Regenwater is beter voor planten omdat het minder kalk en mineralen bevat. Regenwater bevat van nature nauwelijks opgeloste stoffen, waardoor meststoffen beter in het water oplossen en de plant ze beter kan benutten.
Regenwater is beter
Ten eerste bevat regenwater minder mineralen, zoals kalk en magnesium, dan kraanwater. Planten hebben deze mineralen wel nodig, maar in kleine hoeveelheden.
Hoe verdrinkt een plant? Een plant verdrinkt door wortelrot. De wortels van planten zorgen ervoor dat een plant voorzien wordt van water en van bouwstoffen. Via een vernuftig systeem trekt de plant vanuit de wortels het water omhoog, via de nerven, naar alle plekken in de plant waar water en bouwstoffen nodig zijn.
Over het algemeen vinden planten kraanwater prima, maar worden ze extra gelukkig van regenwater. Dat komt omdat er in ons kraanwater allemaal extra mineralen zitten die niet in regenwater voorkomen. Een mineraal dat in hoge mate in kraanwater zit is bijvoorbeeld kalk.
Als je je plant te veel water hebt gegeven, herken je dat vaak aan blad dat geel wordt en afvalt. Maar het kan ook zijn dat bladeren juist verdrogen en bruin worden. Altijd goed dus om onder de grond te checken hoe het staat met de vochtigheid als je ziet dat je plant ongelukkig wordt.
Een plant die te weinig water krijgt, ziet er treurig uit. Op plekken waar de stengels en het blad dun zijn, gaat de plant vaak slap hangen.
De kamerplanten welke altijd in vochtige grond moeten staan, krijgen water wanneer de bovenkant van de grond lichter van kleur wordt. Nog beter; steek een vinger in de grond, plakt er aarde aan je vinger? Dan is de grond nog vochtig genoeg. Wacht nog even met water geven.
Regenwater is beter voor planten omdat het minder kalk en mineralen bevat. Regenwater bevat van nature nauwelijks opgeloste stoffen, waardoor meststoffen beter in het water oplossen en de plant ze beter kan benutten.
Hoe langer je weggaat, hoe meer je planten je zullen missen. Althans, de meeste van hen. Vetplanten vinden het bijvoorbeeld prima als je langer dan een week weggaat, maar bloeiende planten zullen daar minder blij mee zijn. Die kunnen namelijk echt niet langer een/twee weken zonder verzorging.
Geef ze dan pas water wanneer de zon weer weg is. Doe je dit overdag, dan zal een groot deel van het water verdampen. Daarnaast verbranden natte bladeren sneller als ze in de zon staan. Je kunt het beste de planten water geven in de avond, dan heeft het water voldoende tijd om in de grond te zakken.
Dit soort verkleuringen worden meestal veroorzaakt door een tekort aan voedingsstoffen. Deze kun je aanvullen door je plant te verpotten en door regelmatig plantenvoeding te geven. Een verkleuring door een tekort aan voedingsstoffen kan in veel gevallen ook weer bijkleuren.
Meestal heeft dit te maken met te weinig of te veel water. Ook kan het te maken hebben met seizoensgebonden veranderingen, mijt of verandering van omgeving of plek in huis. Gele bladeren bij planten is gelukkig niet iets waar je je enorm veel zorgen om hoeft te maken.
Water dat je hebt gekookt, bevat minder kalk. Het water is dus minder hard. Dit komt ten goede aan je (kamer)planten. Wij koken er niet speciaal water voor, maar er blijft toch best vaak water achter in de waterkoker.
Weet je van een plant dat het niet goed is gewoon kraanwater te geven door een hoge gevoeligheid en kwetsbaarheid voor de minuscule deeltjes die water hard maken? Dan doe je er goed aan je plant te voeden met gedestilleerd water. Gedestilleerd water is simpelweg heel zuiver water.
"In principe is regenwater het schoonste water wat we hebben. Het is water wat verdampt op zee en door de lucht in wolken over het land komt", legt Buntsma uit. Het water kan wel vervuilende stoffen opnemen.
Planten met dikke en harde bladeren hoef je ook niet te sproeien, zoals cactussen en vetplanten. Ten slotte houden bloeiende kamerplanten, kamergeraniums en andere Begonia-soorten ook niet van een sproeibeurt.
Dan doe je er goed aan om 'm te dompelen: zet je vetplant dan met kluit en al in een bak met water (plant boven water houden), wacht twee uur tot de kluit helemaal lekker volgezogen is. Daarna kun je weer een à twee weken wachten met water geven.
Regenwater is van nature zacht. Als het echter door de grond loopt, neemt het veel mineralen op, zoals kalk, calcium, magnesium en krijt. Zacht water daarentegen bevat niet al deze materialen. Omdat zacht water niet alle mineralen hard water heeft, is het niet geschikt om te drinken.
Flessenwater is niet gezonder dan water uit de kraan. Maar veel mensen verkiezen de smaak van flessenwater, omwille van het chloorluchtje van leidingwater. Flessenwater is wel veel duurder en de flessen zorgen voor een gigantische afvalberg.
In regenwater zit namelijk geen kalk. Kalk is gezond voor mensen, maar je planten lusten het minder graag. Je ramen en auto wassen met water uit de regenton is trouwens ook een goed idee: weinig kalk in het water betekent namelijk geen strepen op je raam.
De meeste planten doen het goed als je ze water geeft ongeveer 1x per week in het voorjaar/zomer en 1x per twee weken in het najaar/winter. Voordat je een plant water geeft, is het belangrijk om te voelen of de kluit droog is. Is deze droog, dan geef je hem water.
De meeste planten krijgen liever in één keer wat meer water dan elke keer een klein beetje. Zorg er wel voor dat je niet te veel geeft, dit merk je als de aarde altijd vochtig blijft. Je maakt dan kans op wortelrot en dan is het al snel gedaan met je plant. De juiste hoeveelheid is zoveel als de grond kan opnemen.
Nieuwe aangeplante vaste planten, heesters en bomen moeten de eerste twee jaar na aanplant, regelmatig van water worden voorzien. Zeker in warme droge periodes is het beter om twee keer per week de sproeier ongeveer een uur op dezelfde plek te zetten, dan elke dag een beetje water te geven.