Sancerre is vooral bekend als droge witte wijn gemaakt van de Sauvignon Blanc druif. Een wijn die overigens uitstekend past bij lokale geitenkaas Crottin de Chavignol. Het gebied heeft ongeveer 2.400 hectare met Sauvignon druiven. Een Sancerre wijn is een droge, geurige wijn met veel aroma's en een hoge zuurgraad.
Deze wijnen zijn vergelijkbaar: - Minder bekend maar zeker niet minder lekker. Deze Villebois Menetou-Salon is wat ronder in smaak en minder zuur dan een witte Sancerre. - De overbuurman van de Sancerre; deze Villebois Pouilly-Fumé Marnes Kimméridgiennes is mineralig, intens en heeft mooie citrustonen.
Sancerre wijnen worden gemaakt van verschillende soorten druiven. De Sauvignon Blanc en Pinot Noir zijn hiervan de meest gebruikte en bekende. Sancerre wijnen hebben de naam te danken aan de regio waar hij vandaan komt, het Franse Sancerre. Deze regio maakt deel uit van het Loire-gebied.
Loire oversteken naar Sancerre
Hier zit je op het randje van de Bourgogne maar zodra je de Loire en de brug ziet opdoemen kom je in de wereldberoemde Loirestreek.
Sancerre is een Franse wijnsoort met een Appellation d'origine contrôlée-keurmerk. Deze wordt in het oosten van het Loiredal verbouwd, in het deelgebied Orléanais. De Sancerre is vooral bekend vanwege zijn witte Sauvignon blanc wijnen. De druif Pinot noir wordt gebruikt voor de rode- en roséwijn.
Een te zware rode wijn werkt vaak niet, maar lichte rode wijnen zoals Pinot Noir, Zweigelt, Beaujolais of een rode Sancerre zijn bijvoorbeeld heerlijk bij een tonijnsteak. En ook rosé is vaak een goede keuze bij visgerechten met een wat uitgesproken smaak.
Chablis is een witte wijn die geproduceerd wordt rondom het Franse stadje Chablis en valt onder de Bourgogne. De druif die verantwoordelijk is voor de wijnen uit de Chablis is de Chardonnay die plaatselijk bekend is onder de naam beaunois.
Pouilly Fumé, loire wijn
Pouilly Fumé komt uit het prachtige Pouilly-sur-Loire in het Noorden van Frankrijk.
U koopt bij ons al een echte Barolo voor net onder de € 25. Maar ook een Barolo van meer dan € 100. En een ruime keus aan Barolo's tussen deze 2 uitersten. Ontdek eenvoudig uw favoriete Barolo met onze proefdoos.
Crottin de Chavignol en Sancerre
Chavignol is een dorpje in de buurt van de wijngaarden van Sancerre. Deze geitenkaas past mooi bij de fruitige frisse wijn.
Van zeevruchten tot gevogelte en van varkensvlees (bijvoorbeeld een knapperige schnitzel) tot Thais. Het allerlekkerste is viognier bij gerechten die wat rijker zijn bewerkt. Denk dus bijvoorbeeld aan de toevoeging van een romige saus of gerechten die bereid zijn met een knapperige korst (gebakken of gefrituurd).
Wat eten we bij deze wijn? Klassieke combinatie met Sancerre zijn de verse geitenkaasjes uit de streek; de zogenaamde Crottin de Chavignol. Ook ideaal als partner bij een fruits de mer, oesters, gegrilde asperges, frisse salades (zoals de tomatensalade met grapefruit) en gepocheerde zalmforel.
Goudgele prachtwijn uit Saint-Véran, gemaakt van de druif chardonnay. Op de rijke grond in het zuidelijke puntje van Bourgogne en na langdurige rijping levert die druif een intense en fraaie wijn af. Met een delicate neus van citrus en witte vruchten als perzik en peer.
Al jaren woedt de discussie of een Sancerre of een Pouilly-Fumé lang kan worden bewaard of niet. Hier is geen eenduidig antwoord mogelijk. Moderne exemplaren, met een gisting op lage temperatuur (rond de 15, 16 graden) en van wijngaarden met een flinke opbrengst, gaan zeker niet al te lang mee.
KOUDE VLEESSCHOTEL:Smaakt beter met volle witte wijn dan met rode bvb. Mosel spatlese,eveneens Beaujolais. KWARTEL:Hetzelfde als bij duif. Maar mooiere rode wijnen kunnen ook.
De vroege uitlopers hebben ook kans op bevriezing, maar door nevelinstallaties en kacheltjes in de wijngaard probeert de boer de vorst tegen te gaan. Dat is best een kostbare bestrijding. Daarom is dat ook een van de reden waarom chablis wijnen duur zijn. De Chabiswijnen worden gemaakt van de Chardonnay druif.
Een Chablis wijn is er een die erg herkenbaar is aan zijn smaak en kwaliteit. De wijnen worden gemaakt van de Chardonnay druif en toch is het een heel andere wijn als een standaard Chardonnay wijn. Het is een wijn met een frisse smaak die heerlijk droog is, en erg bijzonder is om te drinken.
Er zijn vier categorieën Chablis te onderscheiden. De beste wijnen komen van een zevental hellingen direct ten noorden van het stadje Chablis: de grand crus Blanchots, Bougros, Les Clos, Grenouilles, Les Preuses, Valmur en Vaudésir.