Roggebrood was niet het hoofdvoedsel van de paarden, maar waar paardenkenners het al eeuwen over eens zijn is dat roggebrood een uitstekend extraatje is.
Wanneer je je paard een keer wil verwennen met iets lekkers, kan je best een paar sneetjes ouder brood geven. Alleen voor paarden met overgewicht zijn alle extraatjes niet wenselijk, dus ook brood niet. Ook paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid en insulineresistentie kan je beter geen brood geven.
Brood. Veel vers wit of bruin brood is echter niet goed, er kunnen deegballen vormen, die zijn slecht verteerbaar en kunnen een verstopping veroorzaken. Geef ook geen beschimmeld brood, dit verhoogd de kans op koliek. Het beste kan oud bruin/wit brood gevoerd worden.
Hetzelfde geldt voor brood. Mits goed gedroogd, is een boterham weliswaar niet gezond maar ook niet schadelijk voor een paard. Maar geef geen half brood per dag.
Bananen voor paarden kunnen een lekker tussendoortje voor het paard zijn. De meeste vitamines zitten in bananen. Vitamine B6 bijvoorbeeld helpt je paard bij het opbouwen van een goede weerstand. Bananen bevatten Kalium.
Gras en hooi zijn de belangrijkste voedingsmiddelen van een paard. Vers gras op de wei en ingekuild gras of hooi in de stal. We noemen dit ruwvoeder.
Er zijn verschillende soorten groenten en fruit die aan paarden kunnen worden gevoerd. Groentes zoals boerenkool, broccoli, spruitjes, radijsjes, spinazie, komkommer en wortelen kunt u aan uw paard voeren.
Echter brood is speciaal gemaakt voor menselijke consumptie en is niet het meest ideale paardenvoer. Veel vers brood is niet goed, omdat een paard deegballen kan vormen die slecht verteerbaar zijn en verstoppingen kunnen veroorzaken. Ook kan vers brood aan het gehemelte van een paard gaan plakken.
Paarden mogen maximaal ca. 1,2 – 2 kg wortelen per 100 kg lichaamsgewicht per dag krijgen. Dit betekent voor een volwassen paard van 600 kg ca. 7,2 – 12 kg wortels per dag.
Ze bevatten meer fructose. Daarom moet je met het geven ervan terughoudend zijn bij paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid of maagzweren. Het suikergehalte zorgt er namelijk voor dat de zuurgraad van de maag verandert. Voedingsdeskundigen houden een maximum van 5 kilo appels per dag aan.
Hooi wat vers geperst is kan koliek veroorzaken, Het hooi moet goed afgestorven zijn, zeker hooi wat in plastic zit, dit hooi gaat als het ware gisten, maar doordat de zuurstof (in de pak) verbruikt wordt en op raakt stopt het proces.
Het advies is om een paard niet langer dan 3 uur zonder ruwvoer te hebben staan, maar het mag niet langer dan 6 uur zonder staan. Anders wordt de kans op maagzweren (zeer) groot.
Antwoord: Havermout is een grondstof wat gebruikt wordt in diverse paardenvoeders en is daarom veilig om aan paarden te voeren. Havermout is zeer arm aan energie en levert daarom weinig voedingsstoffen. Havermout is erg droog en neemt veel water op, wat een slokdarmverstoppping kan veroorzaken.
Rekening houdende met de hoeveelheid droge stof dat een paard maar dagelijks kan opnemen, betekent dat het paard nog 10,2 kg D.S. in de vorm van hooi kan opeten. Dat komt overeen met 12 kg hooi. Meer geven heeft dus eigenlijk geen zin en leidt tot overschot of tot te veel opname!
Wortels zijn goed, sla, selderij en sperciebonen of peultjes mag ook, maar geef je paard geen uien, broccoli, kool/bloemkool of spruitjes. De tomatenplant behoort tot de nachtschadefamilie, die niet goed is voor paarden. Maar de tomaat zelf mag weer wel.
Hoeveel uur beweging moet mijn paard minimaal hebben per dag? Een paard dient minimaal 2 keer per dag buiten de stal te komen. Bijvoorbeeld 1 keer voor de training en 1 keer minimaal 1 uur weidegang of vrije beweging in een paddock.
Dus geef minimaal 3 maal per dag ruwvoer. Sinds 2011 zijn er richtlijnen voor het houden van paarden. In het Paardenbesluit opgesteld door de Dierenbescherming is opgenomen dat een paard minimaal driemaal daags zou moeten beschikken over voldoende ruwvoer, tenzij er sprake is van weidegang.
Bananenschillen zijn een huismiddel tegen diarree bij paarden.
Het koken van aardappelen zorgt ervoor dat het zetmeel beter verteerbaar wordt, waardoor ook oudere paarden dit als energiebron zouden kunnen benutten. Wees echter wel voorzichtig en voer kleine hoeveelheden in kleine porties. Het is niet gewenst om onrijpe, groen geworden, rotte of beschimmelde aardappelen te voeren.
Wil je je paard echt een vitamine boost geven, denk dan eens aan sinaasappel en mandarijn. Denk er wel aan om de schil te verwijderen! Wortelen bevatten zeer veel bèta caroteen, deze worden in het lichaam omgezet in vitamine A.
Afwisseling is niet de enige reden om je paard af en toe eens wat groente te geven. Vaak bevatten groenten – en het bladafval daarvan – lekker veel vezels. Supergezond voor je paard! Geef de groentes daarom vooral met stengel en blad eraan, want dat eten paarden in de winter ook.
Als vuistregel wordt aangehouden dat een paard of pony minimaal 1kg droge stof per 100kg lichaamsgewicht aan ruwvoer nodig heeft. Hooi heeft een droge stof gehalte van meer dan 80%, dat betekend dat 1kg hooi met 80% ds eigenlijk 0,8kg droge stof is.
Afhankelijk van de kwaliteit van het gras en de behoefte van het paard. Voor een paard van 600 kg komt dit op 12 kg droge stof. Dit betekent dat een paard met dit gewicht maximaal 60 – 80 kg vers gras per 24 uur kan opnemen. Als een paard slechts enkele uurtjes per dag op de weide staat zal hij vrijwel constant grazen.