Hoe zuiverder de smaragd, hoe duurder je hem betaalt. Per karaat kost smaragd soms meer dan diamant.
Zo zijn sommige smaragden wel tot twintig keer zeldzamer dan diamanten. Smaragd bestaat uit het mineraal beril en bevat ook chroom, wat zorgt voor de typerende groene kleur.
Zoals reeds beschreven, worden smaragden gewogen in karaat. Smaragden worden momenteel gewaardeerd op gemiddeld 2.451,83 USD per karaat. Prijs van smaragd op dit moment (08/20): 1 karaat 2.451,83 USD of 2080,13 EUR.
Een losse smaragd kopen is enorm prijzig, voor een klein steentje heldergroene smaragd betaal je al snel een paar honderd euro. Hoe groter en mooier smaragd is, hoe duurder het wordt. Omdat deze steen zo duur is worden er ook veel imitatie stenen gemaakt, deze zijn een stuk goedkoper.
Echte smaragden zijn kleursplitsend, ze lijken blauwgroen aan de ene kant en licht geelgroen aan de andere kant. Een sterke kleursplitsing (twee sterk verschillende kleuren) is een teken van een smaragd van hoge kwaliteit.
1. Blauwe diamant – €3.930.000 per karaat. De duurste edelsteen ter wereld is de prachtige blauwe diamant. Het is enorm zeldzaam om een perfect exemplaar van deze edelsteen te vinden, waardoor de prijs enorm stijgt.
Werking. Smaragd activeert het hart chakra en stimuleert liefde, inspiratie, openheid, oprechtheid, positiviteit, genieten van het leven en gevoel van eenheid en heeft hierdoor een positieve werking op relaties, vriendschappen en de samenwerking in groepen.
De naam smaragd vindt zijn herkomst in het Latijnse smaragdus en in het Griekse smaragdos (groene steen). De steen stond in het algemeen symbool voor macht, eeuwige jeugd en onsterfelijkheid. De kleur is zo bijzonder dat die zijn eigen naam heeft: smaragdgroen.
Smaragd is een variant van het mineraal beril (of beryl), net als z'n zusje aquamarijn. Beide stenen genieten faam als een koninklijke steen. Niet alle groene beril is smaragd. De kleur moet echt heldergroen, grasgroen of smaragdgroen zijn.
In de jaren 60 werd in de VS de definitie van smaragd ("emerald" in het Engels) aangepast door de edelsteenindustrie. Ook stenen die gekleurd zijn door vanadium mochten daar voortaan als smaragd worden verkocht. Die veranderde definitie wordt niet erkend in Europa.
Smaragdgroen – emerald groen – is een midden groene tint die gebaseerd is op de kleur van de edelsteen smaragd.
Swarovski Zirconia is geen synthetische diamant, maar het is algemeen bekend als een diamantimitatie.
De stof absorbeert rood licht, waardoor de edelsteen een blauwe kleur krijgt. Blauwe diamanten bestaan uit veel verschillende tinten. De Hope Diamond is een van de bekendste blauwe diamanten.
Tanzaniet. Tanzaniet is een zeldzame edelsteensoort afkomstig van de Merelaniheuvels, aan de voet van de Kilimanjaro in Tanzania. De edelsteen werd pas ontdekt in 1967. Tanzaniet komt zo weinig voor op aarde dat deze soort mogelijk over twintig tot dertig jaar volledig uitgeput is.
Jade is te herkennen aan het vettige oppervlak, de typerende tint groen, en de zwarte vlekjes. De steen heeft bovendien een vezelige structuur, wat verwerking lastig maakt. De meest gewaardeerde en dure soort jade is smaragdgroen, en heet wel Imperial jade. De bekendste leden van de jadefamilie zijn jadeïet en nefriet.
Smaragd ons een groene variëteit van beryl, een beryllium-aluminiumsilicaat met een hardheid van 7,5 tot 8. Het kristalstelsel is hexagonaal (trigonaal). De term 'smaragd' is afgeleid van het Griekse smaragdos, wat 'groene steen' betekent. Vroeger werd deze term ook voor veel andere groene siersteen gebruikt.
Werking. Diamant is heel zuivere, geconcentreerde lichtenergie en bijzonder krachtig en intens. Het versterkt je verbinding met Goddelijke en hogere energieën en bevordert hierdoor spirituele inzichten en helderziendheid.
Voorbeelden van groene edelstenen en mineralen zijn: jade, aventurijn, amazoniet, malachiet, phreniet, morganiet.
Zirkonia (of “cubic zirconia”) is de meest populaire kunstmatige steen. Het lijkt het meeste op de diamant, omdat het een vergelijkbare glans heeft en ook sprankelt als je het tegen het licht houdt.
De robijn is de meest zeldzame edelsteen, met uitzondering van de diamant, en is een rode edelsteen. De waarde van een robijn is dan ook vrij hoog, hoewel nog lager dan de waarde van een diamant.
In tegenstelling tot diamant, waarbij de slijpvorm een belangrijke rol speelt voor de waarde, is dat bij saffier minder het geval. In functie van de kleur en helderheid wordt bij een saffier geopteerd voor een ovale, ronde, cushion, emerald of cabochon slijpvorm.