De dichtheid van de platen is +/- 650 kilo per kuub (m3). De standaard spaanplaat is geschikt voor binnen toepassing en kan slecht tegen vocht.
Spaanplaat vochtwerend.
De spaanplaat zelf is niet watervast, de verlijming van de plaat zorgt voor de vochtwerende werking. De spaanplaat zet na contact met water of vocht nog wel uit, echter de uitzetting is minimaal, omdat de vochtwerende verlijming de spaandeeltjes bij elkaar houdt.
Antwoord. Een spaanplaat lijkt ons niet geschikt voor buitengebruik aangezien zelfs de vochtbestendige spaanplaten alleen bestand zijn tegen occasioneel vocht. OSB is een beter optie. Hiervan heb je zelfs specifieke soorten die geschikt zijn om langdurig blootgesteld te worden aan vochtige omstandigheden.
Onder de veelgebruikte toepassingen van spaanplaat vinden we onder andere het maken van kasten, bureau's, ledikanten en bureaubladen. Voor meubels wordt vaak gekozen voor een gemelamineerde spaanplaat.
Zo wordt er voor spaanplaat gebruikgemaakt van grovere houtspaanders in vergelijking met de fijnere houtvezels die bij MDF worden gebruikt. Hierdoor is spaanplaat over het algemeen lichter van gewicht dan MDF. Vaak is spaanplaat hierdoor ook wat grover dan MDF. Spaanplaat is beschikbaar in verschillende varianten.
Spaanplaat in zijn ruwe vorm is niet geschikt voor badkamers omdat het onomkeerbaar zwelt bij blootstelling aan vocht. Dit kan echter worden vermeden met een goede oppervlakteafdichting. Een set badkamermeubels van spaanplaat is dus in principe geen slecht idee.
Grofweg kan je aanhouden dat massief vuren- of populierenhout 10 tot 15 jaar goed blijft. Eikenhout en tropisch hout 25 tot 50 jaar. Wanneer je kiest voor een fineer houten kist, dat is spaanplaat met een heel dun laagje hout eroverheen, moet je rekening houden met een houdbaarheid van een maand.
OSB heeft grotere houtsnippers, waardoor deze platen over het algemeen een stuk sterker en buigzamer zijn. OSB is elastisch in de richting van de buitenste spanen. Daarbij komt ook nog eens dat OSB dikker is.
Spaanplaat. Wanneer er houtsplinters worden samengedrukt en vastgelijmd spreken we van spaanplaat. Deze techniek wordt toegepast vanuit een duurzaam oogpunt: resten hout waar anders niets meer mee gedaan kan worden, kunnen zo worden hergebruikt.
Voor vochtige ruimtes kun je de vochtwerende plaat van MDF gebruiken. Deze groene plaat is geïmpregneerd. Let op: deze plaat is niet geschikt voor buiten! Een ander soort MDF is de 'buig-MDF'.
Vochtwerend: vochtwerende gipsplaten zijn de beste keuze in natte ruimtes. Gebruik ze om je badkamerwand mee te bekleden of zelfs als ondergrond voor de tegels in de douche of omkadering van het bad. Ook in de keuken zijn deze platen, te herkennen aan hun groene kleur, erg geschikt.
Kun je spaanplaat verven, ook als dit gelamineerd is? Met de verf van Sikkens en Sigma kun je daar uitstekend mee aan de slag. Het is belangrijk om dit in voldoende lagen te doen. Normaal gesproken zal je 3 tot 4 lagen moeten aanbrengen, waarmee je zorgt voor een goed dekkend geheel.
Volledig houten platen (multiplex) en houtvezelplaten (spaanplaten of cementgebonden spaanplaten) zijn met de huidige stand der techniek niet geschikt om rechtstreeks op te tegelen.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
OBS platen waterbestendig
De watervaste lijm maakt de OSB platen redelijk watervast. Langdurige blootstelling aan regen en wind kan echter wel van invloed zijn op de kwaliteit van de platen, waardoor het raadzaam is om bij gebruik op het dak de platen te beschermen met folie.
Spaanplaat wordt gemaakt uit zaagsel, kleine stukjes (spaanders) hout en een bindmiddel, meestal een kunsthars. Deze houtspaanders komen niet alleen van bomen, maar ook worden er soms kleine stukjes gebruikt van houtachtige planten zoals vlas, rijststro en rietsuikerstro.
De wetgever gaat er van uit dat na een begraving van 10 jaar een lichaam helemaal geskeletteerd is. Dat houdt in dat alleen de belangrijkste grote botten over zijn. Bij sommige mensen zal dit al na 5 of 7 jaar het geval zijn, afhankelijk van de omstandigheden.
De sterkste en kwaliteit van multiplex wordt met name bepaald door de houtsoort waar het van is gemaakt. Zo heeft hardhout een zeer hoge kwaliteit en kan het goed gebruikt worden voor buiten, terwijl naaldhout lichter en goedkoper is maar vooral voor binnen gebruik is bedoeld.
Weefsel van organen wordt vernietigd, lichaamscellen worden in hoog tempo afgebroken, de huid verkleurt en raakt los. Vet neemt de langste tijd om te verteren, dus billen en dijen zitten er als laatste aan. Na zo'n tien jaar is alleen het skelet nog over.
Voor een vochtige ruimte, zoals een badkamer, raden we aan om tropisch hardhout te gebruiken. Deze houtsoort is beter geschikt voor een vochtige ruimte dan fijnere houtsoorten zoals eiken, kerselaar, cedar of douglas.
Een ideale optie voor de badkamer is tropisch hardhout. Dit is namelijk een duurzame variant, die erg geschikt is voor een vochtige ruimte. Een aantal voorbeelden hiervan zijn merbeau, iroko en azobé. Deze hebben allemaal een unieke uitstraling en zorgen voor een bijzondere sfeer.
MDF is hét materiaal voor meubelwerk en interieurtoepassingen. Dit kan een kast, een wand of een gehele ombouw zijn. Met deze vochtwerende variant is het meubel ook geschikt in de badkamer, garage of keuken.