De letterlijke betekenis van surimi is vermalen vlees en verklapt eigenlijk al waaruit het bestaat. Surimi is in principe een pasta van viseiwitten, gemaakt door mager vlees van witvissen, voornamelijk kabeljauw, koolvis of blauwe wijting, te versnijden en te vermalen.
Surimi is een soort imitatiekrabvlees, waarin meestal 'echt' krabvlees verwerkt zit. Voor het grootste deel bestaat dit vlees echter uit Surimi en daarom wordt het als imitatiekrab beschouwd. Surimi is een gemalen witvis met toevoeging van krab-aroma en kleurstoffen voor de rode kleur.
Surimi (擂り身) is een Japans leenwoord dat verwijst naar een type voedselproduct dat gemaakt wordt van de filet van witte vis (vaak blauwe wijting), die vermalen is tot pasta en vermengd is met verschillende andere bestanddelen, en die een rubberachtige textuur krijgt wanneer het wordt gekookt.
Het bevat veel eiwitten, weinig vet en weinig suiker (al kan het suikergehalte nog wel eens verschillen van soort tot soort. Dus zeker de verpakking even checken). Bovendien bevat surimi veel Vitamine B12 en die heb je nodig voor een goedwerkend zenuwstelsel.
Surimi wordt gemaakt van witte vis, dus bevat heel veel eiwitten. Het visvlees wordt geplet, meerdere keren in zoet water gespoeld en geperst tot het een geur- en smaakloze pasta vormt: de surimi-basis. Die basis wordt ingevroren tussen de -20 en -30 graden celsius, en vervolgens verkocht aan de voedingsindustrie.
Ja en nee. Surimi sticks moeten wel eerst gekookt worden voordat je ze kunt eten, maar de variant die je in de supermarkt koopt is al voorgekookt. Die hoef je dus niet eerst nog te koken of te bakken. Je verwerkt ze zo in je gerecht.
Gezondheid
Hartig beleg zoals Surimi krab salade is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Surimi krab salade is een prima keuze uit hartig beleg als dagelijks extraatje.
Surimi is in principe een pasta van viseiwitten, gemaakt door mager vlees van witvissen, voornamelijk kabeljauw, koolvis of blauwe wijting, te versnijden en te vermalen. Voor surimi met krabsmaak worden vervolgens schaal en schelpdieraroma's toegevoegd en wordt het opgerold en voorzien van rode kleurstof.
Hele vis Als u een hele vis bereid houdt dan ongeveer 320-360 gram aan per persoon.
Surimi, alias imitatiekrab, bestaat voor het grootste gedeelte uit witvis, en dan met name kabeljauw, koolvis of blauwe wijting. Nadat de vis is gevangen wordt deze ontdaan van alle niet-bruikbare onderdelen zoals de huid, ingewanden en de kop, en schoongespoeld zodat alle smaakjes en geuren verdwijnen.
Haring verhitten
Zure haring wordt ook wel rolmops genoemd. Deze haring is verhit en daardoor kun je wel zure haring uit pot eten. Ook als je zelf haring verhit kun je de vis met een gerust hart eten.
Surimi, lekker als snack of in de salade. Een soort namaakkrab voor mensen die krap bij kas zitten. Het smaakt naar krab, het ruikt naar krab en het ziet eruit als krab. En toch is het dat niet.
Een California roll, een van de populairdere sushi-rollen, wordt vaak gemaakt met imitatiekrabvlees, ook wel bekend als surimi. Omdat dit soort krabvlees gekookt is en gemaakt is van vis met minder kwik, kan een zwangere vrouw dit veilig eten.
Schaal- en schelpdieren staan in de Schijf van Vijf. Schaal- en schelpdieren zijn geen vissen, maar tellen in de Schijf van Vijf mee als (magere) vis. In rauwe schaal- en schelpdieren kan het norovirus voorkomen.
Het vlees is voorgekookt, heeft een fijne structuur en heeft een zoete smaak. Dit échte krabvlees is niet totaal niet te vergelijken met surimi! Het bestaat voor 40% uit het vlees uit de poten en voor 60% uit het vlees uit de buik van de krab. Één portie krabvlees bestaat uit 380 gram.
De letterlijke betekenis van surimi is vermalen vis. Dit is een algemene Japanse term en beschrijft een bereidingsmethode en dus geen product op zich. De felroze sticks die wij in de supermarkt verkopen, kennen de meeste Japanners helemaal niet en scharen ze zeker niet onder de noemer surimi.
Surimi is een uiterst functioneel product. Op vlak van voedingswaarde kan het zoveel proteïnen bevatten als de producent wenst. Maar de echte schoonheid zit in de flexibiliteit van het product: je kunt het in alle maten en vormen stoppen en het stomen, grillen, koken of bakken voor een eindeloze smaakvariatie.
Er zitten 21 kilocalorieën in 1 stuk (17 gram) surimi. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'surimi'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Krabsalade wordt gemaakt met stukjes krab, ei, sjalot, cayennepeper en mayonaise. In vele gevallen bevat krabsalade geen krab, maar surimi. Dit is vlees afkomstig uit gemalen en in repen geperste vis, waaraan smaak-, geur- en kleurstoffen zijn toegevoegd om het product op krab te laten lijken.
'Jongeren die vier keer per week een broodje krabsla halen, zijn niet gezond bezig. Op zich is een broodje niet ongezond, maar het vervangt geen volledige maaltijd. Een stuk fruit erbij zou al helpen, maar weinigen doen dat.
De seared kanimi nigiri is een licht geflambeerde surimi krabstick nigiri. Deze wordt gecombineerd met onze Japanse mayonaise en terriyaki saus.
Een gesloten verpakking surimi blijft best lang goed maar deze geopende verpakking lag er al twee weken, nog over van de broodsushi.
Na het mengen wordt de vis, welke inmiddels surimi genoemd wordt, verpakt in grote polyetheen zakken. De zakken worden met 10 kg surimi gevuld. De zakken vis worden snel ingevroren tot - 20ºC.
Salade surimi
Houdbaarheid bij invriezen: dit product heeft geen enkele meerwaarde om in te vriezen.