Om 9.00 uur 's ochtends meldt Leo Major aan de regimentscommandant van het Régiment de la Chaudière dat Zwolle vrij is. Om 11.00 uur in de ochtend komt de officiële aankondiging dat de stad bevrijd is.
Léo Major (Royal 22nd Regiment) in Korea, kort na de actie op Hill 272. In de nacht van 13 op 14 april 1945 nam hij een voortrekkersrol in de bevrijding van Zwolle waar hij er de facto verantwoordelijk voor was dat de stad op 14 april 's ochtends niet met artillerievuur beschoten werd.
De bevrijding van Zwolle (Overijssel) vond plaats op 14 april 1945. Het Frans-Canadese regiment was opgerukt tot Wijthmen, vlakbij Zwolle. Uit angst voor burgerslachtoffers en schade aan de stad werd een aanval met granaatvuur heroverwogen. Een verkenningsmissie moest eerst de Duitse troepensterkte in kaart brengen.
De Nederlandse vlag kan nu pas uit in Veenendaal. Daar is vandaag het laatste deel van de stad bevrijd, als laatste gemeente op het vasteland. De laatste SS'ers in het zuidelijke deel van de stad gaven zich nu pas over.
Het Zuid-Limburgse Mesch was 75 jaar geleden de eerste plaats in Nederland die door de geallieerden werd bevrijd. Ze waren van harte welkom.
In het zuiden van Polen heeft het Rode Leger vernietigingskamp Auschwitz bevrijd. In het kamp troffen de Sovjets ongeveer 8000 uitgemergelde gevangenen aan.
Eindhoven werd op 18 september 1944 door de Amerikanen bevrijd.
In het najaar van 1944 werd het zuiden van Nederland bevrijd door het Engelse, Amerikaanse, Canadese en Poolse leger. Deze samenwerkende legers werden de 'geallieerden' genoemd. Het gebied ten noorden van de grote rivieren was nog niet bevrijd; een gewaagde poging daartoe mislukte in september.
Op 12 september 1944 staken de eerste Amerikanen de Belgisch-Nederlandse grens over en bevrijdden ze de dorpjes Mesch, Mheer en Noorbeek in het uiterste zuiden van Limburg.
De Oversteek bij Westervoort op 12 april 1945 luidde het begin in van de Tweede Slag om Arnhem. Canadese en Britse troepen staken hier de IJssel over om vervolgens Arnhem te bevrijden.
De geschiedenis
Eindhoven werd bevrijd door de Amerikanen, die op 17 september 1944 in het kader van operatie 'Market Garden' op de Sonse heide per parachute of in een zweefvliegtuig waren geland. De volgende dag bereikte het 506de regiment van de 101ste Airborne Divisie het centrum van de stad.
Op 4 september 1944 werd Antwerpen vanuit Brussel bevrijd door de geallieerden onder aanvoering van kolonel Silvertop met zijn Cromwell tanks. Ter herdenking van de bevrijding werd het Tankmonument aangelegd.
Nederland in de Tweede Wereldoorlog is de periode dat Nederland betrokken was bij de Tweede Wereldoorlog. In mei 1940 werd het door Duitsland aangevallen en veroverd en in mei 1945 door voornamelijk Amerikaanse, Britse en Canadese troepen bevrijd.
Tussen 2 en 12 september werd België grotendeels bevrijd, vooral door Canadezen, Polen, Britten en Amerikanen. Op 4 september 1944 trok de Groepering Bevrijding samen met de Britten in een overwinningsparade door de Belgische hoofdstad.
De bevrijding van Maastricht vond plaats op 13 en 14 september 1944 door de Old Hickorydivisie. Op 14 september werd Maastricht ten westen van de Maas bevrijd. Het was daarmee de eerste Nederlandse stad die bevrijd werd door de geallieerden.
Hoewel de geallieerden vanaf het begin van de oorlog in 1939 verzet bieden tegen de Duitse bezettingen en uitbreidingen begint de bevrijding van West-Europa pas in juni 1944 als de geallieerden op de kusten van Normandië landen. Na bijna een jaar vechten bereiken de geallieerden uiteindelijk Berlijn.
Grote bedrijven als Philips en DAF, maar ook plaatselijke schildersbedrijven die bunkers verfden, bijvoorbeeld die op Schiermonnikoog. Het beton voor die bunkers werd ook door Nederlanders geleverd, onder meer vanuit Hoogkerk door het bedrijf Kool en Wildeboer. Na de oorlog werd streng opgetreden tegen deze bedrijven.
's-Hertogenbosch veroverd
In de nacht van 23 op 24 oktober veranderden zo'n 50.000 granaten de stad in een hel. Rookwolken stijgen op van de brand op de Bossche Markt. de foto is gemaakt vanaf de bovenverdieping van de meisjesschool.
Op zondagochtend 6 december 1942 bombardeert de Britse luchtmacht de Philipsfabrieken in Eindhoven. Philips produceert onderdelen voor Duitse militaire apparatuur. De fabrieken staan verspreid in de stad.
In 2020 was het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Na 5 jaar bezetting door nazi-Duitsland was Nederland in mei 1945 eindelijk vrij. In een ander deel van het Koninkrijk, toenmalig Nederlands-Indië, eindigde de oorlog enkele maanden later.
Van 1940 tot en met begin 1942 was het Auschwitz-complex voornamelijk een concentratiekamp; gevangenen kwamen om het leven door de combinatie van grove mishandeling, uithongering, dwangarbeid, slecht schoeisel en kleding, en slechte hygiëne en medische verzorging.
In de omgeving van München hebben de Amerikanen het concentratiekamp Dachau bevrijd. De SS-bewakers hadden ook hier opdracht gekregen het overvolle kamp te evacueren. Enkele duizenden gevangenen waren de voorbije dagen al weggevoerd.
Auswitch 1 werd in 1940 gebouwd als concentratiekamp. Auswitch- Birkenau (nr 2) was een vernietigingskamp en de bouw startte in 1941. Auschwitz- Monowitz was het grootste kamp en nummer 3. Dit was vanaf 1941 een werkkamp en deed een jaar later ook dienst als concentratiekamp.