Schaatsen is een sport. Bij de schaatsvereniging kun je zowel wedstrijden schaatsen als je schaatstechniek verbeteren. Onder leiding van gediplomeerde trainers ga je samen met leeftijdsgenoten het ijs op.
Je kunt schaatsen als er natuurijs ligt of bijna het gehele jaar door kunstijs. Skaten kan overal, maar er zijn ook speciale inlineskatelocaties. Je kunt recreatief schaatsen en skaten, daarnaast kun je ook lessen volgen of je aansluiten bij een vereniging en wedstrijdschaatsen.
Schaatsen is één van de meest populaire sporten in Nederland. Jong en oud schaatst voor plezier of om te winnen. Het is goed voor je uithoudingsvermogen, je bloeddruk, hart- en vaatstelsel en je bovenbeen-, buik- en rugspieren.
Met het shorttrack gaat het sinds de successen op de wereldkampioenschappen wel goed: daar melden zich steeds meer leden. Wat ook meespeelt is dat schaatsen een dure sport is. Een goed paar schaatsen kost al snel honderden euro's en daarnaast betaal je contributie aan de schaatsverenigingen.
STAP #3: OEFEN VALLEN EN OPSTAAN
Het is belangrijk dat je weet hoe je moet vallen op schaatsen, daarom kun je dit het beste eerst oefenen. Glijd langzaam vooruit en ga door je knieën en laat je langzaam naar je zijkant vallen waarbij je een beetje naar voren leunt.
Schema kunstschaatsen Olympische Winterspelen in Peking
Helaas doet de Nederlandse alleen mee aan het vrouwen singles toernooi tijdens de Olympische Winterspelen 2022. De combinatie van scores in het short program en free program leidt uiteindelijk tot een Olympisch kampioen kunstschaatsen.
Daarom gaan we uit van een gemiddelde: met schaatsen verbrand je gemiddeld 7 kcal per kilogram per uur. Weeg je 77 kilo en ga je een uurtje schaatsen, dan verbrand je dus 7 kcal x 77 kilogram = 539 kcal. Dat zijn evenveel calorieën als dat je tijdens een uur joggen (6 km/u) zou verbranden.
Krachttraining. Van schaatsen krijg je behalve een goede conditie ook sterkere spieren. Je traint vooral je beenspieren, bilspieren, rugspieren en buikspieren. Tijdens het schaatsen sta je lang op je standbeen en daar belast je je spieren mee.
Van schaatsen krijg je behalve een goede conditie ook sterkere spieren. Zo is bijvoorbeeld de afzet een krachttrainingsmoment en worden je armen gebruikt voor balans en extra snelheid. Voor wie wil afvallen, is het ook raadzaam een rondje te schaatsen. Na een uurtje op het ijs heb je namelijk al 400 calorieën verbrand.
Na voetbal en Formule 1 is schaatsen de meest populaire sport in Nederland. Nog opvallender is dat het totaalaantal fans van de schaatssport stabiel blijft en vooral jongeren tussen de 16-29 jaar het steeds meer gaan volgen.
De oudste vondsten van schaatsen dateren van rond 1225 uit Dordrecht en Amsterdam. Uit Vlaanderen zijn zelfs nog oudere afbeeldingen te vinden. In andere gedeelten van Nederland zoals Friesland blijft men nog eeuwen op botjes schaatsen. Over de naam die men destijds aan de schaats gaf is nog geen duidelijkheid.
Alle sporten die in of op het water worden beoefend, zijn samengevat onder watersport. Wintersporten zoals ijshockey of schaatsen worden niet tot de watersporten gerekend, hoewel ze fysiek ook op het water plaatsvinden.
Schaatsen is een echte cardiotraining waarbij vooral je uithoudingsvermogen wordt getraind, maar je traint ook wel degelijk bepaalde spiergroepen. Ongemerkt kun je vooral je bovenbenen, billen en heupen goed trainen met schaatsen en zul je hier na verloop van tijd ook grotere spieren en een strakker lichaam krijgen.
Er wordt geschaatst op een standaardbaan (meestal een 400 meter-baan), bestaande uit twee gescheiden schaatsbanen met een baanbreedte van tenminste vier meter (liefst vijf) met bochten van 180 graden en een straal van de binnenbocht tussen de 25 en 26 meter.
Ongeveer 1,5 procent van de Nederlanders (12 jaar en ouder) doet wekelijks aan schaatsen. Dit zijn 214.000 personen. Het aandeel dat minstens eens per jaar aan schaatsen doet, bedraagt gemiddeld 4 procent, oftewel circa 542.000 personen (16 jaar en ouder).
Seizoenen. Schaatsers trainen in de zomer harder dan in de winter, want in de winter moeten ze ook uitgerust zijn om hard te kunnen schaatsen. In de zomer doen ze 4 keer per week krachttraining van ongeveer 2,5 uur per keer. In de winter doen ze twee keer per week krachttraining van een uur.
Als je puur kijkt naar het aantal calorieën wat je verbrandt tijdens het sporten, dan is cardio de winnaar. Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van je tempo en de intensiteit kun je al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden.
Conclusie. Bewegen doet vermageren, en met sommige sporten verbrand je meer calorieën dan met andere. Met een uur lopen verbruik je meer calorieën dan met een uur wandelen of een uur fietsen. Belangrijker is echter om blessures te vermijden en een sport te kiezen die je graag doet.
Touwtjespringen, hardlopen, taekwondo, traplopen en skeeleren zijn de top 5 activiteiten waarbij je de meeste calorieën per uur verbrand (meer dan 600 als je 73 kilo weegt). Kies je voor hardlopen, bedenk dat dan hardlopen blessuregevoelig is en je gewrichten sneller zullen slijten als je veel overgewicht hebt.
Kunstrijdster Lindsay van Zundert bindt om 11.30 uur haar ijzers onder voor haar olympische debuut op de korte kür. De 17-jarige kunstrijdster is de eerste Nederlandse kunstrijdster sinds 1976 op de Spelen. Toen veroverde Dianne de Leeuw met haar tweede olympische deelname de zilveren medaille.
De succesvolste Nederlandse kunstschaatsers in de geschiedenis zijn Sjoukje Dijkstra, Joan Haanappel en Dianne de Leeuw. Dijkstra en De Leeuw wonnen een of meerdere medailles op de drie belangrijkste internationale kampioenschappen, de Olympische Spelen, de wereld- en de Europese kampioenschappen.
De Olympische Winterspelen gaan vrijdag 4 februari officieel van start. Nederland wordt door 42 sporters in 7 verschillende sporten vertegenwoordigd.
Schaatsen is moeilijk en het kan jaren duren voordat je het onder de knie hebt. Het kan eerst nogal overweldigend zijn, dus oefen enkele keren per week. Je zult het schaatsen uiteindelijk onder de knie krijgen en misschien wil je straks wel leren kunstschaatsen.