Een school mag niet zomaar een aanmelding weigeren omdat een kind ondersteuning nodig heeft. Scholen zijn namelijk wettelijk verplicht om eerst te onderzoeken welke ondersteuning een kind precies nodig heeft. Tegen ouders vooraf al zeggen: 'Uw kind past hier niet', mag niet.
Ja, een basisschool mag uw kind soms weigeren. Bijvoorbeeld als de school vol is. U kunt bezwaar maken als een school uw kind weigert.
Op 1 augustus 2021 gaat er een wetswijziging in. Hierin staat dat alle leerlingen mogen deelnemen aan extra activiteiten, zoals schoolkamp. Ook als ouders geen vrijwillige ouderbijdrage hebben betaald. Als schoolkamp binnen het lesprogramma valt, moeten kinderen (buiten coronatijd) verplicht deelnemen.
Een school kan niet zomaar weigeren om een leerling in te schrijven. De toelatingsvoorwaarden en redenen om een leerling te weigeren liggen namelijk wettelijk vast. Scholen mogen geen eigen extra toelatingsvoorwaarden opleggen. 'Geen vrije plaats meer' is een wettige reden om een kind te weigeren.
Zorgplicht scholen
Scholen moeten ervoor zorgen dat elk kind een passende plek krijgt. Ook als het kind extra begeleiding en ondersteuning nodig heeft. Deze verplichting voor scholen heet zorgplicht. De zorgplicht geldt voor kinderen die al op school zitten en kinderen die worden aangemeld.
Ouders kunnen een geschil indienen tegen het schoolbestuur over: (de weigering van) toelating van leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. de verwijdering van alle leerlingen. de vaststelling en bijstelling van het ontwikkelingsperspectief voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben.
Passend onderwijs legt een zorgplicht bij scholen. Dat betekent dat scholen ervoor verantwoordelijk zijn om alle leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben een goede onderwijsplek te bieden. Hiervoor werken reguliere en speciale scholen samen in samenwerkingsverbanden.
Zij moeten naar school. Als uw kind niet meer naar school gaat, zonder goede reden, dan meldt de school dit aan de gemeente. De leerplichtambtenaar van de gemeente stelt vervolgens een onderzoek in. Samen met de leerling, school en ouders probeert de ambtenaar ervoor te zorgen dat uw kind weer terug gaat naar school.
Ja, een middelbare school mag uw kind soms weigeren. Bijvoorbeeld omdat de school vol is. U kunt bezwaar maken als een school uw kind weigert.
De basisschool mag uw kind weigeren op de volgende gronden: De school is vol. De school kan niet voorzien in de ondersteuning die een leerling nodig heeft. Ouders accepteren de godsdienstige of levensbeschouwelijke richting van de school niet.
“Erken de angsten van je kind, en praat thuis veel over het kamp. Vertel verhalen van hoe jij het vroeger beleefd hebt, die doen het altijd goed. Praat over hoe dat straks zal zijn: eten, slapen en spelen op het kamp. Focus daarbij op de leuke dingen.”
De meeste reglementen bepalen aan welke activiteiten een personeelslid al of niet moet deelnemen. In nagenoeg alle reglementen zijn vergaderingen en schoolfeesten als verplicht bij te wonen activiteiten opgenomen. Andere activiteiten – die niet verder gespecifieerd zijn – vallen onder vrijwillige deelname.
Nee, jouw zoon is niet verplicht om mee te gaan op schoolkamp. Een school kan een reis alleen verplicht stellen wanneer de school duidelijk heeft gecommuniceerd aan de ouders dat de reis verplicht is en wanneer er geen financiële bijdrage van de ouders wordt gevraagd.
Jij moet op school komen, je huiswerk leren, doen wat je er gezegd wordt en je gedragen volgens de regels. Maar jij hebt ook recht op goed onderwijs, op een rechtvaardige behandeling. Als jij je best doet, mag je er op rekenen dat leraren en begeleiders je goed helpen.
De leerplichtambtenaar geeft informatie aan leerlingen en ouders over waarom het belangrijk is om naar school te gaan. En geeft informatie over de gevolgen als leerlingen en ouders zich niet houden aan de Leerplichtwet. De leerplichtambtenaar zoekt samen met de school en ouders naar een oplossing.
De scholen sturen hun inschrijvingen dan door naar een centraal bestand en kunnen meteen controleren of een leerling elders ingeschreven staat. Nu gebruiken al zo'n 300 scholen het systeem. Ouders behouden het recht om hun kind in meerdere scholen in te schrijven.
Een middelbare school mag uw kind maximaal een week schorsen. Uw kind heeft dan tijdelijk geen toegang tot de school of tot bepaalde lessen. Een school mag uw kind ook van school sturen. Schorsen en van school sturen zijn ordemaatregelen.
wanneer de school handelingsverlegen is. Dit houdt in dat de school de leerling niet de benodigde ondersteuning kan geven. Voordat de school dit besluit kan nemen, moet zij eerst onderzoeken welke ondersteuning de leerling nodig heeft en of de school dat kan bieden.
Een leerling mag maximaal 5 schooldagen geschorst worden. Het schorsingsbesluit met reden van schorsing wordt per brief aan ouders kenbaar gemaakt. Het schoolbestuur informeert de Onderwijsinspectie bij schorsing langer dan één dag.
De richtlijn voor strafvordering strafrechtelijke aanpak schoolverzuim, gaat uit van zo'n 100 euro per dag dat een kind van school wordt gehouden. Er geldt een maximum van 600 euro per gezin voor één week en 900 euro per gezin bij twee weken. Bij herhaling van luxe verzuim worden de boetes hoger.
De eerste pogingen om leerplicht in te voeren zijn vervat in de wetgeving van enkele Duitse staten, nl. de hertogdommen Weimar (1619), Gota (1642) en Brandenburg-Pruisen (1698 en 1717). Keizerin Maria Theresia van Oostenrijk introduceerde in 1774 leerplicht in de landen van het Habsburgse Rijk.
De rechter mag een geldboete opleggen tot 3.700 euro. De leerplichtambtenaar kan leerlingen vanaf 12 jaar persoonlijk op hun ongeoorloofde schoolverzuim aanspreken en voor de rechter brengen. Ouders kunnen in het uiterste geval een gevangenisstraf van een maand krijgen.
,,Bij passend onderwijs is het vooral het kind dat zich – eventueel met ondersteuning – aanpast aan het bestaande systeem; bij inclusief onderwijs wordt het systeem passend gemaakt voor het kind”, zo luidde het in één van de bijgaande filmpjes.
Het doel van de Wet passend onderwijs is dat alle kinderen een plek krijgen op een school die past bij hun kwaliteiten en mogelijkheden. Ook als zij extra ondersteuning nodig hebben. Daarom werken scholen in dezelfde regio samen in een samenwerkingsverband.
Een mbo-school heeft als onderwijsinstelling een zorgplicht tegenover studenten voor de kwaliteit van het onderwijs en de bijbehorende studentenbegeleiding en ondersteuning.