Tempeh kan je cholesterol verlagen door de aanwezigheid van isoflavonen.Tempeh draagt bij aan het voorkomen van chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en kanker.
Tempeh wordt vaak gegeten door vegetariërs en veganisten, en dat is niet voor niets. Er zitten namelijk veel vitaminen en mineralen in die je niet binnen krijgt als je geen dierlijke producten eet. Daarnaast is deze vervanger van vlees vetarm, cholesterolvrij en dus super geschikt als jij aan het afvallen bent!
Het eerste belangrijke voordeel van tempeh is dat het gemaakt wordt van hele sojabonen. Daardoor is het een zeer vezelrijk product. Voedingsvezels zijn het voedsel voor de nuttige bacteriën in de darm.Ze dragen bij aan een gezonde darmflora en een goede stoelgang.
Zowel tofu als tempeh zitten vol voedingsstoffen en zijn beide goede eiwitbronnen. De gefermenteerde tempeh wint het echter vanwege de hoeveelheid eiwitten, vezels en vitaminen en is daarom iets gezonder dan tofu. Ook is het lichter verteerbaar en lekkerder. Maar beide zijn gezonde en voedzame vegan bijgerechten!
Tempeh is een licht verteerbaar product dat gemaakt wordt van gefermenteerde sojabonen. Het is een uitstekende vleesvervanger. Tempeh is namelijk rijk aan ijzer, calcium en vezels en bestaat voor 40% uit eiwitten . Bovendien bevat het veel gezonde, onverzadigde vetzuren en geen cholesterol.
Tempeh heeft een wat minder neutrale smaak. Het is een beetje zuur, en daardoor past het zich minder makkelijk aan het gerecht aan dan tofu. Het lekkerst is het daarom om tempeh te snijden en goed te marineren voordat je ermee aan de slag gaat.
De gezondste vleesvervangers zijn noten, peulvruchten, sojaproducten, kaas, eieren (behalve als je vegan eet) en andere vlezige groenten. Ook de kant- en- klare vleesvervangers zijn erg in opmars en geëvolueerd. Er is een ruime keuze aan vegetarische burgers, balletjes, kip en zelfs vis.
Tempeh kun je in de koelkast 7 dagen bewaren. In de vriezer is tempeh 5 maanden houdbaar. Het beste is om tempeh in stukken of repen gesneden in te vriezen. Doe stukken of repen tempeh pas bevroren bij elkaar in een diepvrieszak of -bak.
Met 100 gram tempeh krijg je 12,2 gram eiwit binnen. Tempeh - 12,2 g eiwit per 100 gram - Lekker bij de avondmaaltijd, zoals bij quinoa, zilvervliesrijst of volkoren noedels en groenten.
Tofu is een belangrijke bron van vitamines en mineralen, zoals kalium, fosfor, magnesium, calcium, ijzer, zink, vitamine A, B1, B2, B3, B5, E en foliumzuur. Dus ja, je kunt wel stellen dat tofu een positieve bijdrage aan je gezondheid levert!
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Eiwit: 12 gram per 100 gram
Tempeh smaakt nootachtig, heeft een lekkere bite en bevat meer eiwit en vezels dan tofu. Door het fermentatieproces is tempeh ook nog eens beter te verteren.
Het is in veel verschillende gerechten te verwerken. Bijvoorbeeld in een pokébowl, in een gevuld broodje of in een wokgerecht. Je kunt tempeh frituren, bakken of stomen. Bij de bereiding van tempeh is een lekkere marinade zeker aan te raden.
Groene groenten zoals spinazie, broccoli, bindsla, rucola, waterkers, andijvie en mosterdplanten bevatten ook veel vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen. ' 'Calcium is één van de meest krachtige vetverbranders en vind je in overvloed in zuivelproducten,' zegt McGrath.
Hoe smaakt tempeh? Tempeh heeft in tegenstelling tot tofu veel uitgesprokenere smaak. Door het fermentatieproces kan tempeh een paddenstoelachtige geur bevatten en wat zurig smaken. Vooral nootachtige aroma's zullen naar voren komen, maar de bereiding zal de smaak bepalen.
Tempeh wordt, net als tofu, gemaakt van sojabonen. De bonen worden geweekt, gedroogd, licht gefermenteerd en vervolgens samengeperst tot een dikke koek. Tempeh wordt verkocht in stukken waar je plakken of blokjes van kunt snijden.
vitaminen: vooral veel vitamine K, vitamine B2, B3, en B6. mineralen: vooral veel koper, mangaan, fosfor en magnesium. Daarnaast ook ijzer, calcium, zink en kalium. antioxidanten: onder andere saponines en isoflavonen.
Hummus is een lekker en snel eiwitrijk tussendoortje. Het is hartstikke gezond en naast de klassieke versie heb je ook hummus met kerrie, ras el hanout en nog vele andere smaken. Als lunch kan je het smeren op een cracker of op brood. En als snack kan je het gebruiken om lekkere groenten in te dippen.
Er zitten 112 kilocalorieën in 1 plak (75 gram) tempé. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'tempé'?
De standaardwaarden voor tempeh worden in 100 gram weergegeven. Je kunt ook een andere waarde opgeven tussen de 1 en 500 gram om daarvan de voedingswaarde te laten berekenen. Dit kan je doen door de schuifbalk te bewegen. Een portie tempeh komt overeen met 150 gram.
Door het bakken krijgt de tempeh een knapperig randje en doet het wat meer denken aan een stuk vlees. Maar als je liever geen olie gebruikt kun je de gemarineerde tempeh ook prima opwarmen in de magnetron, of nog 3 minuutjes in de stoompan leggen. Als je het gewoon opwarmt behoudt de tempeh zijn eigen zachte structuur.
Hoe ouder de tempeh, hoe bruiner het product. Dit kan samen gaan met een zuurdere geur. Dat de tempeh bruin kleurt en sterker ruikt, betekent niet dat het niet meer gegeten kan worden. Sterker nog: veel liefhebbers van tempeh kunnen de smaak op dat moment juist meer waarderen.
Voorbeelden van onbewerkt mager vlees zijn: kipfilet, kipdrumstick, kalkoenfilet, biefstuk, magere runderlappen, sukadelap, varkenshaas, haaskarbonades, magere varkenslappen, varkensfiletlapjes, hamlap en mager lamsvlees.
Kip vervangen
Wil je kip in een curry vervangen, probeer dan kikkererwten of kleine blokjes tofu. Beide hebben ook een lichte bite, en bovendien lekker veel eiwitten.
Zuivelproducten bevatten weinig ijzer. Kaas en melkproducten zijn daarom geen goede vervanger van vlees. In ontwikkeling is het gebruik van wieren, algen, insecten en kweekvlees.