Rivella is van oorsprong een Zwitsers merk en werd in 1957 voor het eerst in Nederland gedronken. In 1958 introduceert Rivella Europa's eerste suikervrije frisdrank in de Friese restaurants en supermarkten. Vandaag de dag heeft Rivella nog steeds veel trouwe liefhebbers in het Noorden, maar ook in de rest van het land.
Rivella is van oorsprong een Zwitsers merk en is in 1957 naar Nederland gehaald door de Coöperatieve Condensfabriek Friesland (CCF) uit het Friese Wolvega. In 1958 introduceert Rivella de eerste suikervrije frisdrank in Europa in de Friese restaurants en supermarkten.
Als je ijsblokjes van hetzelfde (bron- of mineraal) water gebruikt, wordt de smaak van het water niet beïnvloed. Nadeel is dat ijsblokjes water al snel te koud maken. Op een warme zomerdag kan een glas water met ijsblokjes en een schijfje citroen of wat munt heerlijk verfrissend zijn.
Gezondheid
Frisdrank zoals Rivella Cranberry is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voedingspatroon. Rivella Cranberry kun je wel als extraatje drinken. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
In light-frisdranken is al het suiker of een deel van het suiker vervangen door zoetstoffen, zoals aspartaam (E951), cyclamaat (E952) of stevia (E960). Het levert geen tot weinig calorieën en draagt daarom niet bij aan het ontstaan van overgewicht.
Rivella is in de basis gemaakt van water (wat gezond is). Hieraan worden concentraten, kunstmatige zoetstoffen, aroma's en andere zuren als citroenzuur aan toegevoegd. Door kunstmatige intensieve zoetstoffen te gebruiken blijft de frisdrank zeer laag in calorieën.
Frisdrank met melkserum en zoetstoffen, met ananassmaak.
De Vrumona-merkenportfolio bestaat in 2020 uit tien eigen merken: SiSi (merk in 1955 overgenomen van Becht) Royal Club (merk in 1969 overgenomen van Tims)
Het recept van Rivella is geheim; maar wat we wel kunnen vertellen is dat Rivella gemaakt wordt op basis van melkserum. Melkserum is het gezonde bijproduct van melk en is een belangrijk ingrediënt dat bijdraagt aan het naturelle karakter van Rivella.
Eerst Rivella, vervolgens Pina Colada, dan droge witte wijn! Beetje vreemd... maar wel lekker. Gin, rivella, komkommer en een schijfje limoen.
De samenstelling van Coca-Cola is geheim, maar in elk geval bestaat het uit: koolzuurhoudend water voor de prik maar ook als conserveringsmiddel en smaakversterker. fructosestroop of sacharose als zoetstof. Het etiket vermeldt alleen "suikers", 10,6 gram per 100 ml.
Rivella is een frisdrank uit Zwitserland die wordt gemaakt van melkwei. Dit is de vloeistof die overblijft als melk wordt gestremd, bijvoorbeeld bij de productie van kaas. De vaste bestanddelen, de wrongel (ja, de wrongel), gaan de kaas vormen – de wei wordt afgetapt, heeft een geelgroene kleur en smaakt licht zuur.
Rivella & Taksi
Maar wat wel bekend is, is dat Rivella op basis van melkserum wordt gemaakt. Dit is een ingrediënt vol voedingsstoffen maar helaas niet plantaardig. Ook Taksi wordt gemaakt met dierlijke producten.
In water zonder prik zitten sowieso al geen calorieën. De toevoeging van koolzuur aan water zorgt er niet voor dat er opeens calorieën in het water zitten. In spa rood zitten dus evengoed geen calorieën. Op het gebied van calorieën is spa rood net zo gezond als water.
Frisdrank is eigenlijk een no-go tijdens een dieet. Kun je echt niet zonder? Kies dan voor de light variant, omdat deze vaak geen calorieën bevatten. Ook bij light-frisdrank geldt, dat het beter is ze met mate te drinken.
Het korte antwoord is nee. Het bruisende drankje is koolzuurhoudend water met suiker. Waar een bittere smaak aan wordt toegevoegd, met een ingrediënt die ooit werd gebruikt om malaria te behandelen.
Het bevat echter geen suikers die bacterien (of je eigen lichaam) kunnen gebruiken. Hierdoor is cola-light wel relatief gezonder voor je gebit dan gewone cola. Fanta en sinas zijn beide iets minder zoet en zuur dan cola. Maar nog steeds redelijk schadelijk voor je tanden en kiezen.
Veruit de meeste ijstheeën bevatten een combinatie van suiker en zoetstof. Deze bevatten gemiddeld niet veel minder suiker dan ijsthee met alleen suiker. Met een glas ijsthee (250 ml) drink je gemiddeld 2,5 suikerklontjes op. Ter vergelijking: in een glas cola zitten bijna 6,5 suikerklontjes.
Gewone frisdrank en light-frisdrank zijn even veilig. Sommige mensen zeggen dat light-frisdrank onveiliger is vanwege de zoetstoffen die erin zitten. Zoetstoffen zijn echter uitgebreid getest, vaak weer opnieuw omdat deze verhalen de ronde doen, en blijken keer op keer veilig.
Volgens het Voedingscentrum zijn groene thee en zwarte thee het best voor je gezondheid. Maar een ander smaakje is af en toe ook prima: zolang er maar geen suikers in zitten. Een mok warme thee in de ochtend is heerlijk, maar je kunt in de vroege uurtjes ook prima eens ijsthee drinken.