Strafrecht. Relatief kleine overtredingen krijgen een boete. Overtredingen van de snelheid van meer dan 30 km/uur (en op de snelweg met 40 km/uur) vallen onder het strafrecht.
Diefstal, mishandeling en rijden onder invloed zijn voorbeelden van misdrijven. Openbare dronkenschap en onverzekerd rijden zijn voorbeelden van overtredingen. Ook grove snelheidsovertredingen en ernstige verkeersovertredingen kunnen strafrechtelijk worden afgehandeld. Deze overtredingen komen daarom op het strafblad.
Iedereen rijdt wel eens te hard, maar een snelheidsoverschrijding van meer dan 30 km/u wordt gezien als een forse snelheidsoverschrijding. Daarom vallen dit soort snelheidsoverschrijdingen binnen het strafrecht. Dit biedt voor- en nadelen.
Rijdt u 30 tot 50 km per uur te snel? Dan krijgt u een strafbeschikking. Het Openbaar Ministerie (OM) stelt dan een geldboete voor die past bij uw situatie. Een strafbeschikking komt op uw strafblad.
Verschil overtreding en misdrijf
Een overtreding is een lichtere strafbare gedraging, zoals openbaar dronkenschap. Een misdrijf is zoals hierboven genoemd een zwaarder strafbaar feit. De wet bepaalt of iets een misdrijf of overtreding is. Iets is pas strafbaar als het op het moment van plegen al in de wet stond.
In het algemeen zijn misdrijven de ernstigere strafbare feiten, zoals overvallen, diefstal, moord, alcohol en verkeer, en handel in drugs.Overtredingen zijn de overige lichtere strafbare feiten. Bijvoorbeeld verkeersovertredingen en openbaar dronkenschap.
Overtredingen die altijd worden vermeld
Het betreft bijvoorbeeld baldadigheid, openbare dronkenschap, onverzekerd rijden, rijden zonder rijbewijs en veroorzaken van gevaar op de weg. Deze overtredingen komen dus altijd op het strafblad.
Meer dan 50 km/u te hard rijden
Aan u kan dan een geldboete en daarnaast een rijontzegging worden opgelegd. Op het moment dat u staande bent gehouden, wordt ook meteen uw rijbewijs ingenomen. De hoogte van de boete bij te hard rijden van meer dan 50 km/u wordt door de officier van justitie bepaalt.
Ja, je kunt een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen als je strafbare feiten hebt gepleegd. Als het strafbare feit niet belangrijk is voor de stage of de functie die je gaat uitoefenen, krijg je alsnog een VOG.
50 km te hard boete
Het OM legt ook een strafbeschikking op als u meer dan 50 km per uur te hard heeft gereden. Hierdoor krijgt u dus een strafblad. De strafbeschikking kan een geldboete zijn, maar ook ontzegging van de rijbevoegdheid.
Strafbeschikking voor een verkeersovertreding. Voor een zwaardere verkeersovertreding kan het Openbaar Ministerie een strafbeschikking opleggen. Deze overtredingen vallen onder het strafrecht waardoor je een strafblad krijgt en je VOG in gevaar kan komen.
Als u 70 km per uur of harder rijdt, maar niet harder dan 99 km per uur, dan wordt het rijbewijs voor vier (4) maanden ingehouden. Als u meer dan 100 km per uur te hard rijdt, dan wordt het rijbewijs ingenomen voor zes (6) maanden.
Wanneer u meer dan 50 km/u te hard rijdt, zal de politie uw rijbewijs invorderen.De straf die u dan opgelegd krijgt bestaat uit een boete en daarnaast een ontzegging van de rijbevoegdheid.
Lichte misdrijven (feit waarbij de verdachte niet meer dan 6 jaar gevangenisstraf opgelegd krijgt) Zware misdrijven (feit waarbij de verdachte meer dan 6 jaar gevangenisstraf opgelegd krijgt)
Bijvoorbeeld: moord, doodslag, vandalisme, mishandelingen, verkrachting, inbraak, diefstal en heling. > Maximaal levenslange gevangenisstraf, altijd een strafblad, behandeld door strafrechter. Overtredingen en misdrijven worden ook wel delicten genoemd.
Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.
Een blanco strafblad verkrijgt u niet automatisch. U moet hiervoor een verzoek tot eerherstel indienen. Belangrijk om weten is dat er een verschil bestaat tussen het strafregister (strafblad) en een uittreksel uit het strafblad of “bewijs van goed gedrag en zeden”.
U kunt geen kopie krijgen van uw strafblad. U kunt wel een verzoek indienen bij de Justitiële Informatiedienst om uw strafblad in te zien. Op de website van de Justitiële Informatiedienst staat hoe u het verzoek moet indienen. U krijgt dan van de rechtbank een uitnodiging om het uittreksel in te komen zien.
Redenen om geen VOG te krijgen
U bent in de afgelopen vier jaar veroordeeld voor een misdrijf en de aanvraag is gerelateerd aan de functie die u gaat vervullen. U heeft een beroepsverbod opgelegd gekregen, bijvoorbeeld omdat u in het verleden de fout in bent gegaan bij uw werk als advocaat, notaris of accountant.
De wettelijke correctie is gelijk aan de maximale foutmarge die bij een snelheidsmeting kan optreden. Deze wettelijke correctie bedraagt 3 km/h voor snelheden niet hoger dan 100 km/h en 3 procent van de werkelijke snelheid voor snelheden hoger dan 100 km/h.
Als u wordt gepakt wegens te hard rijden met meer dan 50 km/u, moet u rekening houden met een geldboete en daarnaast een ontzegging van de rijbevoegdheid. Uw rijbewijs wordt ook meteen ingenomen als u bent staande gehouden.
Het hebben van een strafblad kan betekenen dat sommige beroepen niet mogen worden uitgeoefend, bijvoorbeeld dat van advocaat, notaris, leraar, deurwaarder of minister. Ook iemand die solliciteert als politieagent zal van onbesproken gedrag moeten zijn.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had ongeveer 8% van de Nederlandse bevolking van twaalf jaar en ouder in 2019 een strafblad. Dit komt neer op ongeveer 1,3 miljoen mensen.
20 jaar na de einduitspraak of 20 jaar na het volledig voldoen van de strafbeschikking;dan wel 12 jaar na het overlijden van de persoon op wiens strafblad het feit staat.