De hoge zuurgraad in het drankje kan bij overconsumptie van het citroenwater het glazuur van de tanden aantasten. De tanderosie heeft tot gevolg dat je gevoelig wordt voor het eten van hele hete of koude producten.
Nadelige effecten. Waar wel wetenschappelijk bewijs voor is, is dat water met citroen slecht is voor je tandglazuur. Citroenzuur kan namelijk zorgen voor tanderosie. Daarnaast kan het leiden tot verkleuringen van je tanden.
4 Of 5 citroenen per dag is écht te veel, het bestekun je een halve tot een hele citroen per dag gebruiken. Deze hoeveelheid is precies genoeg om je lichaam mee te reinigen, en hoe schoner je lichaam is, des te beter je stofwisseling is.
Citroensap is vooral schadelijk als het gemaakt is met warm water', vertelt professor Walmsley. 'Citroensap heeft een pH-waarde tussen 2 en 3, wat betekent dat het erg zuur is. De temperatuur van het water kan het eroderende effect versterken omdat tanderosie zwaarder is bij hogere temperaturen. '
Citroenzuur kan de werking van ons maagzuur versterken, waardoor het eten iets sneller verteert. Citroenwater schijnt te helpen tegen een opgeblazen buik, voorkomt verstopping en versterkt je immuunsysteem. Maar let wel op als je te veel maagzuur hebt. Citroenwater kan ook juist zorgen voor oprispingen.
In citroenen zitten veel citraten; meer dan in andere citrusvruchten. Uit een recent onderzoek blijkt dat citraten helpen om de vorming van een niersteen tegen te gaan.
Citroensap brengt namelijk de spijsvertering langzaam op gang en warm water stimuleert de organen extra. Ook helpt citroensap om de afvalstoffen in de darmen beter af te kunnen voeren. Citroensap bevordert de verbranding van voedingsstoffen gedurende de dag.
Door elke dag een glaasje citroenwater te drinken, kun je voorkomen dat je ziek wordt. Een glas citroenwater kan ook helpen tegen misselijkheid of maagpijn. Vooral als je 's ochtends een glas citroenwater drinkt, zorgt het ervoor dat je minder maagproblemen zult hebben. Ook voor je huid is citroenwater goed.
Groentes en fruit die rijk zijn aan vitamine C kunnen de kans op hart- en vaatziekten doen afnemen. Met name donkere bladgroentes en fruit met een hoog vitamine C-gehalte, zoals citroenen en sinaasappels, kunnen een gunstig effect hebben op het cardiovasculaire systeem.
Je stofwisseling zou worden aangedreven, je lichaam ontgift en je verbrandt vet. Zo makkelijk kan het niet zijn, zou je denken. En dat is het ook niet. Er is geen bewijs dat citroensap helpt bij gewichtsverlies of het metabolisme versnelt.
Als we het internet moeten geloven, zou een glas warm water met citroen op de nuchtere maag wonderen doen voor het reinigen van je lichaam. Zo zou het onder andere de spijsvertering op gang brengen, zouden gifstoffen afgevoerd worden door het drankje en zou het ontstekingen voorkomen en pijn bestrijden.
Citroensap werkt diuretisch, ofwel vochtafdrijvend, zodat je urinewegen gifvrij blijven. Het helpt dus om urinezuur af te voeren waardoor je minder kans hebt op ontstekingen in het lichaam (de basis van veel gezondheidsproblemen). Citroenen hebben tevens een antibacteriële en antivirale werking.
Citroen helpt bij het exfoliëren van dode huidcellen. Dit komt doordat citroensap alfahydroxyzuren (AHA) zoals glycolzuur bevat. Deze zuren worden vaak gebruikt in huidverzorgingsproducten, omdat ze de celvernieuwing verhogen en dode huidcellen verwijderen.
Een glas warm water met citroen op een lege maag spoelt het systeem, brengt de spijsvertering op gang, bestrijdt honger en onbedwingbare trek, bevordert gewichtsverlies en zorgt voor een alkalisch vormende omgeving om de pH van het lichaam in evenwicht te brengen.
Water met citroen bevat weinig calorieën, zorgt voor een vol gevoel, hydrateert en heeft een positief effect op je stofwisseling. Deze gezondheidsvoordelen worden echter voornamelijk veroorzaakt door het drinken van water. Wél bevat citroenwater vitamine C. Dat is goed voor je weerstand en kan helpen bij het afvallen.
Weg met die gifstoffen door water met citroen
Citroenwater geeft die oude ontlasting een zetje, zodat de darmen gereinigd worden.
Goed voor de bloeddruk
Mensen met een hoge bloeddruk kunnen baat hebben van dagelijks een glas citroenwater. Citroenwater houdt de aderen namelijk zacht en flexibel en doordat oneffenheden in de aderen daardoor verminderen, wordt de druk op de aderen wat verminderd, wat resulteert in een lagere bloeddruk.
“Het drinken van warm water met citroen in de ochtend kan een zeer positief effect hebben, niet alleen op de hydratatie van het lichaam, maar ook op de pezen, spieren en luchtwegen. Wanneer je hoest, bijvoorbeeld, of de griep hebt, zal het de afscheidingen verdunnen.
Citroen gezond
Citroen bevat - net als ander fruit - goede voedingsstoffen en past in een gezond voedingspatroon. In citroen zit onder andere kalium, vitamine C en het antioxidant hesperidine. Kalium is bijvoorbeeld belangrijk voor het regelen van de vochtbalans en de bloeddruk in het lichaam.
De voedingsstoffen in limoenen
Limoen heeft een hoog gehalte aan vitamine C, hoewel niet zo veel als zijn verwanten de sinaasappel en de citroen. Ook bevat de vrucht diverse andere vitaminen en spoorelementen die gunstige effecten hebben op je lichaam.
Voeding tegen gewrichtspijn
Zo kun je je glaasje melk, schaaltje kwark of yoghurt en snoep beter laten staan bij erge gewrichtspijn. Vitamine C lijkt juist weer een goed effect te hebben op het verminderen van de pijn. Eet daarvoor fruit als sinaasappels, citroen, grapefruits en paprika's.
Voor het reinigen van maag en darmen en ondersteuning van het behouden van een normale zuurgraad in je maag: 1 theelepel Zuiveringszout in een glas warm water, roeren en opdrinken. Je kan dit het beste doen nadat je een maaltijd hebt genuttigd.
De nieren zijn belangrijke organen. Ze kunnen meten of het lichaam voldoende, te veel, of te weinig vocht heeft. Is er te veel vocht in het lichaam, dan maken ze veel urine en als er een tekort is, dan maken ze maar weinig urine aan. Veel drinken betekent dus ook veel plassen.
Nieren zuiveren het bloed
Elke nier bestaat uit een miljoen filtertjes. Die zijn zo klein dat je ze alleen onder een microscoop kunt zien. Na het filteren blijven water en afvalstoffen over: urine. Die stroomt via het nierbekken naar de urineleider, en ten slotte via de blaas naar buiten.