Voordat je de bloemen op de vaas zet, doe je een druppeltje bleek (die je normaal voor je wc gebruikt) en een schepje suiker in het water. Roer dit even goed door, zodat het goed gemengd is. Dan kun je je bloemen in het water zetten. De bleek voorkomt schimmelvorming, zodat de stengels water kunnen blijven opnemen.
Energieproductie door fotosynthese
Deze chemische energie wordt vervolgens gebruikt om koolstofdioxide (CO2) en water (H2O) om te zetten in suikers zoals glucose. Hierbij komt zuurstof (O2) vrij als afvalstof. Grappig genoeg komt de zuurstof niet van koolstofdioxide maar van het water molecuul.
Reacties. Een plant kan niet tegen sacharose(suiker) omdat hierdoor de fotosynthese verstoord word.
Zolang je tuinkers zaden maar voldoende water geeft zullen ze hun uiterste best gaan doen om te gaan groeien. Overigens wil ik daarmee niet de profesionaliteit van tuinkers onderuit halen en tuinkers in een groepjes van onkruid plaatsen. Ja, ze groeien goed en snel maar ze hebben wel echt voldoende water nodig.
Op aarde groeit de tuinkers nog sneller dan op watten of keukenpapier. Dit heeft te maken met de voedingsstoffen die in aarde of potgrond zitten. Pas op dat je watten of keukenpapier niet te nat is. Hierdoor gaan de zaadjes rotten en komen ze niet meer uit.
Met de huidmondjes haalt een plant koolstofdioxide uit de lucht. In de bladeren maakt de plant van water en koolstofdioxide een soort suiker, maar daar is energie voor nodig. Die energie krijgt de plant van het licht. Dit proces wordt 'fotosynthese' genoemd en er wordt ook zuurstof bij gemaakt.
Die huidmondjes (stomata) zitten doorgaans onderop de bladeren. Ze zijn miniscuul, ademen CO2 in en O2 uit, en kunnen open en dicht. En zo'n dicht mondje, dat is niet altijd een goede zaak. Blijven de huidmondjes lang dicht, dan begint de plant met afsterven.
Fotosynthese is het proces waarbij planten water en koolstofdioxide, onder invloed van energie uit licht, omzetten in zuurstof en glucose (suiker). Deze glucose wordt vervolgens door de plant verder omgezet in bijvoorbeeld zetmeel of cellulose.
Meestal hebben planten zonlicht nodig voor de fotosynthese; dat is het proces om koolstofdioxide om te zetten naar zuurstof. Maar er zijn ook planten die juist in het donker zuurstof afgeven zoals de Sansevieria, Aloë vera en Kalanchoë.
Neen, zonder planten (bomen) kunnen wij niet leven. Bomen zorgen voor zuurstof en elk mens heeft zuurstof nodig om te leven. Zonder bomen zal de mens ophouden te bestaan.
Glucose is een energiebron voor de plant. Het wordt tijdelijk opgeslagen in de vorm van zetmeel, om het weer om te zetten in glucose wanneer energie nodig is.
Geen leven zonder planten
Een goede bodem, die naast zand- en kleideeltjes ook verteerde plantenresten bevat, kan water vasthouden en zal niet zomaar verwaaien. Planten zorgen ook voor schaduw, absorberen geluid en verhogen de luchtvochtigheid in hun omgeving.
1. Spathiphyllum. Met stip op nummer 1 staat onze prachtige Lilly de Spathiphyllum.
Aloë vera staat vooral bekend als geneeskrachtige plant en wordt veel gebruikt in verzorgings- en geneesproducten. Dit is een echte topplant, want hij is ook luchtzuiverend en heeft weinig onderhoud nodig. Je hoeft de plant maar eens in de twee weken een klein beetje water te geven.
Wanneer een plant geen licht, water of koolstofdioxide krijgt, dan kan de plant geen chemische energie aan maken en zal deze uiteindelijk dood gaan. Net zoals mensen verschillen in hun energie behoefte, doen planten dat ook.
Zetmeel. Zetmeel is een lange keten van suikers en smaakt niet zoet. Het zit in aardappelen, granen en graanproducten, zoals rijst, pasta en brood.
Het water verlaat de plant via de huidmondjes. Maar hoe doen de huidmondjes dit? Huidmondjes zijn openingen in de benedenopperhuid van het blad. Ieder huidmondje wordt omsloten door twee sluitcellen.
Aan het oppervlak lijkt een bos misschien een stille plek, maar voor bomen is dat heel anders. Bomen zijn juist voortdurend in gesprek. Ze kunnen communiceren, hun voedingsstoffen delen, elkaar waarschuwen, ruilen met soortgenoten en elkaar in leven houden.
Planten hebben geen hersenen of de nodige zenuwcellen en kunnen daarom niets 'voelen'. "Planten hebben dan geen gevoel, maar ze zijn wel degelijk slim en planten kunnen wel van alles waarnemen", zegt Vincent Merckx, evolutionair bioloog bij Naturalis.
Deze lucht bestaat voor 23 procent uit zuurstof en hiervan halen we per ademteug één derde zuurstof uit, zodat je uiteindelijk jaarlijks op een verbruik zit van dik 700 kilo zuurstof. Een volwassen boom produceert in die tijd 100 kilo zuurstof dus heb je per persoon zeven à acht volwassen bomen nodig.
Want hoe klein of clean je huis ook is, je kan nooit echt te veel planten hebben. Alleen moeten die zich wel op de juiste plek staan en niet te veel, maar ook niet te weinig, water krijgen.
Planten doen immers aan fotosynthese. Dit wil zeggen dat ze overdag onder invloed van het zonlicht zuurstof produceren. 's Nachts is dit niet mogelijk: ze nemen dan zuurstof op en stoten CO2 uit.