Chronische stress en een burn-out tasten je hersenen aan, ze verslechteren je korte termijn geheugen en verminderen je concentratievermogen. Uit onderzoek blijkt dat (matig intensief) sport en bewegen je hersenen helpt te herstellen.
Bij een burnout is het belangrijk om het sporten geleidelijk op te bouwen en voldoende rust te nemen. Het is goed om je lichaam tijd en ruimte te bieden om te wennen aan het sporten. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met korte sportsessies, van rond de 20 minuten.
Zo lang je heel vermoeid bent, is een korte, dagelijkse wandeling het beste. (Houd je niet van wandelen: zwemmen of fietsen is ook goed.) Zet de pas erin, maar jut je lichaam niet op. Zorg dat je niet buiten adem raakt.
Het is belangrijk om hierbij een vorm van structuur te vinden en te leren doseren. Gebruik daarom een goed gebalanceerd schema om te werken aan je conditie en kracht. Loop niet te hard van stapel. Sporten helpt om beter in je vel te zitten, maar na een burnout wil je jezelf niet helemaal afpeigeren.
“Rust uit en leer niks doen zonder schuldgevoel, maar houd wel structuur in je dag aan. Ga wat rondhangen, maar voorkom dat je meer gaat piekeren. Buitenlucht, een wandeling maken, naar de sauna, een massage, dat soort dingen doen vaak goed. Maar sporten is bij mensen met een burnout weer géén goed idee.
Zorg dat u structuur in uw dag houdt. Probeer ook thuis een paar taken vast te houden, zoals boodschappen doen of de kinderen naar school brengen. Plan de activiteiten die u goed aankunt, en wissel ze af met activiteiten die u ontspanning geven. Zorg voor voldoende slaap.
Er gebeurt meer om je heen dan dat je kunt verwerken waardoor je raakt overprikkeld. Door deze stress kun je vaak niet goed slapen, waardoor je vermoeid raakt. Deze vermoeidheid is vervolgens weer de oorzaak van verminderde concentratie. Zo kom je terecht in een vicieuze cirkel die lastig te doorbreken is.
Iemand met burn-out klachten heeft last van de volgende drie kenmerken: Spanningsklachten, zoals: lichamelijke vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen, onrustig slapen, piekeren en/of een gejaagd gevoel. Verliezen van grip op de situatie en een gevoel van machteloosheid.
Laten we even doorgaan op wandelen: hoe vaak en lang doe je dat met een burn-out? 'Zo'n drie keer per week, dus ongeveer om de dag, is ideaal. Je begint met maximaal een kwartiertje en bouwt op naar ongeveer een halfuurtje. Na een tijdje gaat je lichaam endorfine aanmaken en zul je merken dat je je rustig gaat voelen.
Burnout duurt het langst van alle werkgerelateerde psychische klachten. Opvallend is ook de grote spreiding in duur van burnout: van drie maanden tot meer dan een jaar. Waarom duurt het herstel soms zo lang? Patiënten ogen niet ziek, maar kunnen maanden, soms jaren niet normaal functioneren.
Door te gaan bewegen bereik je makkelijk een staat van ontspanning. Het lichaam reageert namelijk op sporten door je hormoonspiegel zo te reguleren dat je zowel tijdens, als na het sporten minder stress ervaart. Tijdens het sporten stimuleren we de productie van zogenaamde gelukshormonen.
Een subtiele dosis stress is nodig om goed te presteren. Het maakt ons alerter en geeft kracht en energie om te kunnen trainen. De juiste hoeveelheid stress zorgt ervoor dat je lichaam zich aanpast na een intensieve training. Op deze manier kweek je meer spiermassa en zorg je dat je conditie verbetert.
Dat kan door het lichaam voldoende herstelmogelijkheden te bieden met slaap en ontspanning, gezonde voeding én met beweging! Sport en bewegen heeft namelijk verschillende positieve effecten op het verminderen van stressklachten en op het herstel van de (hersen)schade als gevolg van langdurige, chronische stress.
Wandelen werkt stress verlagend
Door wandelen krijg je namelijk het stresshormoon cortisol uit je lijf. In tegenstelling tot fietsen en hardlopen, zorgt wandelen er namelijk voor dat je vertraagt en onthaast. Bij wandelen gaat het niet om de snelheid, afstand of de prestatie.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
Een burn-out kan dus zowel leiden tot afvallen als ook aankomen in gewicht. Een stressreactie zorgt ervoor dat het lichaam kiest om in leven te blijven.
Dit breingedeelte is betrokken bij veel emotionele en cognitieve functies. Hierdoor gaat een burn-out vaak ten koste van zaken zoals het denk- en leervermogen, concentratievermogen, probleemoplossend vermogen, geheugen en het vermogen om beslissingen te nemen.
Houd dagelijks een lange siësta. Liefst van 90 minuten of langer. Ga lekker liggen, probeer je te ontspannen en doe je ogen dicht. Als je niet kunt slapen: rusten is ook goed.
Je loon wordt – zolang je in dienst bent – doorbetaald door je werkgever. De ziektewet duurt maximaal 104 weken. Dit wil zeggen dat je twee jaar 'de tijd' hebt om beter te worden en te re-integreren op het werk.