"Bruiswater kan je tanden flink beschadigen omdat het koolzuur en de vaak toegevoegde smaakjes erin de zuurtegraad van het water de hoogte injagen, wat slecht is voor je tandglazuur en op termijn kan leiden tot overgevoelige tanden en een gaatje meer", aldus The Washington Post .
Door koolzuur aan het water toe te voegen ontstaat er een zuur in het water dat schadelijk is voor je tanden, zegt tandarts Adam thorne in de Daily Mail. Het koolzuur tast het glazuur van je tanden aan waardoor je op den duur gele, gebroken tanden kunt krijgen.
Sprankelend water geeft je een vol gevoel
De koolstofdioxide in bruisend water zorgt ervoor dat koolzuurhoudende bubbels je maag vullen en je hersenen verleiden tot een vol gevoel, wat betekent dat je waarschijnlijk minder zult eten. Het bruisen verhoogt de maagactiviteit die helpt bij dat “volle” gevoel.
Heel lang heeft men gemeend dat plat water (bronwater) gezonder zou zijn dan bruiswater, maar dat is niet zo. Er werd zelfs beweerd dat bruiswater ongezond zou zijn omdat het koolzuur bevat. Velen dachten dat koolzuur verzurend zou werken. Dit is onzin want dit heeft niets met het zuur-base evenwicht te maken.
Mythe 3: koolzuurhoudend water is slecht voor je nieren
Er wordt wel gezegd dat bruisend water de kans op nierstenen vergroot, maar ook hier is geen wetenschappelijk bewijs voor deze uitspraak.
Bruisend water is dikmakend: fabel
Er zitten net zoveel (of eigenlijk weinig) kilocaloriën in bruisend water als in gewoon water. Het is dus niet zo dat bruisend water ervoor kan zorgen dat u aankomt. Wel is het zo dat het koolzuur in het water ervoor kan zorgen dat u een opgeblazen gevoel heeft.
Het drinken van bruisend water heeft dezelfde dorstlessende voordelen van gewoon water en nog meer als het bruiswater wordt gefilterd. Gefilterd water verwijdert organische verbindingen, verontreinigingen en schadelijke chemicaliën, zodat je zeker bent dat het water dat je drinkt, schoon en gezond is.
Is koolzuur in dranken slecht voor je gezondheid? Nee, in principe hoeft dat niet zo te zijn. Je krijgt geen slecht gebit van koolzuur en voedingsstoffen worden niet slechter opgenomen door de koolzuur in een drankje.
Er is namelijk een verschil in de voedingswaarde. Spa rood beschikt over meer metalen en meer mineraalzouten (droogrest). Spa blauw is dus gezonder.
- Het koolzuur is slecht voor uw maag en darmen
Deze mythe klopt dus enkel voor mensen met reeds een gevoelige maag of darmen want het gas in spuitwater kan dan soms een opgeblazen gevoel bezorgen.
Waarom is koolzuurgas zo belangrijk? Om zuurstof vanuit de hemoglobine in het bloed los te laten naar de cellen in je lichaam, is koolzuurgas nodig. Als je te veel ademt, verlies je te veel koolzuurgas. Dit zorgt voor minder zuurstofafgifte vanuit de hemoglobine in de rode bloedcellen naar de lichaamscellen.
Spa blauw is aan te merken als gezond water zonder afvalstoffen en weinig elektrolyten, maar ook een waterzuiveringssysteem kan hierbij helpen. Een waterzuiveringssysteem filtert de schadelijke stoffen en verminderd de hoeveelheid elektrolyten.
Het tast het tandglazuur een klein beetje meer aan dan plat water met een neutrale pH-waarde. Dit verschil is echter verwaarloosbaar. Koolzuurhoudend frisdrank is daarentegen wel schadelijk voor je tanden. Het tast je tandglazuur tot wel 100 keer meer aan dan sodawater.
Water met koolzuur (prik) is iets zuurder dan water zonder koolzuur. Maar het is niet zo zuur dat het slecht is voor je tanden. Je kunt het elke dag drinken, al is het beter om te kiezen voor kraanwater, vanwege het milieu en je portemonnee.
De meeste prik vervliegt al bij het openen van de fles en de werkelijke hoeveelheid koolzuur die je in je maag krijgt valt reuze mee. Toch kan je na het drinken van veel koolzuurhoudende dranken een opgeblazen gevoel krijgen. Dit hoeft echter niet slecht te zijn.
Een SodaStream soda bevat 50% minder suikers dan een reguliere frisdrank en met de nieuwe Stevia collectie drink je zelfs een volledig natuurlijk en suikervrij product.” Als we naar het etiket van bijvoorbeeld de (gewone) cola kijken, hebben we niet het idee dat het echt gezond is.
Mythe 2: Bruiswater is slecht voor maag en darmen
Bruiswater veroorzaakt ook geen brandend maagzuur. Maar als u veel last hebt van maagzuur of reflux, dan zou koolzuur dit wel enigszins kunnen verergeren. Anderzijds kan het drinken van koolzuurhoudend water u laten boeren.
Een bruiswatertoestel voegt koolstofdioxide (CO2) toe aan je water of frisdrank, indien het toestel dat toelaat. De CO2 zit bij al de bovenstaande modellen samengeperst in een cilinder. Door op een knop drukken, pomp je de CO2 in de fles met water en krijg je bruiswater.
Sodawater wordt in de praktijk ook weleens gebruikt voor koolzuurhoudend water, bijvoorbeeld als ingrediënt van cocktails. Spa bruis is standaardtaal in België. Het wordt vooral in informele taal gebruikt. Spa rood is standaardtaal in Nederland.
Dit is ook mineraalwater, maar hieraan worden zuren toegevoegd en ook suikers. In de originele Spa Citroen zit bijvoorbeeld maar liefst 5,2% citroensap, wat gewoon een regelrechte zuuraanval is op je tandglazuur. Zeker gecombineerd met suiker. Daarnaast bevatten deze varianten ook heel veel onnodige suikers.
Dat klinkt niet zo gek, want andere dranken met prik zijn ook slecht voor je tanden. In bruisend water zou het koolzuur je tandglazuur aantasten. Deze bewering blijkt echter niet waar te zijn; koolzuur is namelijk helemaal niet zuur genoeg om schadelijk te zijn voor je tanden.
In Spa Rood (en andere soorten bruisend water) zit enkel koolzuur, wat niet zo heel zuur is. Als je Spa Rood drinkt, zal dat voor een kleine daling van de pH-waarde in je mond zorgen. Maar het speeksel neutraliseert dat vrijwel direct.
dranken zonder oxalaat vanwege het risico op nierstenen. Drink dus geen sap, gemaakt van rabarber, bieten en spinazie. dranken zonder toegevoegd fosfaat vanwege preventie van hart- en vaatziekten, zeker als er al sprake is van een verminderde werking van de nieren.