door mild, medium en heet.
Er wordt vaak gezegd dat Thais eten altijd pittig is, wat niet helemaal waar is. De Thaise mensen eten graag pittig, maar er zijn heel wat gerechten die toch niet erg heet genoemd kunnen worden. Er is genoeg keuze voor mensen die niet of minder pittig willen eten.
Als jij geen vlees (of vis) wilt eten is het verstandig om de Thaise visie op vegetarisme te kennen. Vegetariër betekent in de ogen van een Thai dat je geen stukken vlees eet. Hierdoor zijn vissaus, eieren en andere dierenproducten dus gewoon gebruikt worden. Je kunt dus beter zeggen dat je veganist bent.
Thais eten heeft vaak een licht zoet element. Palmsuiker of kokossuiker worden vaak aan hartige gerechten toegevoegd om de smaak van kruiden en specerijen te versterken. Zoete zwarte sojasaus, zoet ingemaakte knoflook en bruinerijststroop zijn andere veel gebruikte zoetmiddelen.
Thaise mensen eten niet op vaste tijden: er wordt gegeten wanneer men trek heeft. Daarom kan, zeker in de steden, op ieder tijdstip gegeten worden. Er zijn speciale voedselmarkten, nachtmarkten, noodle-stalletjes langs de weg, en overal mensen die kleine snacks of fruit verkopen.
Typische gerechten die je overal tegenkomt zijn Pad Thai, Thai Basil Chicken, Thai Green Curry, Thai Red Curry, Chicken Cashew en Sweet & Sour Chicken. Naast Thais eten heb je in Thailand ook overal lekker westers eten. Denk hierbij aan lekkere westerse lunchgerechten zoals hamburgers, BLT's en andere belegde broodjes.
Ze eten met een lepel en gebruiken een vork om het eten op de lepel te scheppen. Deze wordt nooit in de mond gestoken! Een mes zul je in de Thaise keuken niet tegenkomen, omdat de meeste Thaise gerechten in hapklare porties worden geserveerd. Alleen bij noodles en Chinese gerechten worden stokjes gebruikt.
Naast rijst wordt er veel verse groente gebruikt in de gerechten. Ze gebruiken in Thailand heel veel kruiden waarmee ze het eten Thailand op smaak brengen. De rijst wordt vaak gecombineerd met verse groente, vlees en vis. Veel gerechten zijn gebaseerd op groente en rijst.
Het ontbijt was enorm divers en bestond uit allerlei soorten fruit, salades, verschillende soorten muesli maar ook dim sum (kleine gestoomde hapjes, i love it!), noodle soep, verschillende soorten ei, bami, rijst, etc. Thaise mensen kunnen echt eten!
Kenmerkende kruiden zijn onder meer bladkoriander, knoflook, bai kra prow en bai hoh ra paa (soorten Thaise basilium), groene en rode peper, citroengras, laos, citroenblad en mint. De gerechten worden tenslotte op smaak gebracht met o.m. vissaus, oestersaus, chilisaus, kokosmelk, citroen en/of suiker.
Tom tjud woensen moe sap: Een lichte bouillon met veel groenten, glasmie, varkensgehakt en verse khun chaai (selderij).
Thaise maaltijden zijn om meerdere redenen erg voedzaam en gezond. De belangrijkste reden is omdat Thaise koks hun eten vaak roerbakken in plaats van koken. De ingrediënten worden daardoor in een korte tijd verhit waardoor de meeste voedingsstoffen in het eten behouden blijven.
Voor een westerse maaltijd betaal je gemiddeld €6. Een Thais gerecht in een restaurant ligt rond de €3,50 en bij een kraampje op straat kan je al een maaltijd scoren voor €1,60. Een lekkere cappuccino bij een hip cafeetje kost gemiddeld €1,80.
De beste kleding om naar Thailand mee te nemen is makkelijk zittende, lichte vrijetijdskleding. Deze kunt u ook in Thailand zelf (goedkoop) aanschaffen. Natuurlijke stoffen, met name katoen, zijn uitstekend geschikt om in een tropisch land te dragen.
Thailand, officieel het Koninkrijk Thailand, is een koninkrijk in Zuidoost-Azië. De hoofdstad van Thailand is Bangkok. Tot 1939 heette het land Siam. De Thaise naam van het land is "Prathet Thai", waarbij Prathet land betekent en het woord Thai wel geïnterpreteerd wordt als vrij.
Naar schatting is 95 procent van de bevolking boeddhist, daarnaast zijn er aanhangers van de islam, hindoeïsme, taoïsme, confucianisme en animisme. Boeddhisme in Thailand: Het boeddhisme neemt in het dagelijks leven een belangrijke plaats in.
Thailand staat bekend om zijn verfijnde, maar pittige keuken. De basis van een maaltijd bestaat vaak uit rijst en noedels met vlees, vis en groenten. De Thaise curry's zijn wereldberoemd. Andere specialiteiten zijn phat pai (bami), Tom Yam-soep, noedelsoep, geroosterde eend,... teveel keus om op te noemen!
Minder bekend zijn de nationale parken. Dit is erg jammer, want Thailand heeft prachtige jungle, met een grote verscheidenheid aan dieren, waaronder olifanten, tijgers, beren, tapirs, herten, luipaarden, gibbons, Indiase bizons, wilde honden en wilde zwijnen.
Landbouw, veeteelt, bosbouw en visserij
Op het schiereiland wordt rubber gewonnen en verder verbouwd men maïs, sojabonen, hennep, jute, kokosnoten en vooral cassave (tapioca), waarvan de EU, m.n. Nederland, ca. 90% afneemt in de vorm van veevoeder.
Koriander komt van oorsprong uit het westen van Azië. Vers korianderblad heeft een typische zachtzoete, anijsachtige smaak. De geur is zeer aromatisch. Je kunt het kruid gebruiken in talloze stoofschotels, kipgerechten, salades en sauzen, met name in de Indiase, Marokkaanse en Thaise keuken.
Brekkie: Voor een uitgebreid ontbijt moet je in Bangkok bij Brekkie zijn. Met een klein terrasje waar je lekker buiten kunt brunchen, maar binnen bij dit organic café is het ook goed toeven. Op het menu staat een 'all day brekkie', dus denk aan pannenkoeken, gerechten met ei en avocado toast.