Voor veel babykleertjes lijkt het misschien niet zo nuttig. Toch raden wij aan om de eerste weken alle babykleding te strijken, en wel zo heet mogelijk. Door de hoge temperatuur dood je een groot gedeelte van de overgebleven bacteriën.
Om de babykleertjes mooi te houden kun je ze het beste ook binnenstebuiten strijken. Ook voor hydrofiel doeken, dekens en lakentjes geldt dat je ze het beste kunt strijken om ze mooi te houden. Tip: Bescherm de kleding tijdens het strijken door tussen de kleding en de strijkbout een hydrofiel doek te leggen.
Het liefste begin je uiterlijk met 37 weken zwangerschap met het wassen van de babykleertjes. Dan weet je zeker dat alles schoon in de kast ligt voordat de bevalling zich aandient!
Bij de productie van kleding worden vaak schadelijke stoffen met hormoonverstoorders gebruikt. Babykleding komt direct in aanraking met het tere babyhuidje. Het is dus wel aan te raden om babykleding te wassen voordat je ze je baby aantrekt, Zo voorkom je irritaties.
Drogen van de babyuitzet en babykleertjes
Uiteraard kunnen veel babyuitzet artikelen ook in de droger, maar maak dan gebruik van drogerballen, zodat de was sneller droog is en heerlijk zacht wordt. Hierdoor raken de kleertjes zien vervorm, beschadigd of gaan ze krimpen.
Heb je de romper met poep een paar uurtjes (liefst zo lang mogelijk) goed laten weken in het koude water, dan mag hij in het normale wasprogramma mee. Vervolgens doe je er het beste aan de romper in zonlicht (of steken de wolken daar een stokje voor: daglicht) op te laten drogen.
Gebruik voor het wassen van babykleding altijd een wasmiddel dat PH-neutraal en dermatologisch getest is. Zo heeft de Robijn Zwitsal-lijn verschillende babyvriendelijke wasmiddelen.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
Je kunt nieuwe babykleertjes en ander textiel voor gebruik het beste wassen op zestig graden (check voor de zekerheid het waslabel). Gebruik zeker de eerste maanden alleen PH-neutraal en dermatologisch getest wasmiddel, zonder geurstoffen. Of koop een wasmiddel speciaal voor de gevoelige huid.
Wel, de babyhuid is nog erg teer en heeft dus meer kans om geïrriteerd te worden. Als je weet dat zowel kleding als wasmiddelen vaak schadelijke stoffen bevatten, dan wordt het meteen duidelijk waarom babykleertjes nét dat tikkeltje extra aandacht verdienen.
Hydrofiel luiers, spuugdoekjes, rompertjes en beddengoed kun je wel laten drogen in de droger. Hangen de kleertjes in een ruimte die snel stoffig wordt, bijvoorbeeld op een zolder? Laat de kleertjes dan geen dagen hangen. Hoe langer je de was laat hangen hoe meer stof op de kleertjes terechtkomt.
Je kunt je babykleding prima wassen op 30 graden. Normaal gesproken is het zo dat hoe hoger de temperatuur is, hoe meer bacteriën worden gedood. Toch raden we af om te wassen op 60 graden, dan krimpt kleding te erg. Beddengoed kun je natuurlijk wel op 60 graden wassen.
Bonte was bevat eigenlijk alle kleding met een kleur anders dan wit of donkere kleuren als zwart, donkergrijs en donkerblauw. Denk bij de bonte was aan rode, oranje, groene, rode en blauwe kleuren. Natuurlijk zijn er nog meer kleuren die ook onder de bonte was vallen. Al deze kleuren kunnen met elkaar gewast worden.
Vroeger werd er vanuit gegaan, dat het extra bacterie dodend is, dat idee is achterhaald. Wel is het zo als je de vezels glad strijkt deze iets minder goed vocht opnemen. Het is dus echt aan jou zelf of je hem wel of niet wil strijken!
Je kunt hydrofiele luiers wassen tot 60 of 90 graden. Ze zijn in no-time droog, want: ze zijn heel dun. Hangen je wasrekjes vol? Deze doeken kunnen ook in de droger.
Waaronder; hoe was je zo'n groot boxkleed? Hoe zorg je ervoor dat deze schoon wordt maar ook mooi blijft? Wij adviseren om de boxkleden van Mies & Co te wassen op 30 graden, gewoon in de wasmachine. Daarna kan je hem uithangen zodat de vorm mooi terugkomt.
Idealiter doe je dit twee keer per maand, maar om het in je systeem te krijgen kun je bijvoorbeeld beginnen met zo nu en dan handdoeken of katoenen beddengoed te wassen op 90 graden.
Voor een pasgeborene is twee of drie keer per week waarschijnlijk wel genoeg, als je het luiergebied maar goed schoonhoudt en zijn handen en gezicht een paar keer per dag schoonmaakt. Behalve wanneer ze iets oprispen of een vieze luier hebben, worden pasgeborenen gewoon niet erg vies.
Houd de nachtvoeding kort, als je die geeft. Voed je baby als hij dat wil, maar zorg dat er minstens twee uur tussen de voedingen zit. Heeft je baby voldoende voeding binnen voor de dag, laat hem dan 's nachts zo lang mogelijk slapen. Maak hem 's ochtends niet wakker en wacht tot hij zelf wakker wordt.
Een baby wordt vaak wel moe van een badje, daarom kan het handig zijn om je baby 's avonds voor het slapengaan in bad te doen en de dag op die manier rustig af te sluiten. Nog even insmeren met Zwitsal Slaap Zacht bodycrème met lavendel, een boekje voorlezen en dan lekker onder de wol.
Neutral heeft een erg goed Ph neutraal wasmiddel op de markt gebracht dat geen geur heeft en speciaal werd ontworpen voor mensen en kinderen met een gevoelige huid. Ook hier kan je kiezen tussen wasmiddel voor een witte was en een kleuren was, en heb je de keuze tussen pods en gel wasmiddel.
Neutral Wasmiddelen
Neutral is zó samengesteld dat alle chemicaliën die niet noodzakelijk zijn uit de producten zijn gehaald.
Was babykleertjes zo hygiënisch mogelijk schoon
Hoe heter, hoe minder bacteriën de kans krijgen. Een temperatuur van 60° is ideaal. Was niet heter dan aanbevolen, de kans is groot dat de kleertjes dan krimpen. Je kunt ook een speciaal programma op je wasmachine gebruiken die voor een hygiënisch schone was zorgt.
Laat het kledingstuk een nachtje weten in lauwwarm water met soda, en neem het de volgende dag mee in de wasmachine. Gewoon metéén na de spuitluier de poep uit het kledingstuk spoelen met koud water, is de beste manier om een permanente poepvlek te voorkomen.