In een kopje groene thee van 100 ml zitten ongeveer 70 mg polyfenolen. "Wie 10 kopjes drinkt, krijgt dan 700 mg per dag binnen. Bij meer dan 700 mg per dag komt de goede werking van de lever in gevaar en kan er leverschade ontstaan. Buitensporig veel groene thee gaan drinken, is dus geen goed idee”, waarschuwt prof.
Drie koppen per dag
EFSA schat dat groene theedrinkers in Europa gemiddeld 300 mg EGCG per dag binnenkrijgen. Dat is dus ruim onder het gestelde maximum. Dit is wel een gemiddelde. Drink je echt heel erg veel groene thee, dan kan de dagelijkse EGCG hoeveelheid wel richting het veilige maximum komen.
Denk aan kruiden, fruit, bloemen, specerijen of combinaties daarvan. Deze soorten bevatten meestal geen cafeïne. Het drinken van groene en zwarte thee verlaagt het risico op een beroerte en verlaagt de bloeddruk. Daarom geldt voor volwassenen het advies 3 koppen groene thee of zwarte thee per dag te drinken.
De juiste dosis catechines en antioxidanten in groene thee verlagen je cholesterolgehalte en het risico op nare ziekten waaronder hart- en vaatziekten. Maar zodra concentratie van deze stoffen te hoog wordt, ligt hepatotoxiciteit op de loer. Hiervan krijg je ernstige buikpijn, geelzucht en het hevige vermoeidheid.
Bijwerkingen van kruidenproducten met groene thee die via de mond (oraal) gebruikt worden die gemeld zijn, zijn onder andere: maag-darm problemen. misselijkheid. spierpijn.
hebben antimicrobiële activiteit tegen bepaalde bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. gaan tandbederf en een slechte adem tegen. verbeteren de glucose- en vetstofwisseling en helpen bij gewichtsbeheersing. bevorderen een gezonde darmflora.
Hoge doses groene thee, of gebruik van groene thee extract (equivalent van 5 liter per dag), kunnen buikpijn, misselijkheid, braken, diarree, winderigheid, slapeloosheid en verwarring geven (6). Groene thee kan de absorptie van ijzer en andere vitamines en mineralen verlagen.
Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag. Andere soorten thee zoals bijvoorbeeld rooibos-, gember- of muntthee, zijn eigenlijk geen echte thee want deze thee komt niet van de theeplant. Het zijn aftreksels van kruiden, planten, specerijen of een combinatie daarvan.
Het antwoord is kortweg 'nee'. Alle groene thee bevat namelijk dezelfde voedingsstoffen en is dus even gezond. Wel is het zo dat de kwaliteit van de groene theeblaadjes bepaalt hoe werkzaam de thee is.
De bladeren voor groene thee zijn tijdens hun productieproces minder bewerkt dan die van zwarte thee. Daardoor bevat groene thee meer catechine dan zwarte thee. Het drinken van groene thee bevordert dus op korte termijn extra het energieverbruik, in vergelijking met het drinken van zwarte thee.
Thee krijgt zijn typische smaak door tannine. Dit zit namelijk in de theebladeren. Maar als je te veel tannine binnenkrijgt, kan dit zomaar zorgen voor buikpijn. Het weefsel in je spijsverteringskanaal kan namelijk aangetast worden en hier kun je dus behoorlijk misselijk van raken.
Groene thee drinken
Door het drinken van de groene thee verbrandde de personen ongeveer 183 calorieën per dag. Deskundigen ontdekten polyfenolen in de thee, die rijk zijn aan antioxidanten en die het lichaam helpen effectiever vet af te breken.
Groene thee heeft wel eens het labeltje gehad dat het juist vocht afdrijvend zou werken, maar daar is geen enkel concreet wetenschappelijk bewijs voor. Het advies om thee te drinken heeft niets te maken met vochtinname of een vocht afdrijvend effect.
Negatieve bijwerkingen van thee
Wanneer je af en toe een kop thee drinkt, kan de cafeïne bepaalde soorten hoofdpijn helpen verlichten. Maar bij chronisch gebruik kan juist het tegenovergestelde effect optreden. Iedere dag meerdere koppen thee op dezelfde tijdstippen kan bijdragen aan terugkerende hoofdpijn.
Een kopje thee is net zo gezond als een glas water. Dit blijkt uit recent onderzoek gehouden onder 21 vrijwilligers. Dit onderzoek toont aan dat 4 tot 6 koppen thee per dag net zo'n positief op je vochtbalans heeft als 1 liter water. Eerder werd altijd gedacht dat vanwege de cafeïne in thee, thee dehydrateert.
Voor een optimaal effect moet je het water na het koken zeven tot tien minuten laten afkoelen en je thee drie tot vijf minuten trekken. Als je dit volhoudt, zie je vooral op de lange termijn resultaat. In vier tot twaalf weken val je ongeveer 1,3 kilo af, zonder dat je er verder iets voor hoeft te doen.
Over Matcha kunnen we zeggen dat het de gezondste thee is die er bestaat. Het bevat namelijk 10 keer zo veel antioxidanten als dat van groene thee. Twee van de belangrijkste stoffen, die bijdragen aan je gezondheid, zijn antioxidanten en polyfenolen (een andere vorm van antioxidanten).
Groene thee of matcha voor afvallen
Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die een EGCG-rijk groene thee-extract slikten of groene thee met catechine dronken, een bescheiden hoeveelheid gewicht verloren (ongeveer 1,5 kilo in 3 maanden).
Groene thee bevat heel wat cafeïne, een stof die je alert maakt, maar ook je hersenfunctie stimuleert. Het blokkeert adenosine, de stof die ons slaperig maakt, en stimuleert opwekkende boodschappersstoffen als dopamine en norepinefrine.
Dat blijkt uit een onderzoek van het Voedingscentrum onder ruim duizend Nederlanders. Bijna driekwart van de Nederlanders (73 procent) gelooft dat groene thee gezonder is dan zwarte thee vanwege de antioxidanten die zouden beschermen tegen kanker. Maar dat groene thee gezonder is dan zwarte thee is een fabel.
Pu Erh thee
Het zuiden van China staat bekend als de regio met de beste thee ter wereld. Pu Erh wordt in geheel China als de best verkrijgbare thee beschouwd.
De tannine in de groene thee verhogen maagzuur. Dit kan dus buikpijn, een misselijk gevoel of constipatie veroorzaken. Het beste is om groene thee te drinken na een maaltijd of tussen de maaltijden door. Mensen met maagzweren of maagzuur problemen moeten extra voorzichtig zijn.
Door simpelweg te switchen van zwarte thee naar een groene thee, is de kans klein dat je maagzuurproblemen direct opgelost zijn. Verzurende thee kan bijdragen aan maagzuur, maar is nooit de oorzaak. Om maagzuur tegen te gaan dien je je gehele levensstijl aan te passen.
De werking van groene thee wordt toegeschreven aan de antioxidanten die groene thee bevat. Dit zijn de zogenaamde polyfenolen In onderzoeken bij kankercellen leken deze polyfenolen uit thee de groei van de kankercellen te remmen.