Suriname is rijk aan grondstoffen zoals goud, olie en bauxiet. Het land behoort tot de top 20 van rijkste landen ter wereld op basis van natuurlijke hulpbronnen. Olie, goud en aluminium zijn samen goed voor meer dan 90 procent van de totale Surinaamse export en een derde van de staatsinkomsten.
'Suriname is een van de rijkste landen ter wereld. ' Sinds de Wereldbank het land in 1995 rangschikte als zeventiende rijkste land ter wereld op basis van de beschikbare natuurlijke hulpbronnen, schuwen Surinamers de grootspraak niet. Aan natuurlijke rijkdommen is er in Suriname inderdaad geen gebrek.
Suriname behoort tot de armste landen ter wereld. Slechts vijf landen gaan Suriname voor op de lijst van landen met grootste aantallen mensen die onder de armoedegrens leven.
In 1975 werd Suriname officieel onafhankelijk, maar in economische zin was het voor het land moeilijk om op eigen benen te staan. Nederland keerde daarom eenmalig 3,5 miljard gulden uit.
Vanaf 25 november 1975 is Suriname, na ruim 300 jaar in Nederlandse handen te zijn geweest, een onafhankelijk land. Beelden van de festiviteiten rondom de onafhankelijkheid.
De criminaliteit in Suriname is de voorbije jaren teruggedrongen maar blijft op een gemiddeld niveau. Zij concentreert zich in de hoofdstad en neemt meestal de vorm aan van (gewapende) roofovervallen. Het stadsdeel van Paramaribo waar zich de meeste internationale hotels bevinden kan als veilig worden beschouwd.
Lees meer. Op 25 november 1975 werd Suriname een onafhankelijk land. Op die datum werd de statutaire band met het Koninkrijk verbroken. Daaraan voorafgaand vond in de Tweede en Eerste Kamer een bijzonder debat plaats in aanwezigheid van een afvaardiging uit de Staten van Suriname.
De economie van Suriname is grotendeels afhankelijk van de export van ruwe olie en goud.
Vooral door plantage-eigenaren, ambtenaren en hun familieleden. In de 20ste eeuw kwamen veel Surinamers naar Nederland om te studeren, maar vanaf de jaren twintig ook om te werken, bijvoorbeeld als muzikant of later verpleegster. De grootste groep echter vestigde zich rond de onafhankelijkheid in 1975.
In 1621 kreeg de West-Indische Compagnie (de wic) het monopolie over de handel in en de kolonisatie van Suriname. De bemoeienis van Nederland bij de kolonie in de West was tot 1816 gering. 1 Suriname werd in Nederland als een minder belangrijke kolonie beschouwd dan Nederlands-Indië, qua prestige en economische belang.
Suriname heeft veel natuurlijke hulpbronnen. De belangrijkste zijn hout, bauxiet, goud, kaolien (= porseleinaarde) en aardolie.In kleinere hoeveelheden komen ook ijzererts, koper, platina en nikkel voor.
Suriname is één van de meest laagbevolkte landen ter wereld. Het is zo'n vier keer groter dan Nederland en er wonen slechts 487.000 mensen. Daarmee heeft het land een bevolkingsdichtheid van drie inwoners per vierkante kilometer.
Op dit moment kent Suriname diverse crises: een economische crisis, een schuldencrisis, een klimaatcrisis en een vertrouwenscrisis in de democratie. Mensen zijn hierdoor beperkt in hun vrijheden: veel Surinamers kunnen zich niet eens basisboodschappen permitteren, zoals brood en melk, laat staan nieuwe kleren.
De kolonie Suriname stond samen met de andere Nederlandse kolonies (Essequebo, Demerary, Berbice en Pomeroon) bekend onder de verzamelnaam Nederlands-Guiana. In 1954 werd Suriname een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, tot het in 1975 onafhankelijk werd als de Republiek Suriname.
Chan Santokhi is president, Ronnie Brunswijk vicepresident.
Inheemse Surinamers zijn de oorspronkelijke bewoners van Suriname. Tot en met de jaren 1980, en informeel lang erna, was indianen als benaming algemeen gebruikelijk. Inheemsen wonen met name in het binnenland en op de oostelijke kustvlakte.
Ruim 15 procent heeft een Turkse achtergrond, bijna 10 procent een Surinaamse achtergrond en 7 procent is afkomstig uit de (voormalige) Nederlandse Antillen en Aruba.
Het gemiddelde salaris in Suriname is in vergelijking met Nederland relatief laag. Maandelijks verdienen mensen gemiddeld 2000 à 3000 Surinaamse dollars (SRD), omgerekend maximaal nog geen 90 euro.
Suriname is geen duur land. Vervoer is overal goedkoop, net als verblijfplaatsen en eten in lokale restaurantjes. De prijzen in supermarkten zijn wel verrassend hoog, vrijwel alles wordt geïmporteerd. Eigenlijk geldt hoe luxer je de reis maakt, hoe duurder het wordt.
Algemeen minimumloon per 1 juli 2023 vastgesteld op SRD 35, - per uur.
De niet alleen in Suriname, maar ook onder de afstammelingen van negerslaven elders in West-Indië en in de Verenigde Staten gebruikelijke aanduiding van 'blanken' met de term bakra of buckra, gaat terug op mbekere, een woord dat in verschillende West-Afrikaanse talen de betekenis heeft van 'rood' of 'rooie'.
' De republiek Suriname, vroeger ook wel Nederlands Guyana genoemd, ligt op de noordoostkust van Zuid-Amerika en wordt door Brazilië begrensd in het zuiden en in het oosten door Frans-Guyana, in het noorden door de Atlantische Oceaan en door Guyana (het voormalige Brits-Guyana) in het westen.
U legt een verklaring af dat u Nederlander wilt worden. U verliest de Surinaamse nationaliteit. U moet ten minste een jaar in Nederland (of in een van de andere delen van het Koninkrijk) wonen. U bent in het bezit van een verblijfsvergunning met een niet-tijdelijk doel (zoals gezinshereniging).