Sushi (Hiragana: すし, Kanji: 寿司, 鮨) is een gerecht uit de Japanse keuken met een doorsnede van enkele centimeters. Het bestaat altijd uit afgekoelde gekookte rijst (鮨飯, sushi-meshi) en vaak ook uit zeewier en is met rijstazijn gezuurd.
Waar komt sushi vandaan? Sushi is een Japans gerecht dat zijn oorsprong in China vindt. Daar pekelden ze voedsel om het langer te bewaren. Slim, vonden de Japanners en ze begonnen in de 15de eeuw met 'Namanare-zushi': vis en rijst in een vat onder druk laten fermenteren.
Het onvermijdelijke antwoord zou zijn dat sushi oorspronkelijk uit Japan komt . Hoewel Japan de sushihoofdstad is, waar de meeste toeristen dol zijn op dit gerecht, komt sushi oorspronkelijk uit China, langs de Mekong-rivier in Zuidoost-Azië. Het begon als Narezushi, een gerecht waarvan de hoofdingrediënten gefermenteerde rijst en gezouten vis waren.
De oorsprong van sushi gaat terug tot het oude Japan; echter is de inspiratie voor sushi niet Japans. Sushi zoals we die nu kennen is gebaseerd op de Chinese methode om vis in gefermenteerde rijst te conserveren. In de 8e eeuw begonnen de Japanners deze methode te gebruiken om vis te conserveren, maar zonder rijst.
Specialiteiten in Japan zijn sushi, teppanyaki en tempura. Andere populaire gerechten zijn takoyaki (gegrilde of geroosterde inktvis), okonomiyaki (een soort pannenkoek/pizza/omelet met groente en vlees of vis) en ramen (een bouillon met noedels, verschillende groenten en/of vlees).
De traditionele keuken van Japan (Japans: washoku) is gebaseerd op rijst met misosoep en andere gerechten met de nadruk op seizoensgebonden ingrediënten . Bijgerechten bestaan vaak uit vis, ingemaakte groenten en groenten gekookt in bouillon.
Eten in Japan: Rijst is het hoofdvoedsel en wordt gegeten met stokjes, die in het Japans 'hashi' heten. Naast rijst houden de Japanners van brood en noedels en een rijke variatie van vlees, vis, groenten en fruit.
Als eilandnatie heeft 'het land van de rijzende zon' altijd een sterke band met de oceaan gehad, waardoor vis een belangrijk deel van het Japanse dieet is geworden. Sushi ontstond dan ook als een logische manier om van al die verse vis en zeevruchten te genieten.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon. Maar eet vooral de hoeveelheid waar jij je goed bij voelt.
Rauwe vis werd om verschillende redenen gegeten, waaronder de smaak en omdat het volgens de Shinto-tradities een schonere manier was om het te eten . Binnen de lokale, folkloristische en historische Japanse religie was hoe verser de vis, hoe puurder het was, dus het was de beste manier om dit voedsel te eten om religieuze redenen.
Een verrassend veelvoorkomende mythe is dat Japanners over het algemeen vaak sushi eten. Hoewel dit misschien waar is voor "hardcore" sushi-liefhebbers, is sushi voor de meeste mensen verre van alledaags voedsel . Een fundamentele reden hiervoor is de enorme diversiteit van de Japanse keuken.
Prijzen eten en drinken
Vooral ramen (noedelsoep) kan je op elke plek in Japan krijgen en kost relatief weinig. Onder de 10 euro moet je dit zeker kunnen bestellen. Sushi en sashimi bowls zijn iets duurder, maar voor een 'gerecht', zoals een sashimi bowl, betaal je vaak ook niet meer dan 15 euro.
Ondanks dat het geen Japans ingrediënt is , wordt avocado gebruikt in een aantal van de lekkerste sushirollen. Hoe is deze interessante combinatie tot stand gekomen? In de jaren 60 bezocht een beroemde sushichef Californië waar hij sushi bereidde.
In Japan wordt een breed scala aan vis en zeevruchten gebruikt voor sushi, waaronder tonijn, zalm, geelstaart, tong, baars, garnaal, paling en rode zeebrasem. Deze vissoorten worden vaak rauw of gegrild geserveerd, afhankelijk van de sushi-variant.
Goede Sushi vereist de meest verse zeevruchten, die vaak dagelijks vers moeten worden ingevlogen. Uiteraard kunnen hierdoor de kosten stijgen. Daarbij gaat het bij goede sushi vaak ook om speciale ingrediënten. Bepaalde vissoorten, zoals blauwvintonijn of uni (zee-egel), zijn zeldzaam en niet makkelijk te vangen.
Deze onbetwiste klassieker wordt op authentieke wijze bereid met een van de beroemdste streekproducten. Als een van de pioniers onder Chinese restaurateurs presenteren wij met trots onze moderne Chinese cuisine.
Sushi bevat namelijk omega 3-vetzuren en eiwitten en deze helpen het lichaam om hart- en vaatziekten tegen te gaan. Het Voedingscentrum adviseert wekelijks minimaal eenmaal vis te eten en dan maakt het niet uit of deze in sushi is verwerkt, of als kabeljauw op het bord verschijnt.
Volgens een gediplomeerd diëtist kunnen gezonde volwassenen veilig 2-3 sushirollen per week eten . Dat komt neer op 10-15 stukjes sushi.
Naast omega-3 vetzuren en eiwitten, bevat sushi ook een scala aan vitaminen en mineralen die essentieel zijn voor een goede gezondheid. Zeewier, een belangrijk ingrediënt in veel sushi-rollen, is een uitstekende bron van jodium, een mineraal dat belangrijk is voor een gezonde schildklierfunctie.
Ten eerste draait sushi om verse ingrediënten . De vis is altijd erg vers en de rijst wordt gemaakt met speciaal geselecteerd water om het de perfecte smaak en textuur te geven. Ten tweede zijn sushichefs echte kunstenaars. Ze kunnen geweldige rollen en presentaties creëren die zowel mooi als smakelijk zijn.
Gember wordt bij sushi gegeten om de smaak te neutraliseren. Wacht dus met het eten van gember tot je mond weer helemaal leeg is. Zo kun je ten volle genieten van het volgende stukje, dat misschien heel anders zal smaken.
1 sake drinken
In het Westen is het erg populair om sake bij de sushi te drinken. Stiekem vinden wij dit ook wel erg lekker en raden dit zelfs aan. Japanners drinken vaak Japanse thee bij de sushi, omdat het gezond is en het de smaak van de sushi niet overheerst.
Het Japanse dieet – of beter deze leefstijl want ook bewegen, het onderhouden van sociale contacten en stressreductie zijn belangrijk in Japan- zorgt ervoor dat Japanners meer levensjaren in goede gezondheid kennen. Het beschermt tegen verschillende chronische aandoeningen zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
Een klassiek Japans ontbijt bestaat uit een proteïne (vis of tofu), rijst, gepekelde groenten of zeewier, een eibereiding, misosoep en enkele groentebereidingen als bijgerecht. Heel gebalanceerd en energiek om de dag te starten. Eerlijk, mensen die niet ontbijten, ik snap dat niet!
Japan heeft bijna 70.000 honderdjarigen, waarvan ongeveer 15% in grote steden woont, zoals Tokio en Osaka, terwijl de rest in de vele landelijke gebieden van Japan woont. Deze honderdjarigen eten meestal een traditioneel dieet van rijst, misosoep, augurken, gekookte of gekruide groenten, vis en op sojabonen gebaseerde voedingsmiddelen zoals tofu of natto .