Daar kunnen we kort over zijn: ja!Het maakt voor de vitamines en vezels niet uit of je groenten zelf vers kookt of uit blik of pot eet. Kies dan het liefst wel voor "pure" groenten uit blik of pot, zoals sperzieboontjes, worteltjes, mais, doperwten en rode kool.
Groente uit blik of pot en diepvriesgroente bevatten evenveel voedingsstoffen als onbewerkte groente. In groente zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. De hoeveelheden voedingsstoffen zijn bij elke soort anders, maar zelfs binnen dezelfde soort kunnen verschillen bestaan.
Rode kool bevat veel vitamine C. Door zijn antioxidantfunctie helpt vitamine C je lichaam beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Verder is vitamine C onder andere belangrijk voor de vorming van bindweefsel en helpt het je immuunsysteem in stand te houden.
Kool was vroeger een van de belangrijkste groente uit de Asjkenazische keuken en vaak zelfs de enige groente! Er is ook een uitspraak: “Eet s'maandags nooit rode kool, daar zit bliksem in!”
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Het gezondste voedsel uit het onderzoek
Met een totaal van 100 punten verslaat de winnaar in de ranglijst van gezondste voedingsmiddelen zelfs Chinese kool (91,99 punten), snijbiet (89,27 punten), rode bieten (87,08 punten) en spinazie (86,43 punten). Wat is er dan nóg gezonder dan deze groenten? Waterkers.
Rode kool bevat 10 keer meer vitamine A dan groene kool. Vitamine A helpt voorkomen dat je ogen achteruit gaan als je ouder wordt. De vitamine kan ook helpen om je huid gezond te houden en huidveroudering tegen te gaan. Rode kool is dus ook het recept voor een mooie, gladde huid.
Het is goed voor je lijn
Rode kool is heel erg voedzaam, maar bevat maar weinig calorieën en koolhydraten. Als je dus aan het lijnen bent past het perfect in je dieet.
Daar kunnen we kort over zijn: ja!Het maakt voor de vitamines en vezels niet uit of je groenten zelf vers kookt of uit blik of pot eet. Kies dan het liefst wel voor "pure" groenten uit blik of pot, zoals sperzieboontjes, worteltjes, mais, doperwten en rode kool.
Niet alleen zuurkool bevat veel vitamine C, ook alle kool- soorten staan er bol van. Boe- renkool, groenekool en rode- kool bevatten bijvoorbeeld nog meer vitamine C. Maar spruitjes spannen de kroon, met 150 mg vitamine C per 100 gram.
Rode kool is heerlijk aan tafel, maar ze is ook een heel gezonde groente. Voor mensen met maag- en darmkwalen en last aan de luchtwegen is ze een uitstekende remedie en de bladeren kunnen goed gebruikt worden bij kneuzingen en verzweringen, ook nu nog, hoewel de Romeinen dat reeds wisten.
De voordelen van het eten van rode kool
Uit onderzoek is gebleken dat het eten van rode kool een positief effect heeft op het bloedsuikerspiegel. Voor mensen met diabetes is het eten van rode kool een goed alternatief voor medicijnen en kan er dus worden gezegd dat rode kool een medicinale werking heeft.
Er zit veel lycopeen en betacaroteen in tomaten uit blik, meer dan in verse tomaten. Deze stoffen zouden je onder meer kunnen beschermen tegen huidveroudering, hartkwalen en sommige soorten kanker.
Houden we de richtlijnen van het Voedingscentrum aan, dan is het antwoord op deze vraag heel simpel: qua voedingsstoffen zit er eigenlijk geen verschil tussen verse (onbewerkte) groente, diepvriesgroente en groente uit pot of blik.
' En ook voor de gezondheid maakt het niet uit: groente uit blik, vriezer of pot bevat evenveel voedingsstoffen als verse groente. Wel kan er zout en/of suiker zijn toegevoegd aan de blikken of potten. Het Voedingscentrum adviseert dan ook te kiezen voor de varianten zonder toevoegingen.
Rode kool bevordert een gezonde darm en verbetert de spijsvertering. Als je je spijsvertering wilt verbeteren, is vezelrijke kool de juiste keuze. Deze knapperige groente zit vol met darmvriendelijke onoplosbare vezels, een soort koolhydraat dat niet in de darmen kan worden afgebroken.
Kolen zitten vol met vitaminen, mineralen en antioxidanten. Kolen zijn zeer voedzaam en hebben maar weinig calorieën.
Rode kool is een buitenbeentje in de koolfamilie door de vrij zoete smaak. Daar past dan ook een rode wijn bij die tegen deze zoetheid op kan. Suggesties: Amarone uit Italië, primitivo uit Zuid-Italië, shiraz uit Australië, zinfandel uit Californië.
Wat wil je weten over rode spitskool? Rode spitskool is een kruising tussen een gewone spitskool en een rode kool. De kruising verenigt het goede van beide koolsoorten: de mooie rode kleur van de rode kool en de zachte smaak van de spitskool.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Vlekken in je kleren door salade met rode kool? Laat het kledingstuk in koud water met azijn weken en was het daarna uit. Je kunt rode kool rauw eten, stoven, stomen, wokken en roosteren. Een heerlijke veelzijdige groente dus!
Maar er zijn ook groenten die (bijna) geen koolhydraten bevatten. Bijvoorbeeld tuinkers, rucola, sla, broccoli en champignons. Deze mag je dus onbeperkt eten tijdens het koolhydraatarme dieet! Uiteraard is het niet de bedoeling dat je deze groenten extreem overmatig gaat eten.
net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.