Terpentine is een licht ontvlambare stof en dus erg gevaarlijk in huis. Inademing kan bovendien voor gezondheidsproblemen zorgen zoals hoofdpijn, duizeligheid en geïrriteerde ogen en slijmvliezen.
Zo sterk is de geur van terpentine. Misschien denk je dat de verflucht alleen schadelijk of ongezond is als je de lucht nog kunt ruiken, maar dat klopt niet. Terpentinegedragen verf kan zelfs maanden na het aanbrengen nog een negatief effect hebben op de gezondheid. Bij verf op waterbasis is dit niet het geval.
Naast een fijn schoonmaakmiddel en onkruidverdelger werkt azijn ook prima als geur neutralisator. De verfgeur verwijderen doe je eenvoudig door 1 deel water en 1 deel azijn te mengen in een emmer en deze een nachtje in de ruimte te laten staan. Ga iets bakken.
Zet onmiddellijk na het schilderen alle ramen en deuren open (met nadruk op NA en niet tijdens, anders droogt de verf te snel). Vergeet je toch onmiddellijk alles open te zetten om te verluchten, dan blijft de geur meer in de verf zitten en kan het dagen tot weken duren vooraleer de geur helemaal weg is.
Terpentine is ontvlambaar. Het is licht irriterend voor de longen, huid, ogen en bij inslikken. Blootstelling aan hoge concentraties kan leiden tot bewusteloosheid. Langdurige blootstelling kan leiden tot het organisch psychosyndroom.
Terpentijn is een giftige stof die zich in kwast- en penseelreinigers en poetsmiddelen voor de vloer en meubels bevindt. Terpentijnolievergiftiging treedt op wanneer een patiënt bedoeld of onbedoeld terpentijnolie inslikt of de rook daarvan inademt.
Ventileren, ventileren en nog eens ventileren
De eerste tip is zeer voor de hand liggend. Zet alle ramen en deuren open en zet je dampkap aan, want in een goed geventileerde ruimte kan de verf sneller drogen. Hoe sneller de verf droogt, hoe sneller de verflucht verdampt en de ruimte kan verlaten.
Slapen in een kamer waar je een verflucht ruikt, kan schadelijk voor je gezondheid zijn. Dit hangt ervan af of je een verf hebt gekozen met weinig of veel vluchtige organische stoffen (VOS). Hoe hoger het VOS-gehalte in de verf, hoe schadelijker het is. Dit kan resulteren in hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid.
Verflucht is een nare, chemische stank. Verf bevat schadelijke stoffen die slecht zijn voor de gezondheid. Verf bevat eigenschappen die de kwaliteit van de verf bepalen. Deze stoffen als bindmiddelen, pigmenten en vulstoffen kunnen gevaarlijk zijn wanneer deze via de lucht worden ingeademd.
Terpentine zit als oplosmiddel in veel binnenlak. Inademing van te veel koolwaterstoffen kan gezondheidsklachten geven of schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Contact met de huid kan leiden tot eczeem. Bij normaal gebruik is binnenlak met koolwaterstoffen erin veilig.
Sommige mensen reageren sterk op niet-allergische prikkelende stoffen zoals tabaksrook, (verf)luchtjes, mist en temperatuurwisselingen met neusverstopping, niezen en loopneus. Dit wordt niet-allergische of vasomotore rhinitis genoemd.
Zout water
Het is heel gemakkelijk om die verfgeur te voorkomen. Je hoeft alleen maar wat bakken met zout water in de kamer te zetten als je gaat schilderen. Het zoute water absorbeert de geur van de verf, zo heb je geen excuus meer om het verven uit te stellen.
Verflucht is vaak heel ongezond voor je ongeboren kind. Tijdens het verven wordt de verflucht ingeademd en komen allerlei chemicaliën je lichaam binnen. Maar ook lange tijd nadat de verf gedroogd is kunnen er nog steeds schadelijke dampen vrijkomen en kan de luchtkwaliteit in huis ernstig aangetast zijn.
Van het inademen van veel oplosmiddel, wordt u licht in het hoofd. Ook hoofdpijn komt voor en in ernstige gevallen hartkloppingen en misselijkheid. Deze klachten verdwijnen zodra u stopt met het werken met oplosmiddelen.
Zo zijn wasbenzine en thinner snel verdampende oplosmiddelen terwijl terpentine veel trager verdampt. Ze worden alle 3 gebruikt als verdunner maar wel voor verschillende soorten van coatings. Als enige van de 3 is thinner een mengsel met een samenstelling die verschilt per fabrikant.
Net als benzine is terpentine een aardoliedistillaat. Vaak wordt terpentine gebruikt als verdunner of oplosmiddel van verf, vernis en lak. Ook wordt het soms als ontvetter gebruikt, maar het middel is niet geschikt als je een oppervlak wilt ontvetten voor het lijmen of schilderen.
azijn: Azijn neutraliseert de verflucht goed. De verfgeur verwijderen doe je eenvoudig door een emmer met azijn en water een nacht in de ruimte te laten staan.
Zorg ervoor dat je geen terpentine inslikt. Op het etiket van een fles terpentine staat altijd dat je niet opzettelijk moet braken als je het per ongeluk binnenkrijgt. Bij het braken kan er namelijk een kleine hoeveelheid terpentine in de longen komen. Dat kan leiden tot een ernstige longontsteking.
De oplosmiddelen zijn eigenlijk de schadelijkste componenten in verf. Voor de gezondheid zijn vooral de 'Vluchtige Organische Oplosmiddelen' (VOS) in verf schadelijk. Ze zijn schadelijk voor de hersenen, de huid en zijn nadelig voor de voortplanting.
er bestaat geen verf die je na droging op kan eten zonder dat je schadelijke stoffen binnen krijgt. Maar de hoeveelheid waar we het over hebben is natuurlijk gering. Mocht je dit echt niet willen dan is het het beste de box onbehandeld te laten.
Voor een gezonde babykamer is het belangrijk om 24 uur oer dag te ventileren. Tien minuutjes luchten is niet voldoende, want zodra het raam dicht gaat, bouwen de schadelijke stoffen zich weer op.
Bedorven muurverf
Ga af op de geur van rotte eieren. Zo ruikt verf die niet meer goed is. Soms is de verf op de grens van houdbaar dan wel bedorven. Als u deze muurverf toch gebruikt, verdwijnt de stank meestal na enkele dagen.
Terpentine in de was
Hang de was om te beginnen te drogen in de zon, daarmee vervliegt een deel van de geur. Draai daarna een paar wassen waarbij je een flinke schep soda in het wasmiddelbakje toevoegt. Tussen de wassen door de wasmachinedeur openzetten en de geur trekt weer uit je machine (en ook uit je was).
Maar zo hoort het niet te zijn! Verf is niet gemaakt voor de vacht van huisdieren. Het kan zorgen voor brandwonden, jeuk, allergieën, irritaties en heel wat andere aandoeningen door de vele chemische stoffen die het bevat.
"Is Terpentijn hetzelfde als Terpentine?" wordt ons vaak gevraagd. Het antwoord daarop is heel eenvoudig doch duidelijk: "neen".