Sigaretten zijn in België goedkoper dan in Nederland. Niet alle merken gebruiken dezelfde verpakkingen voor de Nederlandse en de Belgische markt. Soms zitten er in België meer sigaretten in één pakje én betaal je toch minder dan in Nederland.
Als je puur kijkt naar de prijs, dan is het meestal het goedkoopst om naar een van de prijsvechters zoals Aldi of Lidl te gaan en shag te kopen. Dat is de goedkoopste reguliere vorm van het verkrijgen van tabak.
Wat wel iets goedkoper is in België zijn benzine en diesel, hoewel de dieselprijzen steeds meer op Nederlands niveau komen. LPG is wel goedkoper in België. Maar ook voor tabak, sigaretten en andere rookwaar ben je bij onze zuiderburen goedkoper uit.
Sigaretten worden niet duurder in 2022
Het demissionaire kabinet is niet van plan om de prijs van rookwaar te verhogen in 2022. In het Belastingplan van 2022 staat geen accijnsverhoging beschreven. Hoewel sigaretten in 2020 en 2021 duurder werden, is dat in 2022 dus niet het geval.
Ook Jumbo en Aldi houden tabak graag in de verkoop, ondanks roerende praatjes over het stimuleren van een gezondere levensstijl. Supermarkten zijn niet alleen blij met de omzet die ze van tabak hebben. Marlboro staat nog altijd met stip op 1 in de A-merken-top-10 met een omzet van 477 miljoen.
Tabak is in Duitsland beduidend goedkoper en dat zit hem in de accijns en een lagere btw-tarief van 19 in plaats van 21%. Een pakje Marlboro kostte in 2015 in Duitsland 5,20 euro terwijl je in Nederland er 6,20 euro voor weglegt. Een wezenlijk verschil voor een roker die 5 pakjes per week nuttigt.
Dagelijkse kosten als je in België gaat wonen
De zorgverzekering is goedkoper dan in Nederland, daar waar de sociale lasten juist wat hoger zijn. Voor een kar vol met boodschappen ben je volgens het Prijsobservatorium in België tot twaalf procent duurder uit in België dan in Nederland.
De prijzen liggen aanzienlijk lager dan in Nederland. Ook leren jassen, lederwaren en kleding zijn er goedkoper dan hier. De prijs-kwaliteitsverhouding is over het algemeen erg goed.
Macro-economisch betekent de consumptievlucht voor België een behoorlijk verlies aan activiteit en werkgelegenheid. Volgens Eurostat lagen de prijzen van consumptiegoederen in België in 2018 6,0% hoger dan gemiddeld in de eurozone. Ook vergeleken met de buurlanden is winkelen in België relatief duur.
Naast de verhoging van 15 euro in januari 2022 heeft de Bondsdag besloten om een extra verhoging van 16 euro per kilo toe te voegen.
Reacties. Uit een pakje tabak van 50 gram haal ik 90-95 sigaretjes, heel dun en strak, tragere verbranding, veel rook. 5-6 min per sigaret.
In 1970 zette een pakje sigaretten je 36 frank ofwel 0,90 euro terug. Voor een pakje Marlboro betaal je nu 5,20 euro.
Het is helaas niet mogelijk om tabaksartikelen en/of e-sigaretten naar het buitenland te versturen. Wij verzenden alleen bestellingen met tabaksartikelen en/of e-sigaretten binnen Nederland. De nieuwe regelgeving vanuit de overheid verbiedt zendingen naar het buitenland en wij dienen ons hieraan te houden.