Thermische en akoestische isolatie zijn niet hetzelfde, maar bij spouwmuurisolatie gaan ze goed samen. Wanneer u kiest voor inblaaswol als isolatiemateriaal voor uw spouwmuur dan profiteert u dubbel. Dit materiaal presteert zowel op thermisch vlak als geluidsisolatie.
Is geluidsisolatie via de spouwmuur mogelijk? Bij spouwmuurisolatie gaat het in eerste instantie om thermische isolatie. Je isoleert de spouwmuur met het oog op minder warmteverlies en lagere energiekosten. Naast die energiebesparende maatregel is ook geluidsisolatie via de spouwmuur mogelijk.
De geluidwering van een normale spouwmuur bedraagt ongeveer 50 dB(A), dus ruim voldoende om te voldoen aan de eis van het Bouwbesluit.
De beste manier om een muur van geluidsisolatie te voorzien, is door een voorzetwand van binnenuit tegen een buitenmuur te plaatsen. De meest gebruikte isolatiematerialen hiervoor zijn steenwol of glaswol. Ook kunt u ervoor kiezen om de muur van buitenaf te isoleren.
Wanneer je een muur geluiddicht wilt maken, zijn er verschillende opties. Voor akoestische isolatie van de muur kun je een voorzetwand (laten) plaatsen, geluidsisolerende platen op de muur monteren, spouwmuren opvullen of kiezen voor schuimrubberen panelen.
Als uw buren voor overlast zorgen, zoals geluidsoverlast, probeer dan eerst samen afspraken te maken.Helpt dat niet, dan kunt u melding maken bij uw verhuurder, gemeente, de vereniging van eigenaren (vve) of bij toezichthouders.
Geluidsisolatie: steenwol of glaswol? Minerale wollen zoals glaswol of steenwol zijn ook voor geluidsisolatie de beste keuze. Deze isolatiematerialen staan namelijk bekend om hun open structuur, wat ervoor zorgt dat geluid gemakkelijk opgenomen kan worden.
De gemiddelde geluiddempingsindex (R) van een massieve muur bestreken met een luchtdichte, homogene pleisterlaag, bedraagt ± 47 dB.
Een steenwol isolatielaag van 100 mm reduceert het geluid dan met ongever 10 dB ten opzichte van een niet-geïsoleerd dak. Dit ervaart het menselijk oor als een halvering van het geluid. Geluidsoverlast als gevolg van trein-, vlieg- en autoverkeer wordt tot het minimale beperkt.
Zacht isolatiemateriaal werkt beter dan harde isolatieplaten zoals PIR geluidsisolatie of EPS. Dit komt omdat zacht isolatiemateriaal een open structuur heeft, wat geluid beter absorbeert. Steenwol heeft dan weer een betere geluidsisolatie dan glaswol.
Levensduur spouwmuur isolatie
In principe gaat spouwmuur isolatie levenslang mee, zeker gezien de huidige isolatiematerialen die er tegenwoordig zijn. Ook al zijn de huidige materialen goed, moet er nog steeds het beste isolatie materiaal gekozen worden.
Spouwmuurisolatie vraagt een relatief beperkte investering van gemiddeld 1.750 euro, maar levert 20 tot 25% besparing op je jaarlijkse energiefactuur. De gemiddelde prijzen schommelen tussen € 15 tot 30 per m², afhankelijk van het materiaal.
Hoor je geritsel, gekrabbel en geknaag vanuit de spouwmuur, dit duidt bijna altijd op muizen in de spouw. Muizen in de muur verraden zich door geluid. De kleine knagers houden zich namelijk allesbehalve stil en verraden zo al snel hun aanwezigheid.
Wanneer men een isolerende laag van 8 cm wil aanbrengen moet de spouw minimaal 10 cm zijn, zodat er 2 cm overblijft. In de praktijk zijn de spouwmuren echter, afhankelijk van de dikte van de muren zelf, al vaak minimaal 35 cm of meer en is de spouw dan minimaal 15 cm.
Uiteenlopend van polyurethaanschuimen, melamineschuim, polyesterwol, steenwol, glaswol, akoestische plafondpanelen, wandpanelen, systeemplafondplaten. Al deze oplossingen hebben in ieder geval één ding gemeen: het absorbeert geluid. Dit komt doordat al deze materialen opencellig zijn.
Het geluidsdicht maken van je kamer hoeft niet duur te zijn. Er zijn een hoop manieren die geen of weinig geld kosten waarmee je geluidsoverlast kunt verminderen. Afhankelijk van wat je precies wilt isoleren ben je ergens tussen een paar tientjes en een paar honderd euro kwijt.
Muurisolatie: Voeg isolatie toe aan de muren om geluid te blokkeren. Geluidsdichte deuren: Plaats geluidsdichte deuren in kamers waar geluidsoverlast een probleem is. Geluidsdichte ramen: vervang bestaande ramen met geluidsdichte ramen of voeg extra lagen glas toe.
Over het algemeen gelden de volgende niveaus van geluid als acceptabel per moment van de dag: Overdag: 50 tot 70 dB (geluid van een normaal gesprek)Avond: 45 tot 65 dB (geluid van een koelkast)Nacht: 40 tot 60 dB (geluid van gefluister)
Er zijn verschillende manieren waarop je muren geluiddicht kunt maken. Je kunt massa toevoegen aan de muur, een luchtspleet maken en dus verschillende isolerende materialen installeren. Toch is de meest eenvoudige en meest stijlvolle manier het bevestigen van Akupanelen aan de muur.
De kosten voor geluidsisolatie tussen woningen zijn gemiddeld vanaf zo'n 1.300 tot 1.600 euro voor een eengezinswoning. De geluidsisolatie kosten zijn mede afhankelijk van bereikbaarheid van de spouwmuur en het volume dat nodig is om deze te vullen.
Tempex platen zijn uitstekend geschikt voor het isoleren van vloeren, muren en andere oppervlaktes. Bovendien bieden ze extra stevigheid en geluidsisolatie aan muren of plafonds waar andere isolatiematerialen niet toe in staat zijn.
Als het gaat over geluidsisolatie geniet steenwol zeker de voorkeur boven glaswol, omdat Rockwool steenwol meer massa heeft dan glaswol (hoger soortelijk gewicht). Vooral voor het tegenhouden van de lagere tonen is dit natuurlijk belangrijk.