Rietsuiker is niet gezonder dan kristalsuiker of andere soorten suiker. In rietsuiker zitten mineralen, maar de hoeveelheid is zo klein dat het nauwelijks een bijdrage levert aan het halen van je dagelijkse behoefte.
Suikerriet eten en het sap drinken
Je kunt erop kauwen. Er zitten veel vezels in die je niet kunt doorbijten maar het sap wat vrij komt door het kauwen smaakt lekker. De vezelrijke binnenkant wordt in veel tropische landen als tussendoortje genuttigd. Daarnaast kan het sap geperst worden met behulp van een machine.
Zo'n zoet drankje lijkt slecht – hallo, het heet niet voor niets suikerriet – maar dit sap is toch echt gezond. Ongeveer 15 procent van het drankje bestaat uit ongeraffineerde suiker, de rest is water, vitaminen en mineralen. Vitamine A, C, D, ijzer, calcium en magnesium, om er maar een paar te noemen.
Het suikerriet wordt zowel voor de suikerproductie gebruikt als om er alcohol uit te winnen voor het produceren van een mengsel van benzine en alcohol. Ook kan er biodiesel mee worden gemaakt.
Geen enkele suiker is het gezondst. Er zijn namelijk geen gezonde of ongezonde suikers. Of je nu een banaan eet of een glas frisdrank drinkt: je lichaam maakt geen onderscheid tussen toegevoegde suikers of suikers die van nature in voedingsmiddelen aanwezig zijn.
Het is aan te raden om bij het vermijden van suikers voornamelijk de zogeheten 'vrije suikers' te vermijden. Vrije suikers zijn alle toegevoegde suikers plus de suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat.
Mocht je op zoek zijn naar een goede suikervervanger die geen schadelijke invloeden heeft op je gezondheid, dan raden wij je aan om Sukrin of Stevia te gebruiken. Met deze suikervervangers kun je gewoon lekker blijven bakken en koken zonder je zorgen te maken over je gezondheid.
Suikerriet als materiaalsoort
Suikerriet wegwerpservies wordt gemaakt van de snel groeiende suikerriet plant en is mede daarom een waardevolle biobased grondstof. Bij de productie van suiker blijven de stengels over als restproduct.
(Saccharum officinarum)
De planten groeien in de tropen wel tot 6 m hoogte met 5 cm dikke stengels, die vol zoetigheid zitten! Bij ons is vanwege de vorstgevoeligheid alleen teelt in (grote) potten mogelijk. 's Zomers buiten en in de herfst naar binnen op een lichte, niet te warme plaats.
Kristalsuiker wordt gehaald uit de wortel van suikerbieten en rietsuiker wordt gewonnen uit de stengel van de suikerriet. Het sap uit de stengel wordt ingekookt en gekristalliseerd. Suikerriet wordt in meer dan 100 landen verbouwd: voornamelijk in Brazilië, China en India.
Normaal gebruik van suiker kan geen kwaad. Datzelfde geldt voor (producten met) zoetstoffen. Suiker en zoetstoffen zorgen beide voor een zoete smaak. Een verschil tussen suiker en zoetstoffen is dat er in zoetstoffen minder calorieën zitten.
Bruine rietsuiker en gewone suiker bestaan uit dezelfde bestanddelen (glucose en fructose) en leveren evenveel calorieën. Dat een van de twee gezonder is, kun je dus niet zeggen.
Is de ene suiker gezonder dan de ander? Nee, qua gezondheid zit er geen verschil in bietsuiker, rietsuiker of basterdsuiker.
Kandijsuiker wordt gemaakt door ruwe bietsuiker of rietsuiker te laten kristalliseren. Zo ontstaan er langzaam grote kristallen van suiker. Om deze reden wordt er ook wel over suikerkristallen gesproken wanneer het over kandijsuiker gaat.
Rietsuiker is in principe gelijk aan kristalsuiker en dan voornamelijk de grove variant. Aan de rietsuiker in Nederlander is een melasse toegevoegd waardoor die een lichtbruine kleur heeft. Verder is het gewoon suiker zoals kristalsuiker.
We bekomen een halfvast mengsel van stroop en kristallen: de vulmassa. Deze gaat in centrifuges, waar de stroop en de suikerkristallen gescheiden worden. Zo ontstaat 'suiker van het eerste kooksel'.
Suikerriet hoort bij dezelfde familie als gras, en het groeit in de vorm van lange, dunne staken, of riet. Suikerriet wordt in groeven geplant, op hun zij, in de herfst. Het vergt geen onderhoud gedurende de winter en in de lente zul je begroet worden door kiemplanten van het suikerriet die zo hoog groeien als bamboe.
De lever en de spieren zijn in staat om glycogeen op te slaan. De lever is een orgaan dat het bloed zuivert van afvalstoffen, maar ook een orgaan waar reservestoffen worden opgeslagen.
Deze suikerriet komt uit India. De klimatologische omstandigheden voor de teelt van suikerriet is in dit land ideaal te noemen. Dit suikerriet wordt biologisch geteeld volgens de strenge EU-regelgeving voor BIO producten en tot suiker verwerkt.
In gesloten verpakking is dit product onbeperkt houdbaar (zie THT-datum op de emmer). Bewaar rietsuiker altijd koel en droog.
Het is de gezondste vorm van suiker, tot zover bekend, omdat het 1) volledig ongeraffineerde suiker is, 2) boordevol goede voedingsstoffen zit (denk aan B-vitamines, magnesium, ijzer, zink en kalium) en 3) zeer laag scoort (waarde 30-35) op de Glycemische index, hetgeen betekent dat kokosbloesemsuiker ons veel en lang ...
Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het boordevol flavonoïden en antioxidanten zit. Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt.
Stevia, kokosbloesemsuiker en palmsuiker zijn gezonde natuurlijke zoetstoffen. Ongeraffineerde stropen hebben een hoge glycemische index en kun je het beste met mate eten. Vermijd geraffineerde suikers: deze bevatten geen voedingsstoffen en laten je bloedsuikerspiegel pieken.