Een hotel boeken zonder legitimatie is dus eigenlijk niet mogelijk. Het verschilt per land welke gegevens noodzakelijk zijn. In Nederland zijn dat je naam, woonplaats en het type identiteitsbewijs, dus een paspoort, identiteitskaart of een rijbewijs.
Tijdens het inchecken dient u zich te legitimeren met een geldig legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart). Op verzoek van het beveiligingspersoneel, dient u een geldig legitimatiebewijs te tonen.
Het hotel vraagt altijd om een bevestiging van de boeking. Daarnaast wordt je meestal gevraagd om een legitimatiebewijs, zoals een rijbewijs of paspoort.
Hotels en (online) identificatie
Een hotel is wettelijk verplicht enkele gegevens bij te houden: type identiteitsdocument, naam, woonplaats, type indentiteitsbewijs, aankomstdatum en vertrekdatum. Niet meer dan dat, dus een kopie maken van een identiteitsbewijs is niet nodig.
Rijbewijs. Uw (Europese) rijbewijs is een identiteitsbewijs. Maar u kunt uw rijbewijs niet altijd gebruiken om uzelf te identificeren. Dit komt omdat er op het rijbewijs geen gegevens over uw verblijfsstatus en nationaliteit staan.
Een geldig legitimatiebewijs is: een Nederlands of buitenlands paspoort. een Nederlands rijbewijs of bromfietsrijbewijs (categorie AM) een Nederlandse of Europese identiteitskaart (ID-kaart uit een EER-land)
Om de ID-check te kunnen uitvoeren heeft u een geldig Nederlands identiteitsbewijs nodig en een telefoon of tablet met NFC-lezer. De NFC-lezer leest informatie van de chip van uw identiteitsbewijs. Of uw telefoon of tablet een NFC-lezer heeft, ziet u in de specificaties van het apparaat.
Hotels zijn verplicht om enkele gegevens van hun gasten te registreren aan de hand van een geldig identiteitsbewijs. Maar het kopiëren hiervan is bij wet verboden. Laat als hotelgast dus niet je identiteitsbewijs zomaar kopiëren, het risico op identiteitsfraude ligt op de loer.
Volgens de wet moet je vanaf 14 jaar altijd een geldig legitimatiebewijs bij je hebben. Als het nodig is, moet je je kunnen legitimeren met dit document. Een kopie tonen mag dus niet, want dat is GEEN geldig legitimatiebewijs.
Waarom word je identiteitsbewijs gevraagd? Voor een accommodatieverschaffer is het van belang om gasten bij het inchecken te kunnen identificeren en registreren. Dit doen ze het liefst aan de hand van een identiteitsbewijs. Hier staan namelijk veelal de gegevens op die zij nodig hebben voor de nachtregistratie.
We raden aan om altijd een kopie van de boekingsbevestiging mee te brengen. Daarmee kun je de reservering bewijzen. Het hotel kan ook een identiteitsbewijs vragen.
De identificatieplicht houdt in dat iedereen vanaf 14 jaar een geldig identiteitsbewijs moet kunnen tonen als de politie daar om vraagt. Ook andere ambtenaren zoals boswachters en belastinginspecteurs kunnen u vragen om een geldig identiteitsbewijs.
Nee, het is niet toegestaan om binnen Europa te reizen met een verlopen reisdocument. Al wordt er bij het reizen binnen Europa aan de grens soms niet meer gecontroleerd, u heeft altijd een geldig(e) paspoort of identiteitskaart nodig.
Rij- en kentekenbewijs als document op je smartphone
Je zet het via een speciaal procedé op je mobiele telefoon. Vervolgens kun je het rijbewijs in creditcardformaat voortaan thuislaten. Je kunt je rijbewijs laten zien door het document op je mobiele telefoon te tonen.
Hiermee kan iemand op uw naam bijvoorbeeld een auto huren of een telefoonabonnement afsluiten. Het gevolg is dat u rekeningen ontvangt voor zaken die u niet heeft aangeschaft. Als u die niet betaalt, krijgt ú met de deurwaarder te maken en niet de fraudeur.
Een politieambtenaar, een toezichthouder en een conducteur mogen naar uw identiteitsbewijs vragen.
Verschillen paspoort en ID-kaart
de Nederlandse ID-kaart is als reisdocument geldig binnen de EU-landen, de EER , Monaco, Montenegro, San Marino, Servië, Turkije en Zwitserland. Met een paspoort kunt u wereldwijd reizen; voor het aanvragen van een ID-kaart is toestemming van ouders of gezaghouders nodig tot 12 jaar.
Paspoort of identiteitskaart in het buitenland
In veel Europese landen kunt u zich ook identificeren met uw Nederlandse identiteitskaart. Het rijbewijs is in het buitenland geen officieel identiteitsbewijs.
Een kopie van een ID-kaart is geen geldig legitimatiebewijs. Je kunt dus alsnog een boete krijgen voor het niet kunnen tonen van een geldig legitimatiebewijs. Als je 16 jaar of ouder bent is de boete € 90. Ben je onder de 16 jaar dan is de boete € 45.
Echter, de politie mag u alleen vragen uw identiteitsbewijs te tonen indien daar een goede reden voor is. In het algemeen wordt aangenomen dat hiervan sprake is, indien de politie uw identiteit nodig heeft om haar taak uit te kunnen voeren.
Je kunt je identiteitskaart, paspoort of rijbewijs scannen door gebruik te maken van de NFC-lezer in de telefoon. NFC staat voor Near Field Communication, een chip die in veel smartphones aanwezig is. Inloggen gebeurt vaak via de DigiD-app.
Een kiezer mag stemmen met een identiteitsbewijs dat op de dag van de stemming maximaal 5 jaar is verlopen, ongeacht of de kiezer stemt met een stempas, een volmacht of een kiezerspas.
Als u EU-burger bent, hoeft u uw identiteitskaart of paspoort niet te laten zien als u van het ene naar het andere Schengenland reist. Alleen de grenscontroles zijn afgeschaft binnen de Schengenzone .