Wat veel Nederlanders niet weten is dat de brandstofprijzen van onze oosterburen flink schommelen. Zo betaalt u 's avonds vaak minder voor benzine dan 's nachts. En de brandstof in Duitsland is vaak goedkoper dan in Nederland.
Door een flinke accijnsverlaging in Duitsland is een liter benzine zomaar 50 cent goedkoper dan in Nederland. Zelfs een rit van 200 kilometer kan zo nog voordeel opleveren. Hier kun je zien hoeveel jij kan besparen. Duitsland verlaagt per 1 juni drie maanden lang de belasting met 35 cent per liter.
Ruim 50 cent goedkoper dan Nederland
De Duitse regering neemt geen halve maatregelen. De brandstofaccijnzen worden maximaal verlaagd, tot het laagste niveau dat is toegestaan in de Europese Unie. Benzine wordt zo'n 35 cent per liter goedkoper en de prijs van diesel zakt 17 cent.
momenteel is het prijsverschil tussen de Duitse en de Nederlandse pomp ongeveer 15 a 20 cent op een liter Euro 95. Dat is dus al snel een besparing van 8 a 10 euro. Tank niet langs de snelweg de prijzen zijn dan een stuk hoger en vergelijkbaar met Nederland.
Goedkoop tanken
Bij een Autohof (een wegrestaurant met tankstation en grote parkeerplaats voor vrachtwagenchauffeurs langs een afrit van de Autobahn), kan meestal goedkoper worden getankt dan bij een gewoon tankstation of een Raststätte (een wegrestaurant direct langs de Autobahn).
De meeste pomphouders in Duitsland veranderen de prijzen van diesel, euro 95 en E10 tot wel 14 keer per dag. Uit een onderzoek is gebleken dat de brandstof aan het eind van de avond tussen 17.00 en 20.00 uur het voordeligst is.
De maximale hoeveelheid brandstof die je mag vervoeren is ook vastgelegd in het ADR. Benzine of diesel mag je alleen in jerrycans met een maximale inhoud van 60 liter vervoeren. In totaal mag je maximaal 240 liter brandstof vervoeren.
Goedkoopste benzine van Nederland
De goedkoopste benzine vind je in het noordelijkste stukje van ons land. Namelijk in Uithuizen, 26 kilometer boven de stad Groningen. Bij tankstation Sietsema-Sakko lag de prijs in 2021 gemiddeld op 1,655 euro voor een liter E10 (Euro 95).
E5 en E10 met elkaar mengen
Heel af en toe mengen kan dus geen kwaad, maar doe dit niet met regelmaat. Mensen denken vaak dat E10 benzine slecht is voor de motor. Dat hoeft niet zo te zijn, maar wel als jouw auto ouder is dan het jaar 2000. In dat geval is hij namelijk niet gemaakt om E10 benzine te kunnen verduren.
De gemiddelde prijs voor deze periode is 1.83 (Euro), met een minimum van 1.71 (Euro) op 08-augustus-2022 en een maximum van 1.99 (Euro) op 05-september-2022. Ter vergelijking, was de gemiddelde prijs van benzine in de wereld voor deze periode 1.98 Euro.
E10 wordt Super E10 of Super 95 E10 genoemd. Euro 95 wordt Super of Super 95 in Duitsland of Super E5, Super 95 E5, Super 95 Oktan, Super bleifrei, Superbenzin of E5 Eurosuper genoemd. Daarnaast is er ook SuperPlus 98 (Super Plus 98/98 Oktan), dit is een reguliere premium-brandstof (geen E10-variant).
Vanaf 1 oktober 2019 wordt Euro 95 E5 vervangen door Euro 95 E10. Het percentage bio-ethanol in de benzine wordt dan verhoogd van maximaal 5% naar maximaal 10%. De voornaamste reden voor de bijmenging van bio-ethanol is het verminderen van de CO₂-uitstoot.
Wie 'goedkoop' over de grens wil tanken, komt al aan de 2,18 euro per liter voor Euro 95. Dat is onder meer de prijs bij het tankstation van Argos, net over de grens bij Winterswijk, en die van Q1 in Suderwick bij Dinxperlo.
De korting van 30 cent per liter benzine en 11 cent per liter diesel vervalt per 1 september, reden voor veel Nederlanders om te tanken bij de Oosterburen.
E5: iets duurder, iets zuiniger
E5 bevat maximaal 5 procent ethanol en is dus vergelijkbaar met het oude Euro95. Aan de pomp wordt het ook wel aangeduid als Euro 98/E5. Het is iets duurder dan E10, maar ook iets zuiniger door de hogere energiedichtheid.
Bij de zuiderburen betaal je op dit moment voor een liter benzine gemiddeld 1,81 euro. In Duitsland betaal je op dit moment voor een liter benzine gemiddeld 2,02 euro. Na de accijnsverlaging ben je in Duitsland 1,72 euro kwijt voor dezelfde liter.
Een liter benzine kost daar maar 1,25 euro. Ter vergelijking, in buurlanden Duitsland (1,50 euro), Zwitserland (1,37 euro) en Italië (1,68 euro) is de benzine een stuk duurder. Gauw de tank volgooien in Oostenrijk dus.
Is de benzine van de witte pomp slechter van kwaliteit? Witte pomp benzine is niet slechter. In de basis gebruiken alle merken dezelfde brandstof. Want alle aanbieders van zowel de bekende brandstofmerken als die van onbemande tankstations en witte pompen halen hun brandstof uit dezelfde regionale depots.
Euro 95 (Euro 95 E5/Super (Benzin) E5) is in Duitsland goed verkrijgbaar maar heeft op grote grote schaal plaatsgemaakt voor Super E10. Dit is een brandstof met 10% bijmenging van bio-ethanol. Op de pomp is altijd met stickers aangegeven dat het om E10 gaat.
's Nachts dalen de prijzen het vaakst
Ook 's ochtends is de kans groter dat benzine goedkoper, dan duurder wordt.
Euro 95 (Super/Super 95) is in Duitsland goed verkrijgbaar. Deze benzine wordt ook wel Super E5, Super 95 E5, Super 95 Oktan, Super bleifrei, Superbenzin of E5 Eurosuper genoemd (95 is het octaangetal en E5 geeft aan dat er 5% bio-ethanol in de benzine zit, net als in onze Euro 95).
Zo mogen de jerrycans niet groter zijn dan 60 liter. En ze moeten goedgekeurd zijn voor het doel waar je ze voor gebruikt. De maximale mee te nemen hoeveelheid is 240 liter.
Brandstoffen kun je gewoon binnen bewaren, mits goed afgesloten. Auto's, motoren en brommers staan ook gewoon in garage's of schuurtjes (ook gewoon met ontluchting).