Algemene informatie over ansjovis
Veel consumenten vragen zich bij de aankoop af of ansjovis en sardientjes hetzelfde zijn. Het antwoord is nee. Hoewel beide soorten tot dezelfde familie behoren, is de sardine bijvoorbeeld veel groter dan de ansjovis.
Sprot is een kleine haringachtige. Grote scholen sprotjes van rond de tien centimeter zwemmen in de bovenste waterlagen, op zoek naar plankton. De grootste sprotjes zijn 18 centimeter lang en zes jaar oud. Sprot wordt vooral door de industrievisserij gevangen voor de productie van vismeel.
Sardines, sardienen of pelsers zijn een groep straalvinnige vissen uit de familie haringen (Clupeidae). Sardines komen bijna wereldwijd voor en danken hun naam aan het mediterrane eiland Sardinië, waar ze ooit zeer talrijk voorkwamen.
Sprot wordt veelal gerookt, maar het is ook een heerlijk visje om te frituren. En schoonmaken is niet nodig, want je kunt sprot gewoon met kop en staart eten.
Omdat vette vis, zoals sprot, omega 3-vetzuren bevat, wordt vaak aanbevolen deze vis op te nemen in een gevarieerd dieet. Omega 3-vetzuren zorgen voor een gezond hart- en bloedvatenstelsel en hebben een positief effect op de concentratie.
Spiering wordt en werd hier weinig gegeten, maar in Frankrijk en Spanje wordt het als een lekkernij beschouwd. En ze hebben gelijk, want het smaakt net als verse ansjovis en sprot erg lekker. Spiering komt in zowel zoet als zout water voor en is een echte vis, die in scholen leeft.
Zijn sardines gezond? Jazeker, sardines zijn gezond en je doet er verstandig aan om regelmatig sardines (en andere vette vis) te eten. Sardines zijn een van de grootste bronnen van essentiële omega-3-vetzuren op aarde en bevatten tevens vele andere belangrijke vitaminen en mineralen.
Sardines in blik zijn bijna even gezond als verse sardines. Ze bevatten meestal meer zout, maar als je verder niet te veel fastfood eet (wat ook veel zout bevat, maar geen hoge voedingswaarde heeft) hoeft dit geen probleem te zijn.
Sprot is geen standaard vis die gezien wordt als een delicatesse, zoals kreeft, zalm, paling of natuurlijk haring. En dat terwijl sprot een heerlijk visje is: vettig, zacht en romig van smaak, warm gerookt zelfs vergelijkbaar met paling.
De visjes zijn in z'n geheel gerookt, maar het schoonmaken is heel simpel. Sneetje in de buik, ingewanden eruit. Kop eraf en dan voorzichtig het velletje afstropen. Het visvlees is dan heel gemakkelijk van de graat te halen.
Sprotjes kunnen vers worden ingevroren en zo enkele maanden worden bewaard. In de koelkast geldt een periode van slechts enkele dagen bij een temperatuur van 0 tot 4 graden. Gerookte sprot is in de koelkast een paar dagen langer houdbaar dan verse.
Heb je de visjes klaargemaakt, dan kun je de filet zo van grote graat afhalen. Haal vervolgens de grote graat eruit en de andere filet is beschikbaar. Let op: fijne graten kun je prima eten, helemaal als ze bereid zijn, maar haal voor de zekerheid altijd zoveel mogelijk graten eruit.
Vis in blik kun je ongeopend tot wel vijf jaar bewaren. Echt iets om in te slaan dus, zeker gezien de blikjes voor iedereen bereikbaar én betaalbaar zijn. Na openen blijft de vis nog zo'n twee tot drie dagen goed.
Is ansjovis gezond? Verse ansjovis is erg vetarm en bevat daardoor weinig Omega 3 vetzuren die je lichaam ondersteunen bij cel reparatie. Ondanks het feit dat deze vis niet veel vet bevat is de ansjovis wel een enorme bron van eiwitten.
Zijn sardientjes uit blik gezonde vis? Jazeker, de kleine visjes zijn goed voor je. Sardines uit blik horen bij de vette vissoorten (ze bestaan voor meer dan 5% uit vet) en volgens het Voedingscentrum is vette vis vet gezond.
De sardine is net als vele andere vissen, een vette vis. Toch onderscheidt de vis zich van andere vissen als zalm en tonijn door zijn hoge calciumgehalte, en vallen daarom onder de noemer “superfoods”. Daarnaast zijn de kleine vissen rijk aan eiwitten en bevatten ze veel essentiële vitamines en mineralen.
Je hebt geen ingewikkeld recept nodig om van sardientjes te genieten! Pak simpelweg een vork en eet ze direct uit het blik voor een gezonde, proteïnerijke snack. Je kunt er bovenop een beetje citroensap, hete pepersaus, of balsamicovinaigrette toevoegen als je dat wilt.
In vis zitten speciale visvetzuren, die goed zijn voor hart en bloedvaten. Ze zitten vooral in vette vis, zoals makreel, zalm, sardines en haring. Het goede nieuws: deze visvetzuren blijven goed behouden bij het inblikken van vis.
Verse sardines kopen bij Visoptafel.nl is heel eenvoudig. Je bestelt de sardines online en wij zorgen ervoor dat het de volgende werkdag gekoeld thuis wordt bezorgd. De bestelling is nooit langer dan 12 uur onderweg, waardoor het product altijd vers is!
50 gram sardines bevat 250 IE Vitamine D, dit is 70 % van de aanbevolen dagbehoefte.
Borrelhap of bijgerecht
Kleine visjes die je frituurt, hoef je van tevoren niet schoon te maken: je eet ze in hun geheel op. In Mediterraanse landen krijg je ze vaak bij de borrel geserveerd en in de Aziatische keuken vormen ze een bijgerecht of een krokante topping.
Dorade, inktvis, paling, poon, rog, blauwvintonijn, wijting en zeewolf zijn voorbeelden van vissen die nooit een goed idee zijn. De redenen kunnen uiteenlopend zijn: overbevissing, habitatvernietiging, vervuilende kweektechnieken, de kweek is niet duurzaam of de vis is met uitsterven bedreigd.
Roofvissen zoals zwaardvis, marlijn, snoekbaars, tonijn en haai zijn ook minder veilig. Dat komt doordat roofvissen aan het eind van de voedselketen zitten en andere dioxine houdende vissen eten. Deze vissen bevat vooral veel methylkwik. Tonijn bijvoorbeeld kunt u beter niet meer dan één keer per maand eten.