Een wachtwoordmanager is een digitale 'kluis' waarin je al je wachtwoorden en gebruikersnamen kunt opslaan. Je hoeft dan alleen het wachtwoord van je wachtwoordmanager te onthouden. En bezoek je een website, dan vult de wachtwoordmanager automatisch je gebruikersnaam en wachtwoord in.
Het is verstandiger een lengte van minimaal 12 tekens aan te houden. Dat maakt het het wachtwoord tot 80 miljoen keer zo sterk. Maar meer tekens is nog beter. Cijfers, hoofdletters en speciale tekens (&, ?, #, !, %, enz.)
Het gebruiken van een wachtwoordmanager is veel veiliger dan wanneer je je wachtwoorden bijvoorbeeld opschrijft of in een tekstbestandje op je computer verzamelt. Wachtwoordmanagers maken namelijk gebruik van geavanceerde encryptie om jouw data te beveiligen.
Zorg ervoor dat u een kopie van het wachtwoord op een veilige plaats bewaart of maak een veilig wachtwoord dat u gemakkelijk kunt onthouden. Ga naar Bestand >Info >Document beveiligen > Met wachtwoord versleutelen. Typ een wachtwoord en typ het wachtwoord opnieuw om het te bevestigen.
Maak een wachtwoord van minimaal 12 karakters. Hoe langer, hoe beter. Gebruik bijvoorbeeld een gezegde, zin uit een liedje of andere zin die je goed kunt onthouden en die lastig te raden of kraken is. Bijvoorbeeld: Liever U2 dan de 6e van Beethoven!
Controleer zo of uw accountgegevens gelekt zijn: Ga naar de site haveibeenpwned.com. Klik op Email or phone (international format). Vul uw mailadres in.
De prijzen van wachtwoordmanagers verschillen onderling nogal. Sommige password managers zijn gratis, andere een euro of twee per maand en sommige zelfs €5,- per maand of meer. Duurder is echter niet altijd beter.
Opgeslagen wachtwoorden gehackt
Kwaadwillenden kunnen daarmee soms in uw computer rondneuzen. Zij zouden dan bij de opgeslagen wachtwoorden in de browser kunnen komen. Zorg daarom altijd dat het antivirusprogramma op de computer is bijgewerkt naar de laatste versie.
1Password neemt je heel erg mee in hoe je het moet gebruiken en er zijn veel gebruiksaanwijzingen online te vinden.” Deze wachtwoordmanager kost wel geld, namelijk ongeveer 3 euro per maand.
Je kunt wachtwoorden die zijn opgeslagen in je Google-account, beheren via passwords.google.com.
Wachtwoordmanager Google Chrome
De wachtwoordmanager van Google Chrome op zichzelf is goed beveiligd. Echter, het gebruiken van deze wachtwoordmanager gaat wel in samenwerking met het gebruik van een Google Account en Google Chrome. Het gebruik van Google producten is vanuit privacy oogpunt sterk af te raden.
Je wachtwoorden worden opgeslagen in je Google-account. Voor een lijst van accounts met opgeslagen wachtwoorden ga je naar passwords.google.com of bekijk je je wachtwoorden in Chrome. Als je wachtwoorden wilt bekijken, moet je opnieuw inloggen.
Een wachtwoord van zes tekens is binnen 2 minuten gehackt
'Het hangt ervan af hoe snel je computer is', legt Fadi Mohsen uit. Hij is computerwetenschapper aan Rijksuniversiteit Groningen. Zijn studenten laat hij ook proberen om wachtwoorden te verzinnen en dan te hacken.
Klik op Start en op Configuratiescherm. Klik in het Configuratiescherm op Gebruikersaccounts onder Kies een categorie om het dialoogvenster Gebruikersaccounts te openen. Open het dialoogvenster Opgeslagen gebruikersnamen en wachtwoorden.
KeePass is niet de meest uitgebreide wachtwoordmanager en ook niet de meest gebruiksvriendelijke. Maar het is wel een wachtwoordmanager die helemaal gratis (en open source) is. Ook is het een programma dat de wachtwoorden in een bestand op de eigen pc opslaat, dus niet op internet.
Open Chrome. Tik rechtsboven op de drie puntjes > Instellingen (Android) of op het pictogram van de drie puntjes (iPhone/iPad). Tik op Wachtwoorden. Onder 'Wachtwoorden' (Android) of 'Opgeslagen wachtwoorden' (iPhone/iPad) staat een rijtje websites.
Ja, Norton Password Manager is volkomen veilig.
De informatie die je opslaat in Norton Password Manager is dus op geen enkele manier toegankelijk op de servers van Norton.
Android en iPhone
Stalkerware kan op zowel een Android als iPhone worden gezet. Bij Android wordt er een app geïnstalleerd waarmee je de smartphone in de gaten houdt. Door de virusscanner (Play Protect) van de app-winkel Google Play uit te schakelen, kan de stalkerware worden geïnstalleerd.
Leak checker en benikerbij.nl
In de 'Facebook leak checker' kun je je voornaam en achternaam invullen om erachter te komen of jouw gegevens voorkomen in de gelekte Nederlandse database. Als er één of meerdere matches gevonden zijn, zie je van iedere match de laatste drie cijfers van het bij Facebook bekende 06-nummer.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden. Ga naar Windows Verkenner en zie onder 'Snelle toegang' de lijst met bestanden die het laatst geopend zijn.
Als de aanvaller het wachtwoord weet - waar het veranderen van het wachtwoord juist tegen zou moeten beschermen -, dan nog kan een aanvaller vrij simpel het volgende wachtwoord raden, zo oordelen de onderzoekers. Daarom wordt aangeraden om één sterk wachtwoord te nemen en deze voor één jaar te houden.
Paswoord is een leenvertaling uit het Engels (password). Paswoord wordt vooral in België gebruikt. Het algemeen Nederlandse woord is: wachtwoord. Ook password komt in het Nederlands voor, maar we gebruiken bij voorkeur een van de Nederlandse alternatieven.
Een sterk wachtwoord heeft minstens 8 karakters. Deze samenstelling moet bestaan uit ten minste één hoofletter, één speciaal teken (! @ # etc.) en één klein teken.