Wat blijkt uit onderzoek? Uit het grootste onderzoek naar voeding, leefstijl en kanker van Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds blijkt dat suiker op zichzelf niet de kans op kanker vergroot.
Wie genoeg beweegt, gezond en gevarieerd eet, een normaal gewicht heeft, niet rookt, weinig alcohol drinkt en met mate in de zon zit, verkleint het risico op het krijgen van kanker. Een gezonde leefstijl is in relatie tot kanker van grote betekenis.
Roken en kanker
Roken is veruit de grootste beïnvloedbare risicofactor voor kanker. Maar liefst 28% van de kankersterfte en 19% van de jaarlijks nieuwe gevallen van kanker zijn gerelateerd aan tabak. In Nederland overlijden elk jaar ongeveer 20.000 mensen aan de gevolgen van roken.
Toepassingen bij kankerbehandeling
Groene thee wordt door kankerpatiënten vooral genomen omwille van de antikanker- en weerstandsbevorderende activiteiten die eraan toegeschreven worden. Het zou vooral bij chronische lymfatische leukemie, borst- en huidkanker de voortgang van de ziekte kunnen vertragen (1).
Verschillende studies hebben aangetoond dat de ingrediënten in ananas het risico op kanker kunnen verminderen. De reden hiervoor is het feit dat deze oxidatieve stress en ontstekingen kunnen tegengaan. Zo bleek uit onderzoek dat het spijsverteringsenzym bromelaïne het lichaam helpt om tegen de kanker te vechten.
Nu blijkt echter dat in de preventie van kanker vooral de zogenoemde kruisbloemige groenten, ofwel kolen, belangrijk zijn. Dit komt door de glucosinolaten in kool. Naast eerder genoemde koolsoorten bevatten savooiekool, waterkers, knolletjes, witte- of rodekool, bloemkool, paksoi en Chinese kool veel glucosinolaten.
Door voldoende groenten en fruit kun je de kans op het krijgen van bepaalde soorten kanker verkleinen. Ook kunnen groenten en fruit de kans op het opnieuw krijgen van bepaalde soorten kanker verkleinen. Er is geen bewijs dat broccoli de kans op kanker verkleint.
Voorbeelden hiervan zijn pomelo, ugli, mineola, tangelo en de zure sinaasappel (ook wel Sevilla sinaasappel genoemd). Het advies is om deze vruchten ook niet te nemen rondom chemotherapie.
Bepaalde voedingsmiddelen kunnen het slijm en de slijmvorming (iets) verminderen. Kies daarom voor fruit zoals bessen, appels en sinaasappels (maar geen bananen). Groenten zoals knoflook, selderij, ui, peterselie, pompoen, sla, broccoli, spruitjes en paprika.
Eet je te veel van deze tropische vrucht, dan begint je tong te prikken, kriebelen of zelfs branden en wordt je gehemelte ronduit rauw.
Van het eten van mango's kom je niet snel aan. In honderd gram van deze fruitsoort zitten maar 61 kilocalorieën. Ook zitten mango's boordevol vitaminen: vooral vitamine A, B6 en C zijn goed vertegenwoordigd, net als foliumzuur en de mineralen calcium, ijzer en magnesium.
Uit de grote hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek blijkt samengevat dat een matige koffieconsumptie niet gepaard gaat met een verhoogd risico op kanker. Bij sommige soorten kanker kan een matige koffieconsumptie gepaard gaan met een verminderd risico.
Bijwerkingen van alcohol
De interacties: alcohol kan inwerken op heel wat geneesmiddelen (chemotherapie, pijnstillers enz.) waardoor de werking van die geneesmiddelen verandert. Soms wordt de werking versterkt en wordt de medicatie (bijna) toxisch voor bepaalde organen, soms kan het effect door de drank verminderen.
Een paar koppen koffie per dag lijkt eerder gezond dan slecht voor u te zijn. Voor kankerpatiënten is cafeïnevrije koffie slechter dan gewone koffie. Dit komt door het proces dat wordt toegepast om de cafeïne uit de koffie te branden.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Naast Vitamine C bevatten mandarijnen ook vitamine A, B1, B2, B6 en B11 en de mineralen Calcium, Fosfor, Magnesium en Zink. Ook zijn er enkele studies gedaan en daaruit is gebleken dat mandarijnen de kans op verschillende ziektes doet verkleinen waaronder diabetes, aderverkalking, beroertes en leverkanker.
Boordevol vitamines
Een kiwi is gezond, supergezond zelfs. Kiwi's zijn rijk aan vitamine C, B en E. Door de vele vitamine C draagt het eten van een kiwi bij aan een goede weerstand. Groene kiwi's bevatten zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel of wel drie citroenen.
De harde huid kun je gewoon eraf snijden en weggooien, maar je doet er goed aan om de kern, ook wel ananashart genoemd, wel te bewaren. Deze kern is namelijk een goed bron van bromelaïne, wat regelmatig als voedingssupplement wordt voorgeschreven vanwege de mogelijk bijzondere eigenschappen.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit. In fruit zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium.
Wat doet ananas met een meisje? Deze tropische vrucht zit vol met antioxidanten, zoals vitamine C, beta-caroteen en zink die zowel de mannelijke als vrouwelijke vruchtbaarheid beïnvloeden. Tevens is het foliumzuur (vitamine B11) in de ananas een belangrijke vitamine voor zwangere vrouwen.
Een echte topper is tijm. De etherische olie ervan werkt bacteriedodend en lost de slijmen op. Veel mensen hebben het in huis als keukenkruid. Dus als je plots voelt dat je luchtwegen wat ondersteuning nodig hebben, neem je gewoon het potje tijm uit de keukenkast en maak je er kruidenthee van.
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
Klachten die hierbij kunnen ontstaan zijn: slijm in de keel, kriebel in de keel, branden, een gevoelige plek in de luchtpijp, hardnekkig hoesten, neiging tot schrapen en lastig slikken. Koffie, roken, alcohol houden deze klachten in stand.