Zo zit een sinaasappel boordevol vitamine A, vitamine C en andere mineralen. Verder kan het regelmatig drinken van sinaasappelsap helpen met het verlagen van slechte cholesterol en het verhogen van het HDL gehalte in het bloed.
De vezels in fruit (pectine) hebben directe invloed op het cholesterol en kunnen het LDL-cholesterol verlagen. Appels, aardbeien, druiven en citrusfruit zitten er vol mee. Daarnaast heeft veel groente en fruit eten een gunstig effect op de bloeddruk en andere gezondheidsvoordelen.
Citrusvruchten bevatten veel gezonde voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. Alle soorten vruchten passen net als groente, peulvruchten en volkoren graanproducten in een gezond voedingspatroon. Eet elke dag tenminste 2 stuks fruit voor een goede gezondheid.
Natuurlijk sinaasappelsap bevat aanzienlijke hoeveelheden vitamine C, foliumzuur, kalium, vezels en bioactieve flavonoïden (6) , die allemaal bijdragen aan een gezond dieet. Eerdere studies hebben aangetoond dat de consumptie van sinaasappelsap de niveaus van totaal cholesterol (TC) en LDL-C aanzienlijk verlaagt(7) .
Sinaasappels en mandarijnen staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit.
Het eten van sinaasappels verkleint daarnaast de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, reuma en verlaagt je bloeddruk.
Als je puur kijkt naar het gehalte vitamine c, dan heeft een mandarijn 55 mg per 100 gram vruchtvlees en een sinaasappel kan tot 80 mg vitamine c per 100 gram vruchtvlees hebben. Dan zou een sinaasappel op die manier gezonder zijn.
Matig met vlees en varieer met peulvruchten, noten, vis en ei. Voor een goed cholesterolgehalte, raden we aan om je in elk geval te houden aan: 1x per week peulvruchten, zoals bruine bonen, linzen en kikkererwten. 1x per week vette vis, zoals zalm, haring en makreel.
Citrusvruchten bevatten ook kalium, een elektrolyt die gunstig is voor je hartgezondheid. Kalium helpt de bloeddruk te reguleren en vermindert het risico op hartaandoeningen. Door regelmatig citrusvruchten te eten, kun je je hart een handje helpen en je cardiovasculaire systeem in topconditie houden.
Cardiovasculaire beschermende eigenschappen: Citrusflavonoïden helpen voorkomen dat rode bloedcellen samenklonteren, waardoor het risico op bloedstolsels afneemt. Citrusvruchtensap bevat ook hoge niveaus van zowel oplosbare als onoplosbare vezels, die kunnen helpen bij het beheersen van hoge cholesterolwaarden , wat verdere bescherming biedt tegen hart- en vaatziekten.
Sinaasappels bevatten veel pectine, wat zich bevindt in de celwanden van de vrucht. Dit stofje wordt vooral gebruikt om jams te maken, maar het heeft nog veel meer voordelen. Pectine is een fermenteerbare vezel die de stoelgang bevordert en het LDL-cholesterol niveau in het bloed kan verlagen.
Als u geen specifieke gezondheidsproblemen hebt, zijn sinaasappelen een vrucht die u altijd kunt eten, zelfs als een smakelijke traktatie aan het einde van een maaltijd . Het consumeren van sinaasappelen na de maaltijd moet onder controle worden gehouden als u maagproblemen hebt, zoals reflux en gastritis.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper). De braam is de meest calciumrijke fruitsoort.
Wees matig met suiker en zout. Beperk het gebruik van sterk gezouten en erg zoete producten zoals kant-en-klare sauzen en soepen, zoutjes, snoep en frisdrank. Eet voldoende bonen, soja, noten en zaden (een bron van onverzadigde vetten). Kies volkoren graanproducten voor voldoende vezels.
De verhouding tussen LDL- en HDL-cholesterol kun je verbeteren door matig te zijn met verzadigd vet en verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet. Dat kan door magere producten te kiezen, en harde vetten te vervangen door halvarine, zachte margarine en vloeibaar bak- en braadvet of olie.
Zo kan bijvoorbeeld het eten van een banaan cholesterol helpen verlagen omdat ze rijk zijn aan die onverteerbare vezels. Daarnaast vind je deze vezels ook in biologische peulvruchten, psyllium, zoete aardappelen, appels, aardappels, citrusvruchten en peren.
Een aantal voedingsstoffen en plantenstoffen die in sinaasappelen voorkomen, waaronder vitamine C, flavonoïden en carotenoïden, kunnen de gezondheid van het hart bevorderen en het risico op hartziekten verminderen als u ze in optimale hoeveelheden consumeert ( 16 , 17 , 18 ).
Dat betekent dat een volwassene (65,8 kg) zonder risico op één dag de schil van 3,8 sinaasappels kan eten.Een kind (18,4 kg) kan de schil van 1,1 sinaasappel eten zonder risico.
Voedingsmiddelen die veel zout bevatten: Soepen, kant-en-klare jus en sauzen, kant- en-klaar maaltijden, bouillon(-blokjes), ketjap, strooiaroma, kruidenmengsels, vleeswaren, zoals rauwe ham, worstsoorten en rookvlees, gekruid vlees, rookworst, hamburgers, kaas, haring, zoutjes, borrelnootjes, snacks, zoals bamiballen, ...
Verhoging cholesterol door het eten van eieren? Nee, echt niet! Door het eten van eieren verbeter je juist je cholesterol en je verhoogt zeker niet de kans op hart en vaatziekten. Dit is dus een fabel.
Normaalwaarden cholesterol
Je totale cholesterol zou niet hoger dan 200 tot 238 mg/dl zijn. Wanneer je totale cholesterolgehalte boven de 240 mg/dl is, wordt het zelfs gevaarlijk en met je je cholesterol verlagen.
Statines zijn de eerste keuze voor artsen. Meestal wordt gestart met het voorschrijven van simvastatine. Als hiermee het cholesterol niet genoeg daalt, dan kan de arts een andere statine voorschrijven. Bijvoorbeeld atorvastatine of rosuvastatine.
Een sinaasappel is niet alleen gezond, omdat de citrusvrucht rijk is aan vitamine C, maar dus ook aan voedingsvezels. En die zijn niet alleen goed om je cholesterolniveau op peil te houden, ook je bloedsuikerspiegel wordt er heel blij van.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
11. Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.