De siësta komt voort uit de elfde eeuw en is door de jaren heen een echte gewoonte in Spanje geworden. Een echte siësta duurt tussen de 15 en 30 minuten en is een moment voor de bevolking om in stilte uit te rusten, zodat er nieuwe energie verkregen kan worden voor de rest van de dag.
De Spanjaarden hebben die siësta maar goed bedacht! Zoals je vast wel weet is een siësta een middagdutje dat wordt gehouden om het warmste moment van de dag te vermijden. Door de siësta is de dagindeling van de Spanjaarden anders dan je gewend bent en dit zorgt bij reizigers soms voor wat verwarring.
Spanjaarden werken tot acht uur 's avonds
Spanjaarden zijn de koningen van het late leven. Ze zijn gewend om een lange middagpauze te houden, om de hitte te ontvluchten. De lunchpauze start meestal om twee uur in de middag en duurt makkelijk tot vier uur. Vaak zijn winkels in die uren ook dicht.
Een siësta duurt vaak tussen de 15 en 30 minuten. De Spanjaarden duiken dan niet hun bed in, maar zoeken een rustig plekje op in de schaduw. In het park, languit onder een boom of in hun luie stoel. Dit middagdutje is heilig!
Rond 2 uur begint in Spanje Siësta, wat letterlijk middagdutje betekent. Dit is in Nederland te vergelijken met de lunch, alleen is dit in Spanje veel langer en uitgebreider. Rond deze tijd komen de Spaanse Specialiteiten op tafel en eet iedereen gezellig met elkaar.
De siësta komt voort uit de elfde eeuw en is door de jaren heen een echte gewoonte in Spanje geworden. Een echte siësta duurt tussen de 15 en 30 minuten en is een moment voor de bevolking om in stilte uit te rusten, zodat er nieuwe energie verkregen kan worden voor de rest van de dag.
Uit een eerdere onderzoeken was al eens gebleken dat slapen of een middagdutje goed is voor het immuunsysteem en de gezondheid in het algemeen, mist niet langer dan 40 minuten. Volgens de onderzoekers is een kleine siësta van 30 minuten voldoende om het lichaam tot rust te laten komen en de nachtrust te bevorderen.
Desayuno en Almuerzo
Velen slaan het eerste ontbijt over. Zo gaan de werklui in ons dorp 's ochtends vroeg naar het café voor een koffie of een flinke borrel en gaan aan het werk tot een uur of 10.00/10.30 uur. Dan laten ze alles vallen waar ze mee bezig zijn en gaan ze pas echt ontbijten.
In Spanje hebben de schoolkinderen ongeveer drie maanden zomervakantie tussen om en nabij 20 juni en 11 september (verschillend per regio).
Spanjaarden genieten van eten
Zeker op zondag en tijdens feestdagen duurt la Comida (de lunch) rustig enkele uren met diverse gangen en de bijbehorende drankjes erbij. Vaak neemt iedereen ook wat mee bij een lunch thuis met een gemengd gezelschap. Een gerecht, een delicatesse uit een bepaalde streek of een fles drank.
Het avondeten valt voor Nederlandse begrippen wel heel erg laat: pas rond 21:00 of 21:30 beginnen Spanjaarden aan het avondeten. In het weekend en in de zomer gebeurt ook met regelmaat dat men pas na 22:00 uur gaat eten.
De Grieken noemen hun siësta “messimeri”. Rond 14:00 uur en 17:00 uur doen de Grieken een dutje en sluiten ze de deuren van hun winkeltjes. Voor de Grieken is dit middagdutje heel normaal en het is dan ook erg onbeleefd om iemand te storen rond dit tijdstip.
Op de Canarische Eilanden is dit gegeven ook nog in gebruik, in mindere mate dan vroeger omdat er druk is vanuit de regering en vooral vanuit de Europese Unie. Het beroemdste woord in alle Spaansprekende landen, na mañana is siesta.
Van tapas hapjes zoals patatas bravas, albondigas (gehaktballetjes in tomatensaus) en garnalen met knoflook tot aan gazpacho en paella! Maar ook lokale Spaanse gerechten zoals salmojero en tumbet vind je hier. En vergeet de churros als toetje niet.
Vertaal siësta van Nederlands naar Frans
sieste; dodo; méridienne; petit somme; somme.
Valencia's openingstijden zijn als volgt: maandag t/m zaterdag: 10.00 – 14.00 uur en 17.00 – 20.30 uur. In de middag sluiten de winkels namelijk voor de siësta. De bekende winkelketens en grote shoppingmalls sluiten niet en zijn doorgaans geopend van 10.00 – 21.00 uur of zelfs tot 22.00 uur in de shoppingmalls.
Spanje kent geen schoolvakantie in februari (voorjaarsvakantie) en in mei (de meivakantie), zoals we wel kennen in België en Nederland!
Alle werknemers in Spanje hebben in principe recht op 30 vakantiedagen wat kalenderdagen zijn en waarvan 22 werkdagen zijn. Het aantal dagen waar werknemers recht op hebben kan echter variëren afhankelijk van de arbeidsovereenkomsten.
Het Spaanse onderwijssysteem
In Spanje beginnen ze nog een jaartje later. De leerplicht gaat in vanaf het zesde jaar en je kinderen zijn, net als in Nederland, verplicht tot hun zestiende onderwijs te volgen. Voor hun zesde levensjaar kunnen je kinderen al naar de kleuterschool, waar ze vanaf hun derde terecht kunnen.
Ze zijn zelfverzekerd en ambitieus
Ze zitten echter niet alleen maar te wachten tot er goede dingen met hen gebeuren. Spaanse vrouwen zijn ook erg ambitieus. Ze hebben een proactief karakter en ze zijn altijd in beweging en werken aan het verbeteren van hun leven en het leven van hun geliefden.
Anders dan in Nederland eten ze in Spanje alle gerechten los van elkaar. Bij Spaans eten is dat dus beduidend anders dan wat wij gewend zijn. Waar wij Nederlanders de aardappels, groenten en vlees of vis tegelijk op één bord doen, eten de Spanjaarden doorgaans eerst de rijst of aardappelen.
Men werkt gemiddeld in de winter van 9 tot 14 uur en van 17 tot 20 uur. In de zomer is de werkdag van 7 tot 15 uur. Winkels gaan meestal pas in de ochtend om 10 uur open en in de middag om half zes en in de zomer zelfs later.
'Het perfecte middagdutje duurt tussen de 10 en 20 minuten. Wanneer je powernap langer dan 20 minuten duurt, bevindt je lichaam zich niet meer in een lichte maar diepe slaapfase', aldus Beers. Je kan de diepe slaapfase zien als het gevarengebied van een middagdutje.