"Bruiswater kan je tanden flink beschadigen omdat het koolzuur en de vaak toegevoegde smaakjes erin de zuurtegraad van het water de hoogte injagen, wat slecht is voor je tandglazuur en op termijn kan leiden tot overgevoelige tanden en een gaatje meer", aldus The Washington Post . Gelukkig is er ook goed nieuws.
Water met koolzuur kan er voor zorgen dat je brandend maagzuur wordt verergerd. Als je echter nergens last van hebt zal spa rood er niet spontaan voor zorgen dat je last krijgt van brandend maagzuur. Over het algemeen wordt gesteld dat dranken met prik het effect van brandend maagzuur kunnen versterken.
Er is namelijk een verschil in de voedingswaarde. Spa rood beschikt over meer metalen en meer mineraalzouten (droogrest). Spa blauw is dus gezonder.
Laag zoutgehalte (natrium)
Zout is onder meer belangrijk voor het regelen van de vochtbalans in het lichaam. Te veel zout eten kan echter schadelijk zijn voor de nieren of leiden tot een hoge bloeddruk. SPA® Reine bevat slechts 3 mg zout per liter en wordt daarom aanbevolen bij een zoutarm dieet.
Antwoord. Standaardtaal in het hele taalgebied zijn spuitwater, bruisend water en bruiswater. Deze aanduidingen worden vaker in België dan in Nederland gebruikt. Spa rood is standaardtaal in Nederland voor koolzuurhoudend water uit een fles; spa bruis is standaardtaal in België.
- Het koolzuur is slecht voor uw maag en darmen
De kleine hoeveelheid die dan toch de maag bereikt, wordt snel opgenomen door de maagwand. Deze mythe klopt dus enkel voor mensen met reeds een gevoelige maag of darmen want het gas in spuitwater kan dan soms een opgeblazen gevoel bezorgen.
Dat zit zo: het koolzuur kan zorgen voor extra lucht in je maagdarmstelsel, wat leidt tot boeren, een opgezette buik en winderigheid. Daarvoor waarschuwt maag-darmspecialist dokter Simon Anderson. “Dit is vooral oncomfortabel en soms ronduit pijnlijk voor mensen met prikkelbare darmen.
In Spa Rood (en andere soorten bruisend water) zit enkel koolzuur, wat niet zo heel zuur is.
Dit is ook mineraalwater, maar hieraan worden zuren toegevoegd en ook suikers. In de originele Spa Citroen zit bijvoorbeeld maar liefst 5,2% citroensap, wat gewoon een regelrechte zuuraanval is op je tandglazuur. Zeker gecombineerd met suiker. Daarnaast bevatten deze varianten ook heel veel onnodige suikers.
Mythe 3: koolzuurhoudend water is slecht voor je nieren
Er wordt wel gezegd dat bruisend water de kans op nierstenen vergroot, maar ook hier is geen wetenschappelijk bewijs voor deze uitspraak.
Is koolzuur in dranken slecht voor je gezondheid? Nee, in principe hoeft dat niet zo te zijn. Je krijgt geen slecht gebit van koolzuur en voedingsstoffen worden niet slechter opgenomen door de koolzuur in een drankje.
Water met koolzuur (prik) is iets zuurder dan water zonder koolzuur. Maar het is niet zo zuur dat het slecht is voor je tanden. Je kunt het elke dag drinken, al is het beter om te kiezen voor kraanwater, vanwege het milieu en je portemonnee.
Is Nederlands kraanwater veilig? Ja. De eisen die aan kraanwater worden gesteld op het gebied van biologische en chemische veiligheid zijn erg hoog, en de kwaliteit wordt door middel van regelmatige analyses streng bewaakt. Een enkele keer geven drinkwaterbedrijven een kookadvies.
Een SodaStream soda bevat 50% minder suikers dan een reguliere frisdrank en met de nieuwe Stevia collectie drink je zelfs een volledig natuurlijk en suikervrij product.” Als we naar het etiket van bijvoorbeeld de (gewone) cola kijken, hebben we niet het idee dat het echt gezond is.
Een fles spuitwater zal dan ook meer spuiten wanneer ze warm is dan wanneer ze gekoeld is. Breng je spuitwater aan de kook dan zal het gas beetje per beetje ontsnappen uit het water en in de lucht komen. Daar zie je het natuurlijk niet meer. Je houdt daarna "plat" water over.
Heel lang heeft men gemeend dat plat water (bronwater) gezonder zou zijn dan bruiswater, maar dat is niet zo. Er werd zelfs beweerd dat bruiswater ongezond zou zijn omdat het koolzuur bevat. Velen dachten dat koolzuur verzurend zou werken. Dit is onzin want dit heeft niets met het zuur-base evenwicht te maken.
Mythe 2: Bruiswater is slecht voor maag en darmen
Bruiswater veroorzaakt ook geen brandend maagzuur. Maar als u veel last hebt van maagzuur of reflux, dan zou koolzuur dit wel enigszins kunnen verergeren. Anderzijds kan het drinken van koolzuurhoudend water u laten boeren.
Bruisend water is dikmakend: fabel
Er zitten net zoveel (of eigenlijk weinig) kilocaloriën in bruisend water als in gewoon water. Het is dus niet zo dat bruisend water ervoor kan zorgen dat u aankomt. Wel is het zo dat het koolzuur in het water ervoor kan zorgen dat u een opgeblazen gevoel heeft.
Water, koffie en thee zijn een goede keuze. Omdat vezels vocht binden, kunnen ze namelijk alleen goed hun werk doen als je ook voldoende drinkt. Drink je te weinig, dan kan dat zorgen voor harde en droge ontlasting.
Gastro-enterologen waarschuwen dat de cafeïne in koffie ervoor kan zorgen dat het voedsel de maag te snel verlaat, wat voor een opgeblazen maag zorgt. Het heeft ook de neiging om spasmes in het spijsverteringskanaal en darm te veroorzaken. Ook dit kan voor een opgeblazen maag zorgen.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Is bruiswater ongezonder dan plat water? Daar kunnen we vrij kort over zijn: nee, dat is het niet. Er kan zelfs gezegd worden dat bruisend water op sommige vlakken beter voor je is dan gewoon kraanwater. Toch raden we aan om alles met mate te drinken.
Als water koolzuurgas bevat, betekent dit dat er koolstofdioxide, oftewel CO2 aan is toegevoegd. Koolzuurgas wordt opgelost tot koolzuur in kraanwater, mineraalwater of bronwater, wat zichtbaar is aan de belletjes in het water. Door de toevoeging van koolzuurgas veranderen zowel de smaak als het mondgevoel.
Nadat je twee glazen cola hebt ingeschonken, kun je in de fles knijpen, zodat al het overige lucht weg is. Het koolzuur kan in een volle fles frisdrank niet uit de vloeistof ontsnappen, omdat er nauwelijks lucht in de fles zit. Hoe leger de fles wordt, hoe groter de hoeveelheid lucht waar het koolzuur naartoe kan gaan.