Maar ook een klein stukje gekookte kip, een stukje gekookt mager vlees of vis, een gekookt eitje of stukje (met schil) of lekker laten kluiven aan een kippenbotje (kijk uit met zout, vet en kruiden)is een goede en vaak ook leuke aanvulling voor de papegaai.
Nederlanders eten per persoon elk jaar bijna 200 eieren. Dat zijn voor het overgrote deel kippeneieren. Maar in principe zijn alle eieren van vogels veilig voor menselijke consumptie. Naast die van de kip worden ook eenden- en ganzeneieren vaak gegeten.
Grote papegaaiensoorten zoals grijze roodstaarten, ara's en kaketoes leggen gemiddeld 2 tot 4 eieren. Wanneer de eieren echter weg gehaald worden kunnen de dieren doorgaan met het leggen van nieuwe eieren.
Het broedseizoen verschilt over de gebieden in Australië. De Rosé kaketoe legt 2-5 eieren welke gedurende 25-30 dagen worden uitgebroed. De partners wisselen elkaar af tijdens het broeden. Als de eieren zijn uitgekomen blijven de jongen nog zo'n 7 weken in het nest.
Een zo'n theorie: vogels die aan de kust broeden hebben vaker kegelvormige eieren, omdat deze eieren in een klein rondje om de kegel (het zwaartepunt) draaien. De eieren rollen dus minder makkelijk van een klif af.
Welke massa kan een ei dragen? Je kan 2,5 tot 3 kg per ei toevoegen op de plateau. Dat is ongeveer de massa van een flinke kip. Een ei is dus supersterk, maar toch kan een klein kuikentje het breken.
Blijft de vraag wáárom vogels eieren leggen. Is het niet handiger om net zoals bij zoogdieren het jong zolang mogelijk in het lichaam te houden? Nee, voor vogels zijn eieren de meest veilige manier om voor nageslacht te zorgen. Vogels zijn in verhouding tot andere dieren een heel stuk lichter, omdat ze moeten vliegen.
Ze scharrelt al een poosje op de bodem van haar kooi, maakt met het voorhanden materiaal (krantensnippers e.d.) een nestje te maken en op een dag kan het zo ver zijn: een ei. Wat te doen? Als je papegaai een ei legt, haal het dan niet weg. Het eieren leggen zit nu eenmaal in haar bol en ze zal de knop niet omdraaien.
Het vrouwtje legt, met tussenpozen van 2 tot 5 dagen, 3 tot 5 eieren waarop ze gedurende ongeveer 30 dagen broedt terwijl het mannetje oppast en voor het eten zorgt. Beide ouders verzorgen de kuikens die na 12 weken uitvliegen.
Van alle raafkaketoes is de roodstaartraafkaketoe de meest in gevangenschap gehouden soort. Voor exemplaren die met de hand zijn opgevoed, wordt een bedrag van 10.000 tot 30.000 euro gevraagd. Jonge tamme vogels kunnen een paar woordjes aanleren. De vogel heeft in gevangenschap veel leefruimte nodig.
Gemiddelde lengte: 40 cm . Gewicht; de kleinere vogels wegen +/- 400 gram en de zwaardere 500 tot 550 gram.
Parkieten hoeven niet te paren om eitjes te leggen. Ze kunnen ook eitjes leggen zonder een mannetje erbij, alleen zullen deze eitjes niet bevrucht zijn (er zullen geen kuikens uit komen). Het is zeg maar hetzelfde als de eieren van de kip die wij eten (die zijn ook niet bevrucht).
Op een leeftijd van 3-4 jaar zijn Edelpapegaaien geslachtsrijp. Als het vrouwtje dan eitjes legt zijn het er meestal maar 1 tot 3.
Alle eieren zijn eetbaar. Ook die van slangen of schildpadden en amfibieën.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Het dieet bestaat uit de uitschakeling van ei en van alle producten die ei bevatten of waaraan ei is toegevoegd. Meestal is er een allergie voor het wit van ei. Daar men nooit volledig de eidooier van het eiwit kan scheiden, wordt het hele ei verboden.
Als er binnenin het popje een ei groeit en bijna gelegd gaat worden, zie je dat het popje een bult onderaan haar buikje heeft. Ook wordt de cloaca beter zichtbaar, het popje ruikt anders en gaat hele grote poepjes leggen. Dan weet je dat er een ei aan zit te komen.
Wat zeker niet vergeten mag worden is om tijdens het broedrijp maken regelmatig wat tarwekiemolie onder je eivoer te mengen. Zorg ook dat de vogels voldoende mineralen ,sepia ,en vogelgrit ter beschikking hebben Zoals reeds gezegd, hebben de poppen minder tijd nodig om in broedconditie te komen.
Het vrouwtje legt 3 tot 5 eitjes, deze legt ze om de dag. Na het leggen van het tweede eitje begint ze meestal met broeden. Het mannetje is wel bij het nest in de buurt en voert het vrouwtje tijdens het broeden. Na 18 tot 22 dagen komen de jongen uit.
De meeste vogels broeden tussen maart en juli, dit noemen we het broedseizoen. Er zijn een aantal uitzonderingen zoals de bosuil die al in februari begint of de meerkoet die rustig tot augustus door gaat. De meeste vogels maken elk jaar een nieuw nest om hun kroost in groot te brengen.
Zet of hang de kooi op ooghoogte, je doet daarmee de vogels echt een plezier. Een dwergpapegaai voelt zich het prettigst met een dichte achterwand, zet of hang de kooi liever niet in een open ruimte of voor het raam. Een nestkast in de kooi wordt ook graag gebruikt als slaapplaats.
De mannetjes en vrouwtjes van de meest gehouden agapornis soorten - roseicollis, personatus en fischeri - zijn niet aan de hand van uiterlijke kenmerken van elkaar te onderscheiden. Het geslacht van een agapornis kan alleen op basis van broedresultaten, endoscopie of dna onderzoek betrouwbaar vastgesteld worden.
Je kunt aan de oorlellen van een kip zien welke kleur eieren ze legt: een kip met witte veren en witte oorlelletjes legt witte eieren, terwijl een roodbruine kip met rode oorlellen bruine eieren legt. En er zijn zelfs kippen die blauwe of gespikkelde eieren leggen.
De struisvogel legt het grootste ei van alle vogels. Zo weegt een ei wel 1,5 kilo en passen er ongeveer 25 kippeneieren in.
Verschillende vogelsoorten, zoals de spreeuw of de ekster, leggen blauwe eieren. Blauwe eieren absorberen minder warmte dan bruine eieren. Hiermee zorgt de blauwe kleur ervoor dat eieren niet oververhit raken. Dat is nog eens goed gebruik maken van kleuren!