Suiker verlaagt je weerstand omdat het verterings- en stofwisselingsproces van suiker een grootverbruiker is van vitaminen en mineralen. Het verwerken van suiker in je lichaam kost dus vitaminen en mineralen. Die zijn juist nodig om antistoffen aan te maken en dat gebeurt dan niet meer goed.
Teveel suikers kunnen het immuunsysteem verzwakken, waardoor allerlei grote en kleine ontstekingen in het lichaam kunnen ontstaan. Teveel suikers kunnen een vermindering van insulinegevoeligheid veroorzaken waardoor abnormale hoge insuline waarde een disbalans in de hormoonhuishouding en diabetes kan veroorzaken.
Slechte voeding daarentegen, waarin bijvoorbeeld met name onvoldoende voedingsvezels, maar ook onvoldoende andere voedingsstoffen, vitamines en mineralen zitten, kunnen het microbioom verstoren en zo ons immuunsysteem verzwakken.
Krijg je te veel suiker binnen, dan kan dit zorgen voor overbelasting van je alvleesklier, overgewicht en diabetes type 2. Daarnaast kan te veel suiker slecht zijn voor je tanden en ook in je hersenen gebeurt het nodige.
Eet veel groente en fruit; dagelijks minimaal 250 gram groente en 2 porties fruit. Kies vooral volkoren, zoals volkorenbrood, -pasta en -couscous en zilvervliesrijst. Varieer met vlees, vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten. Neem genoeg magere en halfvolle zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas.
Aanhoudende vermoeidheid is een van de voornaamste symptomen van een verzwakt immuunsysteem. Hoewel dit ook te maken kan hebben met chronische stress of laaggradige ontsteking, gaat het bij een verminderde weerstand vaak gepaard met regelmatig terugkerende ziektebeelden of infecties.
Factoren als slaapgebrek, te weinig lichaamsbeweging, stress en slechte voeding zijn allemaal slecht voor uw weerstand. Ook andere factoren kunnen uw weerstand verlagen, zoals bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld kankermedicijnen, hormonen of prednison) en bepaalde ziekten (bijvoorbeeld aids).
Heeft u ook wel eens het gevoel dat u behoefte heeft aan suiker en vooral als u moe bent? Dit kan op korte termijn energie opleveren, maar op lange termijn verergert hoge suikerinname de vermoeidheid juist. Uw bloedsuiker schommelt dan teveel.
Suiker en glucosefructosestroop
Suiker zit in snoep, chips en koekjes, maar wordt ook toegevoegd aan bijvoorbeeld brood, fruitsap, ketchup en yoghurt. Een van de redenen dat toegevoegde suikers schadelijk zijn is verhoogde kans op ontstekingen die kunnen leiden tot ziektes.
Als je normaal gesproken veel suiker eet en er nu mee stopt, kun je je tijdelijk chagrijnig en prikkelbaar voelen. Dit komt door de lage niveaus van dopamine en serotonine. Veel mensen ervaren in het begin ook vermoeidheid en hoofdpijn, maar dit duurt meestal een week en gaat daarna weer weg.
Suiker ondermijnt je immuunsysteem gigantisch
Als de concentratie van bloedglucose meer dan 120 mg/100 ml bedraagt, vermindert de capaciteit van witte bloedcellen om virussen en bacteriën te vernietigen al met 50%! En let op: die 120 mg per 100 ml bloed heb je zó bereikt.
Patiënten met een afweerstoornis zijn vaker ziek dan anderen en deze infecties zijn soms moeilijker te genezen. Ook is er een risico dat het immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt. Dit noemen we auto-immuunziekten.
Bij een chronische immuunziekte functioneert het immuunsysteem niet goed. Er zijn grofweg vier soorten chronische immuunziekten: De afweer is te sterk en richt zich naar binnen (auto-immuunziekten zoals reuma) De afweer is te sterk en richt zich op externe factoren (allergieën, eczeem)
Je immuunsysteem kan door verschillende oorzaken verzwakt raken, namelijk: Stress. Ongezondvoedingspatroon. Te weinig lichaamsbeweging.
Ook kan het eten of drinken van te veel suiker ervoor zorgen dat je te weinig andere voedingstoffen binnenkrijgt, zoals vitamines en vezels. We spreken dan van een onevenwichtig voedingspatroon. Dit kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn en/of maag-darmklachten.
Suiker zorgt voor meer ontstekingseiwitten
Dit zijn ontstekingseiwitten die pijn, stijfheid en zwelling in uw gewrichten veroorzaken. Door het consumeren van teveel toegevoegde suikers worden er meer van deze ontstekingseiwitten in uw lichaam vrijgegeven. Daardoor nemen de reumatische klachten alleen maar toe.
Te veel suiker kan zorgen voor problemen
Ook kunnen je overtollige kilo's een extra belasting voor je gewrichten en spieren vormen. Dit kan op den duur leiden tot lichamelijke klachten. Zo kan bewegen pijn gaan doen. En dat kan er weer voor zorgen dat je je spieren minder gaat gebruiken.
Hoeveel last je hebt van suiker afkickverschijnselen, verschilt overigens per individu. Ook de lengte ervan varieert. Sommige mensen hebben er maar een dag of twee last van, en anderen misschien wel meer dan een week.
Volledig suikervrij leven kan bijvoorbeeld niet. Voeding die je nodig hebt om gezond te blijven, zoals groente en fruit, bevatten namelijk suiker. Dit zijn suikers die van nature aanwezig zijn in de producten. Krijg je te veel suiker binnen, dan kan dit mogelijk negatieve gevolgen hebben voor je lichaam.
Volledig suikervrij eten is niet mogelijk, want je hebt suiker (energie) nodig om te kunnen leven. Deze energie kun je het beste halen uit producten die van nature aanwezige suikers bevatten. Het zijn de toegevoegde suikers die je lichaam niet nodig heeft.
Als stress aanhoudt, dan blijft het lichaam flink wat cortisol aanmaken. Hierdoor wordt het immuunsysteem voor langere tijd onderdrukt wat een negatief effect heeft op de weerstand en dus op de gezondheid in het algemeen.
Je immuunsysteem is levensbelangrijk, maar kan onderdrukt of beschadigd worden. Als je een lage weerstand hebt, krijgen infectieziektes zoals griep en verkoudheid de kans om je lichaam binnen te dringen.
Om het complexe immuunsysteem goed te laten werken zijn er allerlei verschillende voedingsstoffen nodig. Dit gaat onder andere om koper, foliumzuur, ijzer, zink en vitaminen A, B6, B12, C en D. Veel van deze stoffen zijn belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem vanwege hun werking als antioxidant.