Niet alleen leren schoenen, maar ook schoenen uit textiel en suède houden niet van water. Water en sneeuw veroorzaken immers (zout)kringen in het materiaal. En natte voeten zijn al helemaal vervelend.
Suède schoenen gruwelen van water en vuil. Dus eigenlijk laat je ze bij regenweer beter in de kast staan. Heb je echt je zinnen gezet op dat ene paar laarsjes – ja, we begrijpen dat – dan kun je ze wel wat extra regenwapens geven. Allereerst maak je ze schoon met een speciale rubberen suèdeborstel.
Een spray speciaal voor suède biedt uitkomst, zoals de Collonil Suède + Nubuck Spray. Deze suède spray bevat een extra kleuractivering die helpt de kleur van je suède schoenen als nieuw te houden. Het is hierbij wel belangrijk om een suède spray te kiezen in een kleur die matcht met de kleur van je schoenen.
Het verschil tussen nubuck en suede
Suède wordt gemaakt van de onderkant van de dierenhuid, terwijl nubuck wordt gemaakt van de bovenkant van de huid. Deze bovenkant wordt bij nubuck opgeschuurd, waardoor fijne haartjes ontstaan. Dit geeft nubuck die luxere, ruwere uitstraling.
Je kunt ze het beste beschermen door ze eerst te borstelen met een speciale borstel voor nubuck. Spray ze daarna in met spray voor nubuck. Door daarna met de zachte kant van de borstel over de schoenen te gaan, zien ze er weer uit als nieuw. En ook deze schoenen moet je inspuiten met water- en vuilafstotende spray.
Maak een sopje van lauw warm water en wat groene zeep én gebruik een schone zachte doek die je erin doopt. Gebruik nooit, maar dan ook echt NOOIT te veel water op het leer. Dan veroorzaak je namelijk een nieuwe vlek, namelijk een watervlek, die je er niet meer uitkrijgt. Doe het dus voorzichtig met een vochtig doekje.
Let op: suède kan absoluut niet tegen vocht. In de herfst en winter is natte kleding echter moeilijk te vermijden, maar suède is zeer gevoelig. Het kan niet alleen snel vies worden, maar ook beschadigd raken.
Doe het suède kledingstuk alleen (dus zonder andere kledingstukken) in de wasmachine en keer het binnenstebuiten. Gebruik geen wasmiddel, maar alleen wasverzachter. Kies dan het fijnwas of wolwasprogramma en er zou eigenlijk niets mis moeten gaan.
Reinig suède door te stomen. Kook een pannetje water en stomen maar. De suède kleur krijgt meteen een opleving! Kamertemperatuur opdrogen: Laat je schoenen opdrogen bij kamertemperatuur en borstel vervolgens over je schoenen met een speciale borstel om het suède zachter te maken.
Af en toe de jas inwrijven met was of kleurloze schoenpoets. - Suède kleding kan in het begin afgeven. De losse deeltjes verdwijnen na verloop van tijd. Zij zijn ook te verwijderen met een suèdeborstel of met plakband waarvan de lijm niet loslaat.
Impregneer je suède tas daarom met een water- en vuilafstotende spray. Als je iedere zes weken een dunne laag aanbrengt, is je tas goed beschermd! Is je tas toch nat geworden na een slecht getimede stortbui, droog ze dan niet op de verwarming, maar stop er kranten in die het vocht absorberen.
Suède schoenen kun je prima schoonmaken, zolang je het maar voorzichtig doet. Vermijd water en zeep te allen tijde, want dat maakt de vlekken alleen maar erger! Stop ze dus ook niet in de wasmachine.
Stap 4: Watervlekken verwijderen
Breng met het borsteltje (metalen haartjes) wat water aan op de héle schoen en wrijf het lichtjes erin. Dep vervolgens met een droge doek het overtollige water eraf en dep de schoen zo ver mogelijk voorzichtig droog.
Regen is soms niet te voorspellen. Suède kan het minst goed tegen water en regen vlekken, toch kunnen ook deze vlekken uit de jas of een ander suède product. Allereerst moet het deel rond de vlek worden bevochtigt met water op kamertemperatuur. Hier kan ook een speciaal suède borsteltje gebruikt voor worden.
In de regen
Het leder en daim van Parmentier is bij aankoop altijd preventief behandeld tegen de regen. Herhaal deze behandeling jaarlijks met een spuitbus net zoals voor de bescherming van uw schoenen in leder of daim.
Wrijf de vlek uit de suède met een stukje keukenrolpapier wat je hebt gedompeld in witte azijn. Niet te nat maken! Zuiveringszout of baking soda kan worden gebruikt om vet- of olievlekken te verwijderen. Strooi wat van dit spul op de vlek en laat een aantal uur intrekken.
Breng water aan de kook in een pan of waterkoker en houd de vlek boven de stoom die ervan komt. Het is niet de bedoeling dat de suède heel nat wordt, dus doe dit niet langer dan 30 seconden. Borstel eventueel zacht op de vlek met een suède-borsteltje. Laat het drogen op kamertemperatuur.
Op internet zijn tips te vinden over hoe u zelf een vlek uit een leren of suède stof krijgt. Veelgenoemde methoden zijn het gebruiken van groene zeep of babyshampoo.
De meeste materialen zijn helemaal niet geschikt om (flink) nat te worden. Leer en suède kunnen niet goed tegen water. Je spuit ze niet voor niets regelmatig in met een water- en vuilafstotende spray. Katoen of canvas kan iets beter tegen water, maar ook schoenen van deze materialen gooi je beter niet in de wasmachine.
Leren schoenen onderhouden doe je idealiter dus door ervoor te zorgen dat je schoenen niet nat worden door sneeuw of regen. De kans daarop is echter verdraaid klein. Om je natte leren schoenen te laten drogen is het belangrijk om deze niet direct onder of op de verwarming te leggen.
Vervuild leer schoonmaken, vetvlekken verwijderen of vintage leer opfrissen. Alles wat van leer is, kan je schoonmaken met groene zeep. Leren portemonnees, schoenen, jassen en tassen, maar ook de leren bekleding van de auto of bank. Doordat groene zeep vet is, wordt het leer ook nog eens lekker soepel.
Doe nu een beetje schoensmeer op een borstel of schone stofvrije doek. Gebruik niet te veel schoensmeer want het moet in de schoen trekken en het leer moet blijven ademen. Maak nu cirkelvormige bewegingen, hoe langer je poetst hoe mooier de schoenen gaan glimmen.
Nubuck schoenen zijn eigenlijk gemaakt van leer, denk bijvoorbeeld aan verschillende schoenen van Dr. Martens. Het proces is alleen net iets anders om zo de look van het leer aan te passen. Om nubuck te maken wordt het leer aan de bovenkant licht geschuurd, waardoor het een soort fluweelachtige uitstraling krijgt.
Suède. Wat in de volksmond 'suède' wordt genoemd, is het aan vleeszijde geslepen leer van een rund of een kalf. Het is te herkennen aan de karakteristiek matte, zachte kleurverandering als erover heen wordt gestreken en aan de homogene, vezelachtige grip.