Heb je toch schoorsteenbrand gehad? Dan ben je hiervoor verzekerd als je een opstalverzekering hebt. De verzekeraar vergoedt in de meeste gevallen de schade die is ontstaan door de brand. Helaas wordt rook- en roetschade niet altijd vergoed als dit het gevolg is van het gebruik van een open haard of kachel.
Verzekeraars in Nederland stellen vaak de eis dat er altijd goed onderhoud heeft plaatsgevonden aan de schoorsteen. Dit betekent dus dat er minimaal eenmaal per jaar geveegd moet worden, om schoorsteenbranden te voorkomen. Wie veel stookt doet er verstandig aan om dit zelfs vaker dan eenmaal per jaar te laten doen.
Hoe herken je een schoorsteenbrand? Tijdens een schoorsteenbrand is er buitengewoon veel rookontwikkeling. Het is zelfs mogelijk dat de rook naar binnen slaat. Naast de aanwezigheid van grote hoeveelheden rook, zul je de schoorsteenbrand ook herkennen aan een "loeiend en bulderend" geluid.
De reiniging van de schoorsteen is een onderdeel van het verplichte onderhoud van de centrale-verwarmingsinstallatie (cv). Voor een cv op stookolie of vaste brandstof moet dat onderhoud jaarlijks. Voor een cv op gas moet dat onderhoud 2-jaarlijks.
De kosten van het renoveren van de schoorsteen inclusief het rookgaskanaal begint bij 1000 euro en kan oplopen tot 5000 euro.
Wanneer schoorsteenvegen
Bij gebruik van hout, kolen of olie, wanneer u de kachel of open haard als sfeerverwarming gebruikt, is één keer per jaar vegen voldoende. Bij intensief gebruik, bijvoorbeeld als hoofd- of bijverwarming, is het verstandig om het kanaal twee keer per jaar te laten vegen.
Als je een schoorsteenbrand blust met water ontstaat er stoom. Een liter water wordt omgezet in 1700 liter stoom en dat kan de schoorsteen niet snel genoeg afvoeren. Het rookkanaal kan dan scheuren en soms ontstaat er zelfs een explosie.
De wettelijke opdrachten van de brandweer, zoals het blussen van een brand of het bevrijden van een slachtoffer uit een voertuig, zijn in principe gratis.
Wat je wel moet doen bij een schoorsteenbrand
Doof het vuur in de haard met zand of zout. Sluit de luchttoevoer en deurtjes van de haard. Bel de brandweer via telefoonnummer 112. Zet daarna de ramen in huis open.
Schoorsteenbrand blussen
Sluit de schoorsteenklep. Sluit de luchttoevoer van de kachel en bij een haard de deurtjes. Bel 112. Ventileer de ruimte vanwege koolmonoxide (ook als het buiten vriest!).
Hoeveel hout je dus per avond stookt is volledig afhankelijk van hoe lang je de houtkachel of openhaard wilt laten branden. Je mag ervan uitgaan dat een blok haardhout van de zachte variant ongeveer 1-1,5 uur brandt en een hardhouten blok ongeveer 1,5-2 uur. Uiteraard afhankelijk van de grootte van het houtblok ð .
Een (haard)vuur in houtkachels of houthaarden levert de minste schadelijke gassen op als er volledige verbranding plaatsvindt: met veel zuurstof (luchttoevoer) en onder hoge verbrandingtemperatuur. Goede luchttoevoer is hoe dan ook belangrijk, omdat ook bij volledige verbranding schadelijke stoffen vrijkomen.
In Nederland liggen de gemiddelde kosten voor het vegen van een schoorsteen zo tussen de 40 en 100 euro per rookkanaal. Prijzen variëren uiteraard tussen de verschillende schoorsteenvegers. De belangrijkste factor in de kosten is in welke mate het rookkanaal vervuild is.
Zelf jouw schouw kuisen kan op 2 manieren. Chemisch via een reinigingsblok of door de roetresten los te schuren met een schoorsteenveegset. Deze laatste manier is ook de wijze waarop een professionele schoorsteenveger te werk gaat.
,,De totale klus duurt 10 tot 30 minuten, afhankelijk van uw voorbereidingen en of u veel vragen heeft over brandveiligheid. Meestal duurt het vegen niet langer dan 10 minuten, maar dat hangt ook af van de lengte van de schoorsteen en de staat waarin die verkeert.
De persoon voor wie de interventie gebeurde, betaalt doorgaans de kosten. Als die persoon niet aansprakelijk is voor de gebeurtenis, kan hij het bedrag terugvorderen van degene die wel aansprakelijk is. In geval van ziekenvervoer is een tussenkomst van de verzekering mogelijk.
Bel dan altijd 112. Het telefoonnummer 0900-0904 is 24 uur per dag bereikbaar voor alle niet-spoedeisende meldingen waarbij je de brandweer ter plaatse nodig hebt.
Wanneer mag ik een noodnummer bellen? Je mag naar 112 of 101 bellen als je dringend de brandweer, een ambulance of de politie nodig hebt. Als het niet dringend is, bel je beter de lokale brandweer, je huisarts (buiten de uren de wachtdienst van huisartsen) of de lokale politie.
Daarom is het belangrijk om goed droog hout te stoken (vochtigheidspercentage van maximaal 20%) en de schoorsteen minimaal 1 keer per jaar te (laten) vegen. Regelmatig het vuur een paar minuten hoog opstoken voorkomt de vorming van teveel creosoot aanslag.
De creosoot stinkt, het ruikt net als een palingrokerij. Vaak begint het op zolder, daarna trekt het langzaam naar beneden. Als de schoorsteen door de kledingkast loopt, dan gaan uw kleding ook naar creosoot stinken. Als u de creosoot aanraakt met uw vinger, dan is de kans groot dat uw vinger dagen blijft ruiken.
Creosoot verwijderen? Creosoot kan met een speciale methode worden verwijderd. Een van deze methodes is de kettingborstel, maar dat moet uw rookkanaal wel voor gebouwd zijn zonder deze bij het verwijderen van creosoot te beschadigen.
Stook je de houthaard of houtkachel alleen als bijverwarming? Dan is één keer per jaar laten vegen meestal voldoende. Wanneer je houthaard of de houtkachel je hoofdverwarming is, dan kan het nodig zijn om het rookkanaal vaker te laten schoonmaken.
Het reinigingsblok moet nu een tot twee uur smeulen. Hierbij komen dampen met actieve stoffen vrij, die de afzetting van roet en andere afzetting oplossen en vernietigen. Door het blok in zijn geheel te laten branden en roken treedt het reinigingsproces vanzelf in werking.
Bij deze methode reinigt te schoorsteenveger de schoorsteen via het dak. Hij maakt daarbij gebruik van een kogel waaraan een borstel is vastgemaakt. De kogel wordt dan met behulp van een touw beetje bij beetje naar beneden gelaten en dan weer wat omhooggetrokken. Op die manier kan de borstel het roet losschuren.