Het is vervelend om roos te hebben. Veel mensen vinden het vies en sommigen zijn bang dat je er kaal van wordt. Roos kan hardnekkig zijn, maar met kaalheid heeft het gelukkig niets te maken.
In tegenstelling wat velen denken is roos niet gevaarlijk voor het haar en de hoofdhuid. Wel kan het als zeer vervelend worden ervaren en is het een factor waar veel personen zich voor schamen. Een fabel is dat roos alleen voorkomt bij personen die het haar slecht verzorgen.
Haarroos, een versnelde celvernieuwing Haarroos is het gevolg van een overmatige afschilfering van de hoofdhuid. Van nature vernieuwen de cellen van de hoofdhuid zich om de 14 dagen. De dode cellen worden daarbij afgevoerd in de vorm van minuscule, onzichtbare schilfertjes.
Afhankelijk van je haartype, zou je je haar ongeveer 3 keer per week moeten wassen. Als je te lang wacht met het wassen van je haar, kan olie, vuil en productophoping je hoofdhuid irriteren en schilfers in je haar veroorzaken.
Behandeling van roos
Een antiroos-shampoo helpt bij veel mensen. In deze shampoo zit een middel dat ervoor zorgt dat uw huidcellen minder snel vernieuwen (zinkpyrithion of seleensulfide). Laat de shampoo ongeveer 5 minuten zitten voordat u hem uitspoelt. Zinkpyrithion kunt u 2 keer per week gebruiken.
Of je nu lang of kort haar hebt, blond of roodharig bent, iedereen kan roos krijgen. Roos heeft namelijk te maken met het te snel vernieuwen van je hoofdhuidcellen. Net zoals de huidcellen van je lichaam, vernieuwen de cellen van je hoofdhuid zich gemiddeld elke twee tot drie weken.
Roos ontstaat als een schimmel die van nature aanwezig is op onze hoofdhuid, Malassezia genaamd, begint te woekeren en de vernieuwing van de cellen van je hoofdhuid verstoort.
Jouw hoofdhuid wordt continu vernieuwd. Cellen in je huid delen zich en vormen een nieuw laagje hoofdhuid. De oude celletjes vallen eraf en het proces begint weer opnieuw. Als je last hebt van roos, dan vermenigvuldigen die cellen zich twee keer zo snel.
Roos krijg je wanneer er op je hoofdhuid schilfertjes en irritatie ontstaat en maar liefst 50 procent van de mensen kampt er mee.
Normaal gesproken duurt het drie weken voor deze huid zich heeft vervangen. De dode laag valt hierbij in zulke kleine fragmentjes uiteen dat we er niets van merken. Bij roos gaat het allemaal twee keer zo snel.
Bij hoofdroos is er sprake van een versnelde aanmaak en afstoting van de cellen van de hoofdhuid. Normaal gesproken duurt dit proces ongeveer drie weken.
Zeep of agressieve shampoos: het gebruik van (veel) zeep of de verkeerde shampoos kan roos in je haar verergeren. Shampoos voor vet haar zijn bijvoorbeeld te agressief. Deze shampoos of te veel zeep drogen je hoofdhuid sneller uit. Het gevolg is dat je huid hierdoor meer talg gaat aanmaken.
Dus als je jezelf afvraagt, “moet ik iedere dag anti-roos shampoo gebruiken?” Maak je geen zorgen Head & Shoulders shampoo elimineert roos en is ook mild voor je haar. Sommige mensen geloven dat alleen sterke producten roos kunnen bestrijden, maar niets is minder waar.
Head and shoulders trekt namelijk alle natuurlijke olie uit je haar, waardoor het erg droog wordt. En wanneer haar droog wordt, breekt het sneller af. Als je echt last hebt van roos, is het beter om een anti-roos shampoo van de kapper te gebruiken. In dat geval weet je zeker dat je goed zit.
Vette roos of seborrheïsche dermatitisch is het geval wanneer olieachtige en gele vlokken of schilfers zich op uw hoofdhuid vormen en aan uw haar en hoofd blijven kleven. Droge roos is het geval wanneer droge, witte vlokken of schilfers op uw hoofdhuid vormen en van uw hoofd en haar vallen.
Hoofdschilfers en roos behandelen
Hoofdschilfers en roos zijn makkelijk te behandelen met milde shampoo. Wanneer u uw haar wast moet u uw hoofdhuid goed masseren, zo krijgt u minder last van schilfers. Ook moet u uw shampoo goed uitspoelen zodat uw huid zo min mogelijk irriteert.
Hoofdroos is een onschuldig verschijnsel en medicijnen zijn meestal niet nodig. Roos kan echter ook een lichte vorm van seborroïsch eczeem zijn. Uw kind heeft dan ook meestal last van schilfers tussen de wenkbrauwen en rond de mond en neus. Als dat het geval is, kan de arts uw kind ketoconazol shampoo voorschrijven.
Wist je dat berg, ofwel seborroïsch eczeem, niet alleen kan voorkomen bij de allerkleinsten onder ons maar ook bij jou en mij? Roodheid, pijn, jeuk, schilferingen op de hoofdhuid met soms ook roos. Dit gaat verder dan zomaar een jeukende hoofdhuid.
100 haren per dag
Dat haren uitvallen is normaal, pas wanneer dit in grote getale gebeurt is er sprake van haaruitval. Volgens hormoonexpert Ralph Moorman gaat het pas echt om uitval wanneer u meer dan 100 haren op een dag verliest. “We hebben gemiddeld zo'n 100.000 haren op ons hoofd.
Hoe ontstaat hoofdschimmel ? Een hoofdschimmel wordt veroorzaakt door een infectie met een schimmel. De besmetting verloopt via besmette mensen, gevallen besmette haren, (huis)dieren, besmette kammen/borstels, besmet kappersinstrumentarium en via hoofddeksels, beddengoed en kleren.
Op uw hoofd en gezicht kunt u eczeem hebben met vette schilfers. De schilfers zitten vaak tussen de haren, wimpers, in de wenkbrauwen, naast de neus en achter en in de oren. Het komt door veel gistcellen op de huid. U kunt een crème, shampoo of lotion gebruiken die werkt tegen gisten.
Niet gek dus, dat een droge hoofdhuid vaak verward wordt met roos. Maar het is niet hetzelfde! Bij een droge hoofdhuid heb je fijne, witte en droge schilfers. Bij roos zijn de schilfertjes groter, vettig en gelig van kleur.
Let op wat je eet.
Groene groenten en fruit die boordevol anti-oxidanten zitten, zijn een aanrader voor het voorkomen van roos. Deze groene groenten en fruit zitten ook vol met mineralen die van cruciaal belang zijn voor een gezonde hoofdhuid en gezond haar. Het is het beste om ze rauw en vers te eten.