Je maakt van je soep in een wip een volwaardige maaltijd door er een portie koolhydraten en eiwitten aan toe te voegen. Zeker in tijden waarin je hoofd niet naar koken staat een oppepper. Een voedzame maaltijd bestaat voor de helft uit seizoensgroenten, bevat een vierde aan koolhydraten en een vierde aan eiwitten.
Soep is een lekker en gezond tussendoortje, maar kan ook als complete maaltijd (als je er volop groenten in stopt en ook eiwitten als gekookt ei, peulvruchten, vlees, vis of kip). Soep is handig om, in de vriezer, achter de hand te hebben. Ideaal na een drukke werkdag of bij onverwachts bezoek rond lunchtijd.
Als soep het enige is dat u eet, kan het zijn dat het u niet voldoende voedingsstoffen levert . Het is het beste om soep te eten als onderdeel van een uitgebalanceerde maaltijd met een verscheidenheid aan fruit, groenten, volkoren granen en magere eiwitbronnen.
Soep is een maaltijd die rijk aan water is, dit zorgt er dus voor dat je er minder van hoeft te nuttigen om je voldaan te voelen. Een portie soep is dus niet alleen goed voor de dagelijkse hoeveelheid groenten, maar ook voor de dagelijkse hoeveelheid vocht.
Soep is een goedkoop, gezond en snel alternatief voor een warme maaltijd. Wie kiest voor een lekkere kom soep als lichte snack, vermijdt dat hij tussendoor gaat snoepen. Groentesoep bevat weinig calorieën, vetten en cholesterol. Zo bevat een portie groentesoep (250 ml) maar 65 kcal!
Soep zit vol vitamines, mineralen en vezels
Maar andere gezonde stoffen, zoals bètacaroteen (wortelen) en lycopeen (tomaten), worden uit soep juist beter in het lichaam opgenomen. Mineralen zoals kalium, wat veel in groenten zit, blijven ook goed aanwezig in soep.
Soep als lunch is een gezond alternatief voor een belegd broodje. Bovendien kan je soep vooraf klaarmaken en zelfs in porties invriezen. Je kan er ook naar hartenlust mee variëren. Met deze recepten wordt je soepje nooit saai!
Reken op ongeveer 500 ml soep per persoon als het een maaltijdsoep wordt, iets minder als er veel 'vulling' in zit zoals b.v. bij bouillabaisse.Voor gewone soep heb je al genoeg met 200 tot 250 ml per persoon.
Goed voor de lijn.Mensen die vaak soep eten, hebben minder last van een hoog cholesterol en overgewicht. Soep levert over het algemeen weinig calorieën, afhankelijk van hoe je de soep maakt. Een soep op basis van veel groenen en peulvruchten, levert per portie van 250 ml ongeveer 100 – 150 calorieen.
Voor degenen die een intensiever regime wensen, kan een groentesoep twee maaltijden per dag vervangen gedurende vijf tot zeven dagen, zonder negatieve bijwerkingen .
Het soepdieet behoort tot de crash diëten. Doordat je weinig calorieën eet zal je op de korte termijn veel gewicht verliezen. Echter is het risico op een tekort aan voedingsstoffen ook erg groot. Doordat je extreem weinig eet krijg je te weinig vitaminen, mineralen, vezels en andere belangrijke voedingsstoffen binnen.
Soepen zijn snel klaar en zo troostend. Hier zijn drie basisregels voor een soep die voldoende bevredigend is om als volledige maaltijd te worden beschouwd. Groenten in een soep eten is een goede manier om gemakkelijk de helft van je bord te vullen tijdens de maaltijd . Pompoen, wortel, prei, boerenkool, groene erwten, maïs…
Laag in calorieën
Een andere reden waarom veel gezondheidsexperts soep aanbevelen als voorgerecht, is dat het de perfecte snack is om uw gewicht onder controle te houden en obesitas te bestrijden .
dossier Soep is een goede manier om kinderen groenten te doen eten of te laten wennen aan de smaak van diverse groenten, maar ook voor volwassenen is dagelijks een tas soep drinken een goed idee.
Bouillon is eigenlijk alleen gezond als u het zelf maakt. Wie bouillonblokjes gebruikt, krijgt vooral veel zout binnen. Eerder dit jaar doet de Consumentenbond onderzoek naar de bestanddelen van deze blokjes en wordt duidelijk dat 16 van de 49 onderzochte exemplaren vooral veel zout bevatten.
Stevige soepen zoals Russische Borsch, Vietnamese pho en Italiaanse Minestrone worden beschouwd als hoofdgerechten. Ze hebben een passende mix van groenten, eiwitten en koolhydraten in één kom. Dikke soepen die niet alleen de bouillon bevatten, maar ook toppings die ze weelderig maken, kunnen als avondeten worden gegeten.
Ze zijn goed voor je.
Hoewel sommige soepen een heel dieet kunnen overhoop halen ( varianten op basis van room kunnen bijzonder veel vet en calorieën bevatten ), zijn de meeste een prima manier om aan uw dagelijkse portie groenten te komen.
Je mag ook gerust de hele dag door (magere) soep drinken, maar let toch op voor 's avonds, zeker als je last hebt van reflux (zuurbrand). Op een laat tijdstip soep drinken, kan je letterlijk zure oprispingen bezorgen (maar dat geldt voor alle voedingsmiddelen).
Gezonde soepen
Een goede gezonde soep zit boordevol vitamines en mineralen; zeker als je 'm maakt met allerlei verschillende soorten groenten. Denk hierbij aan klassieke combi's zoals broccoli, tomaten, en courgette, die niet alleen megalekker smaken, maar ook essentiële voedingsstoffen leveren.
Ga voor bloem of maïszetmeel
Dat trucje kun je ook gebruiken als je soep te dun blijkt. Meng 1 el bloem of maïzena met 3 el soep in een apart kommetje, en voeg dat mengsel opnieuw toe aan je soep. Breng zachtjes aan de kook en laat enkele minuten pruttelen.
Ondanks dat je de soep ongelimiteerd mag eten zal je snel weer trek hebben. Een soep vult niet goed, omdat het vooral water bevat. Ook de groenten zijn niet de beste manier van vulling. Doordat de dieet soep weinig calorieën bevat, krijg je ook snel weer honger.
Een kop soep is standaard 250 ml, in een diep bord kan doorgaans ook 250 tot 350 ml. Dient de soep als voorgerecht bij een meergangendiner, dan is 150 à 200 ml ruim voldoende. Maak je een maaltijdsoep, voorzie dan 500 ml soep per persoon, of iets minder als er veel extra's in zitten.
Als je wilt afvallen is het vanwege het hoge koolhydraatgehalte verstandig om niet te vaak brood als lunch te eten. Je kunt dan beter voor een broodloze lunch kiezen, zoals een rijkgevulde salade, een omelet, maaltijdsoep of kwark met fruit en noten.