Iedereen weet hoe vervelend het is als rijst aanbrandt. Het eten smaakt niet goed en de gerechten zijn nog slechter dan anders. Dat is waar een rijstkoker twee keer helpt, want de antiaanbaklaag zorgt ervoor dat de rijst niet aanbrandt, en hij eenvoudig is schoon te maken met een vochtige spons.
Voor iedere maaltijd is veel minder vet nodig. Iedere rijstsoort kan gebruikt worden in een rijstkoker. Door de automatisch timer kookt de rijst niet over. Je hoeft de rijst niet in de gaten te houden.
In principe kun je iedere soort rijst koken in de rijstkoker. Hoelang de rijst moet koken verschilt wel echter per korrel. Zilvervliesrijst of bruine rijst doet er immers wat langer over om gaar te worden dan bijvoorbeeld sushi-, pandan- of basmatirijst.
Een rijstkoker is niet onmisbaar in de keuken, maar het kan wel erg handig zijn. Bij ons mislukt de rijst soms namelijk. Het is soms te nat of juist te droog. We vergeten ook altijd welke verhouding we moeten nemen met rijst.
Doe de gewassen rijst met vocht (1 ½ hoeveelheid vocht op 1 hoeveelheid rijst) in een smalle pan met dikke bodem. Zet de pan op een hoog vuur, breng al roerende aan de kook. Zet het vuur laag en laat de rijst met een deksel op de pan in 8-10 minuten gaar worden. Zo nu en dan omscheppen.
Wij raden aan om de rijst voor het koken 2-3 keer te wassen tot het water helder blijft. Doe vervolgens de rijst in de rijstkoker met 1,5 maal de hoeveelheid water en een snufje zout. Volkoren rijstsoorten hebben iets meer water nodig. Hiervoor adviseren wij 2,5 maal de hoeveelheid aan water.
De werking van een rijstkoker – Een rijstkoker kookt je rijst totdat deze gaar is. Hij gebruikt hiervoor water. Sommige rijstkokers garen je rijst in het water, maar er zijn ook rijstkokers die de rijst garen door de rijst boven het water te plaatsen en deze te stomen.
Wat is de beste rijstkoker of stoomkoker? Dat hangt vooral af van hoe vaak en gevarieerd je het apparaat wilt gebruiken. Wil je bijvoorbeeld alleen rijst koken, dan heb je de extra functies van een stoomkoker niet nodig. Let erop dat de inhoud van de rijstkoker ook past bij de hoeveelheden die je gaat bereiden.
Eerst wordt de rijst goed gewassen om eventueel zetmeel op de korrels te verwijderen. Ongewassen rijst kan namelijk meer gaan plakken na het koken. Na het wassen moet de rijst een bepaalde tijd weken in water. Deze stap is nodig om de juiste hoeveelheid water te bepalen wat toegevoegd moet worden voor het koken.
Beste rijstkoker algemeen - Inventum RK140ZW
Niet alleen kan je rijst koken, je kan ook je rijst ermee stomen of warm houden. Daarom hebben wij de Inventum RK140ZW gekozen tot beste rijstkoker algemeen! De Inventum rijstkoker heeft een inhoudt van 1,4 liter, wat goed is voor ongeveer 800 gram rijst.
Je brengt de rijst aan de kook, en laat deze enkele minuten koken. Met een lepel roer je de rijst enkele malen om. Vervolgens zet je het vuur zo laag mogelijk en sluit je de pan af met een deksel. Hierna laat je de rijst zo'n 20 tot 25 minuten garen.
Kun je aardappels koken in rijstkoker? Ja hoor, dat kan; alles wat je normaliter kookt in water, kan uitstekend in de rijstkoker.
Door je rijst te spoelen was je niet alleen kleine deeltjes stof van de korrels af, maar verwijder je ook het overgebleven laagje zetmeel. Dat zetmeel zorgt ervoor dat de rijst na het koken aan elkaar plakt. Sommige gerechten vragen daar echter om. Denk maar aan het maken van risotto gerechten of sushi.
Zo kook je pasta in een rijstkoker
Voeg de pasta toe aan de rijstkoker. Breek spaghetti eventueel in stukken zodat het past. Zorg dat de pasta redelijk gelijkmatig verdeeld is over de bodem van de binnenpan. Giet er water bij tot het water ongeveer 1 of 2 cm boven de pasta uitkomt.
Reken ongeveer 75 gram ongekookte zilvervliesrijst per persoon. Een koffiekopje is een goede maat per persoon of gebruik het Eetmaatje. Het koken in water maakt de zilvervliesrijst ongeveer tweeënhalf keer zo zwaar. 75 gram ongekookte rijst wordt dus 200 gram gekookte rijst.
Welke rijst voor nasi? Voor het maken van nasi goreng gebruik je het liefst een droogkokende rijstsoort. Die wordt lekker luchtig en kun je goed mengen met je ingrediënten. Denk dus aan gewone witte rijst (Toverrijst), zilvervliesrijst, basmatirijst of pandanrijst.
De hoeveel rijst per persoon nodig is, is ongeveer 100 gram ongekookte rijst voor nagenoeg alle soorten rijst. Een eenvoudige manier is om een koffiekopje te nemen en deze te vullen met rijst. Gemiddeld genomen kom je dan ongeveer uit op 100 gram ongekookte rijst.
Plakt jouw rijst na het koken ook altijd aan elkaar? Voeg dan een paar druppels citroensap toe aan je water. Je moet trouwens geen schrik hebben dat je rijst door het sap zuurder zal smaken. Zolang je niet meer dan een paar druppels toevoegt, zal je geen smaakverschil merken.
Sushirijst op smaak maken
Laat de sushirijst 10 à 15 minuten weken in water. Laat de sushirijst 10 minuten uitlekken op een vergiet. Doe de sushirijst en kombu in een rijstkoker en voeg exact de juiste hoeveelheid water toe. Sluit de rijstkoker en stoom de rijst circa 40 minuten.
Een rijstkoker heeft gemiddeld een vermogen van 600 watt. Als je de rijstkoker een uur laat aanstaan, verbruikt het apparaat zo'n 0,6 kWh.
Voor Indiase rijstsoorten zoals basmati- or jasmijnrijst is minder water nodig omdat je deze wat droger wilt hebben. Gebruik niet meer dan 1 1/2 kopje water op 1 kopje rijst. Gebruik alleen 1 op 1 als je de rijst van te voren hebt gewassen.
Als het aanbakt dan doe je er te veel water in, dan wordt je rijst te nat en bakt het aan. ik vind rijst uit de pan altijd te klef/nat, rijstkoker maakt hem droger waardoor het perfect is om nasi mee te maken.
Pandan heeft het aroma van pandanbladeren, dat lijkt op de nootachtige smaak van Jasmijn rijst. Basmati heeft in vergelijking met Pandan een nog langere korrel en kookt nog droger. Het heeft een lichte, luchtige textuur wat een heerlijk mondgevoel geeft.
Droog koken
Was de korrels eerst in koud water totdat het water helder blijft. Doe alles in een pan en voeg anderhalf keer zoveel water als rijst toe. Breng aan de kook, zet het vuur zo laag mogelijk en laat de rijst rustig en afgedekt in 10-15 minuten gaar worden.